Ośmiornica w ostrym pomidorowym sosie

 

ośmiornica pomidory czosnek chilliDzisiaj stoczyłam kulinarną bitwę z przedstawicielem rodziny krakenów. Moja ośmiornica co prawda nie była takich rozmiarów jak przywołany powyżej mityczny stwór, ale wymyślenie jak wydobyć jej smak i zachować jej sprężystość to nie lada wyczyn.

Ośmiornica od dłuższego czasu czekała na tą chwilę. Gdy przekonałam się, że można w markecie kupić całkiem niezłej jakości i w całkiem atrakcyjnej cenie całą ośmiornicę, przynajmniej raz na jakiś czas staram się przygotować jakieś cudeńko z tego pięknego głowonoga. W Polsce nadal owoce morza nie są zbyt popularne i wiem, że dla części osób wydają się wręcz obrzydliwe. Kochani dobrze przygotowane krewetki, ośmiornice czy kalmary to raj dla podniebienia i warto gdy jesteście za granicą korzystać z tych darów natury.

Ośmiornica w ostrym pomidorowym sosie
Wydruk przepisu
Ośmiornica w ostrym pomidorowym sosie
Wydruk przepisu
Składniki
Przygotowanie ośmiornicy
Sos
Sposób przygotowania
  1. Do garnka wlewam tyle wody, że ośmiornica jest w całości zakryta, dodaję cebulę, czosnek, liście laurowe i papryczki i gotuję aż cebula zmięknie
  2. Siekam czosnek, cebulę, papryczkę i podsmażam na oliwie. Dodaję pomidory i dalej podsmażam.
  3. Gdy ośmiornica jest gotowa kroję ją na mniejsze kawałki i wrzucam do sosu i dodaję trochę wywaru, żeby uzyskać lepszą konsystencję i smak.
  4. Posypuję drobno posiekaną kolendrą.
  5. Smacznego!