Boliwijskie pierogi

saltinas,pierogi,pyszne,latwe,

Od czasu do czasu spotykamy się z naszymi przyjaciółmi i razem gotujemy. Tym razem na tapecie znalazł się przepis na boliwijskie pierogi – saltenas. Przepis pochodzi z przepięknie wydanej książki – Lubię. Atlas z przepisami – warto do niej zajrzeć bo kryje jeszcze wiele innych świetnych pomysłów na dania.

Od kiedy wypróbowaliśmy saltenas gościły u nas już trzykrotnie i zawsze pojawiały się ochy i achy, a pierogi znikały z prędkością światła z talerzy.

Boliwijskie pierogi
Wydruk przepisu
Boliwijskie pierogi
Wydruk przepisu
Składniki
Ciasto
Farsz
Salsa pomidorowa
Sposób przygotowania
Farsz
  1. Na patelni rozgrzewam olej, rozkruszam papryczkę chilli i dodaję posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażam aż się zarumienią i dodaję przyprawy - kumin i oregano, a następnie mięso.
  2. Smażę mięso do chwili gdy zmieni kolor, dodaję rodzynki i groszek, a następnie pokrojone w kostkę ziemniaki i jajka, oliwki pokrojone w plasterki oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Dodaję ocet balsamiczny, sól i pieprz do smaku i odstawiam do ostygnięcia
Ciasto
  1. W garnku rozgrzewam olej. Do miski przesiewam mąkę i mieszam z gorącym olejem. Po chwili dodaję gorącą wodę, cukier i sól i mieszam składniki.
  2. Następnie dodaje jajka i zagniatam ciasto żeby było gładkie i jednolite. Odstawiam ciasto na 15-20 minut, żeby odpoczęło.
  3. Dzielę ciasto na 20 części i każdą rozwałkowuję na dość spory placek, na który nakładam łyżkę farszu. Zawijam na kształt pieroga i dociskam krawędzie. Układam na blaszce wyłożonej papierem, każdego pieroga maluję jajkiem rozbełtanym z odrobiną mleka i piekę 15 minut w temperaturze 240 stopni.
Salsa
  1. Pomidory i cebulę kroję w kostkę, czosnek przeciskam przez praskę. Dodaję oliwę, sól i pieprz do smaku.
  2. Smacznego!

Szakszuka czyli jajko w pomidorach

szakszuka,jemsession,jajko,pomidory,papryka

W końcu udało nam się urządzić balkon – posadzić lawendę, kupić duże poduchy do siedzenia i stolik – co nie było łatwe bo nasz balkon jest z tych raczej mikroskopijnych.. Aby uczcić zakończenie balkonowych prac zaplanowaliśmy na sobotę pierwsze tarasowe śniadanko. Niestety jak to bywa w Polsce pogoda nie zachęcała do siedzenia na balkonie o godzinie 9 rano, a jak już to otulając się grubym kocem. Pogoda pogodą ale ze śniadanka nie mieliśmy zamiaru rezygnować zwłaszcza ze pyszna szakszuka już prawie była gotowa.

Szakszuka to można powiedzieć rodzaj jajka sadzonego w pomidorach i papryce (ale może być też z bakłażanem czy cukinią). Zachęcam Was do spróbowania – niby to tylko jajko z pomidorami, ale tak pyszne, że wylizuje się talerz 🙂

 

Szakszuka czyli jajko w pomidorach
Wydruk przepisu
Szakszuka czyli jajko w pomidorach
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Cebulę i paprykę kroję w kostkę. Czosnek przeciskam przez praskę.
  2. Na rozgrzanej oliwie podsmażam około 10 minut cebulę czosnek i paprykę.
  3. Dodaję pomidory z puszki razem z sokiem i smażę, aż sok zmniejszy swoja objętość o około połowę -trwa to około 10 minut.
  4. Dodaję kumin, sól i pieprz. Wbijam jajka, tak aby się nie rozlały i przykrywam patelnię pokrywką. Smażę około 5-7 minut aż jajka się zetną (można krócej, ja lubię jak żółtko nie pływa)
  5. Można udekorować kolendra lub szczypiorkiem.
  6. Smacznego!