Grillowane papryki z chorizo, mozzarellą i serem owczym

 

jemsession,chorizo, papryka, grill, grillowany, szybki, smaczny, latwy, przepis

Planujecie w weekend grillować? Papryki to świetny pomysł na grillowaną przekąskę. Przepis zdobyty na warsztatach z kuchni meksykańskiej, gdzie grill to tak jak i u nas prawie narodowe hobby. Meksykańskie danie znakomicie pasuje i do polskich klimatów i będzie ciekawym urozmaiceniem dla kaszanek i karkówek 🙂

Grillowane papryki z chorizo, mozzarellą i serem owczym
Wydruk przepisu
Grillowane papryki z chorizo, mozzarellą i serem owczym
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Chorizo kroję w kostkę i podsmażam chwilę na patelni. Odkładam żeby się ostudziło.
  2. Mozzarellę i serek kozi kroję w kostkę (około 1 cm) i mieszam z chorizo. Dodaję posiekaną kolendrę, oregano, solę i pieprzę.
  3. Papryki myję , odkrawam ogonki i wyjmuję nasiona. Napycham papryki nadzieniem i smaruję je z wierzchu oliwą. Układam na tackę i grilluję około 15-20 minut.
  4. Smacznego!

Tarta z chorizo i pomidorami

tarta z chorizo,jemsession, rukola, pomidory

Macie ochotę na małą przekąskę – taką, żeby była pyszna ale i szybko się ją robiło i nie trzeba przy okazji ograbić pół supermarketu? Połączenie ciasta francuskiego +chorizo +pomidorów sprawdza się zawsze i jako danie obiadowe i jako o dodatek do spotkania ze znajomymi.

Tarta z chorizo i pomidorami
Wydruk przepisu
Tarta z chorizo i pomidorami
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Wykładam blachę papierem do pieczenia i rozkładam na nim ciasto francuskie. Małym nożem nacinam wokół krawędzi pasek o szerokości 1,5 cm ale tak by nie przeciąć ciasta całkowicie. Ciasto nakłuwam widelcem.
  2. Wkładem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę przez 15 minut. Po tym czasie rozkładam na cieście plasterki chorizo, pomidorów oraz czosnku. Doprawiam solą, papryką i skrapiam oliwą.
  3. Wkładam do piekarnika na kolejne 15 minut. Wyciągam gdy ciasto jest wyrośnięte na brzegach i ma złocisty kolor.
  4. Rukolę mieszam z resztą oliwy i układam na tarcie.
  5. Smacznego!