Harira – marokańska zupa z ciecierzycy

harira, zupa, prosta,soczewica, ciecierzyca, chilli, kolendra, szafran, jemsession

Na jutro zapowiadają pogorszenie pogody warto więc pomyśleć o rozgrzewającej zupie. Taką zupą jest harira – cudownie rozgrzewająca, aromatyczna i lekko pikantna. Robiłam już zupy z ciecierzycy i soczewicy ale ta wersja jest  wyjątkowo intensywny smak dzięki sporej ilości kuminu, cynamonu i szafranu.

Harira - marokańska zupa z ciecierzycy
Wydruk przepisu
Harira - marokańska zupa z ciecierzycy
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Dzień wcześniej namaczam ciecierzycę.
  2. Ciecierzycę gotuję razem z 1 ząbkiem czosnku i 1 łyżeczką soli. Kroję mięso na małe kawałki i podsmażam na rozgrzanej oliwie.
  3. Do mięsa dodaję drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. W moździerzu ucieram imbir, kumin, kurkumę, chilli i szafran i dodaję do mięsa. Dokładam również laskę cynamonu. Smażę kilka minut.
  4. Wlewam bulion i 1 litr wody, dodaję pomidory w puszce, soczewicę i prokrojone w plasterki marchewki i gotuję około 15 minut. Następnie dodaje ugotowaną ciecierzycę, wlewam sok z cytryny i gotuję kolejne 10 minut. Wyjmuję laskę cynamonu.
  5. Doprawiam solą i pieprzem, przed podaniem dekoruję posiekaną kolendrą,
  6. Smacznego!

Kaszotto z mięsem mielonym i szpinakiem

jemsession, kaszotto, kasza gryczana, wolowina, mielone, szpinak

Ostatnio staram się jeść mniej makaronów chociaż uwielbiam je za smak, szybkość i prostotę w przygotowaniu, a także to że są idealną bazą do wielu potraw. Okazuje się, że kasze z dużym powodzeniem zastępują makaron, też nie zajmują wiele czasu, a do tego są zdrowsze.. Nic tylko dopisać kaszę do listy zakupów

Kaszotto z mięsem mielonym i szpinakiem
Wydruk przepisu
Kaszotto z mięsem mielonym i szpinakiem
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. U mnie ta ilość składników starczyła na 4 porcje.
  2. Cebulę i czosnek drobno siekam i podsmażam na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na dużej patelni.
  3. Marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach i smażę razem z cebulą i czosnkiem. Warzywa przesuwam na patelni i dodaję mięso. Dodaję resztę oliwy, sól i paprykę ostrą i przesmażam mięso przez około 2-3 minuty.
  4. Mieszam mięso z warzywami, dodaję kaszę (wysypuję ją z torebek). Zalewam wszystko bulionem, dodaję sos sojowy, kurkumę i kolendrę i gotuję przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  5. Po tym czasie dodaję posiekany szpinak i gotuję jeszcze około 2-3 minuty.
  6. Smacznego!