Ciasto morelowe z rodzynkami

jemsession,ciasto,morele,rodzynki,deser,prosty,szybki,co na deser

Jak mówiłam morele są ostatnio u mnie na liście top produktów więc dzisiaj kolejny przepis zawierający te owoce. I kolejne łatwe do przyrządzenia ciasto, które znika w zatrważającym tempie 🙂

Ciasto morelowe z rodzynkami
Wydruk przepisu
Ciasto morelowe z rodzynkami
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej więc wyjmuję je z lodówki na kilka godzin przed rozpoczęciem pieczenia. Masło ucieram z cukrem (około 100 gr) na jednolitą masę i dodaję jajka, sól, mąkę i proszek do pieczenia.
  2. Ciasto przekładam do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układam morele pokrojone na ćwiartki i posypuję rodzynkami oraz pozostałym cukrem.
  3. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piekę przez około 60 minut.
  4. Smacznego!

Rabarbarowa szarlotka

 

szarlotka,jablecznik,jemsession,rabarbar,jablka,ciastoMój tata jest fanem szarlotek. Zazwyczaj raz w tygodniu, a czasem i częściej pyta mojej mamy – A może by tak szarlotkę zrobić? Zawsze zastanawiało mnie skąd u taty taka fascynacja ciastem z jabłkami i dlaczego te szarlotki, bardzo pyszne ale jednak zadane co tydzień, nie nudzą mu się, dlaczego nie pyta o inne ciasto. Odpowiedź jest prosta – szarlotka mojej mamy nigdy nie jest taka sama, stałości produktu brak i w zależności od dnia, dostępności produktu i poziomu kreatywności moja mama wyczarowuje odrobinę inne ciasto. Dzisiejszy przepis to też jej pomysł – szarlotka z rabarbarem jest obłędna. Spróbujcie sami

 

Rabarbarowa szarlotka
Wydruk przepisu
Rabarbarowa szarlotka
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
Ciasto kruche
  1. Zimne masło ścieram na tarce i mieszam z mąką. Dodaję jajka i cukier puder. Zagniatam, owijam folią i wkładam na 30 minut do lodówki.
  2. Ciasto dzielę według proporcji 1/3 i 2/3. Większą część rozwałkowuję i przekładam do blachy nasmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni
Owoce
  1. Jabłka i rabarbar obieram i kroję - jabłka w cząstki, a rabarbar w plasterki.
  2. Owoce wkładam na patelnię, dodaję odrobinę wody około 50 ml, dodaję cukier i cynamon. Podsmażam przez około 15 minut, aż owoce zmiękną i puszczą sok.
  3. Na przygotowane wcześniej ciasto nakładam owoce i piekę około 40 minut. Wyjmuję ciasto z piekarnika i na tarce o grubych oczkach ścieram pozostałą (mniejszą) część ciasta na kruszonkę.
  4. Wkładam do piekarnika na kolejne 20 minut.
  5. Smacznego!

Tarta cytrynowa

 

jemsession, tarta cytrynowa,tarta

Tarta cytrynowa to jedna z moich ulubionych tart. Idealna na gorące letnie dni, orzeźwiająca i rozpływająca się w ustach. Korzystam zawsze z tego samego przepisu ale tarta zawsze wychodzi trochę inna, w zależności od rodzaju cytryn i tego jak bardzo są soczyste oraz dojrzałe

Tarta cytrynowa
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
60 minut
Czas przygotowania
60 minut
Tarta cytrynowa
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
60 minut
Czas przygotowania
60 minut
Sposób przygotowania
  1. Składniki na ciasto zagniatam i zawijak w folię, wkładam do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowuje je i wkładam do formy wysmarowanej masłem i oproszonej maka. Nakłuwam widelcem i wykładam papierem do pieczenia, a na papier sypie ryż lub groch.
  3. Wkładam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 15 minut.
  4. Wszystkie składniki na masę wkładam do miksera i miksuje aż powstanie jednolita dość rzadka masa.
  5. Wylewam masę na podpieczony spod i wkładam do piekarnika na 30 minut. Piekę tartę w temperaturze 180 stopni. Gdy wierzch się zetnie nakładam na niego kawałek folii aluminiowej żeby zbyt bardzo się nie przyrumienił.
  6. Po upieczeniu jak tarta ostygnie wkładam ją do lodówki - wtedy jest najlepsza.
  7. Smacznego!