Tarta na spodzie daktylowo-owsianym

jemsession,tarta, zurawina,migdaly, serek, jogurt grecki

Pogoda trochę się do nas w tym roku uśmiechnęła i lato przyszło wcześniej. Ochota na słodkie taka sama jak zawsze ale gdyby to słodkie było jeszcze przyjemnie chłodne oj byłoby cudownie 🙂 I taki jest dzisiejszy deser, Panie i Panowie tarta na spodzie daktylowo-owsianym

Tarta na spodzie daktylowo-owsianym
Wydruk przepisu
Tarta na spodzie daktylowo-owsianym
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Daktyle zalewa gorącą wodą i moczę około 20 minut. Potem blenduję je na gładką masę, dodaję resztę składników i wszystko razem blenduję. Formę do tarty wykładam papierem i na na nim rozkładam równo masę. Wkładam na pół godziny od lodówki.
  2. Jogurt ucieram razem z serkiem, a następnie dodaję miód i wiórki. Żelatynę zalewam wodą i czekam aż napęcznieje, podgrzewam lekko do rozpuszczenia i dodaję około łyżki masy do żelatyny cały czas mieszając. Następnie całość przelewam do masy jogurtowej.
  3. Dokładnie mieszam, wylewam na spód i wkładam do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dekoruję bakaliami - żurawina, orzechy i migdały.
  4. Smacznego!

Mango lassi – smoothie z mango

mango lassi, jogurt, napoj, smoothie, mango, jemsession

Święta trochę mnie rozleniwiły ale już biorę się do pracy i wracam z nowymi pysznościami. Za oknem pogoda kiepska przyda nam się coś słodkiego na poprawę humoru i dodanie energii. Dzisiaj przepis na jeden z moich ulubionych smoothie, który idealnie pasuje do ostrych indyjskich potraw .. zresztą szczerze mówiąc mango lassie jest pyszne zawsze, niezależnie czy jest dodatkiem do curry czy nie 🙂

Mango lassi - smoothie z mango
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
15 minut
Czas przygotowania
15 minut
Mango lassi - smoothie z mango
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
15 minut
Czas przygotowania
15 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Miksuję pulpę z jogurtem i cukrem przez około 10 minut tak aby powstała pianka.
  2. W zależności od tego jak bardzo gęste smoothie lubicie, możecie dodać trochę wody by smoothie było rzadsze.
  3. Dodaję kostki lodu i ozdabiam miętą.
  4. Smacznego!