Wielkanocne kruche ciastka

jemsession, wielkanocne ciastka

Jeśli macie dość serników, mazurków i babek, to dzisiaj proponuję Wam wariację wielkanocną na temat kruchych ciastek. Można zrobić je z dżemem, brzoskwinią lub suszoną morelą, u mnie wersja z kremem cytrynowym. Z podanego przepisu wychodzi około 30 ciastek – następnym razem zrobię z podwójnej porcji bo po godzinie ostało się już tylko kilka sztuk 🙂

Wielkanocne kruche ciastka
Wydruk przepisu
Wielkanocne kruche ciastka
Wydruk przepisu
Składniki
Ciasto
Krem cytrynowy
Sposób przygotowania
  1. Ze składników na ciasto zagniatam szybko ciasto. Zawijam je w folię i wkładam na godzinę do lodówki.
  2. W garnku mieszam sok z cytryny, cukier puder i żółtka, na małym ogniu podgrzewam krem i dodaję do niego pokrojone w kawałki masło. Całość zagotowuję, a następnie przelewam do miseczki i odstawiam do wystygnięcia. Od czasu do czasu mieszam krem.
  3. Ciasto rozwałkowuję cienko na grubość około 3 mm i wykrawam ciasteczka w kształcie jajka. W połowie ciastek wykrawam dziurki (u mnie przy pomocy kieliszka od wódki). Ciastka układam na wyłożonej papierem blasze.
  4. Wstawiam na 5 minut do piekarnika rozgrzanego na 170 stopni. Gdy ostygną oprószam te z dziurką cukrem pudrem. Ciastka bez dziurki smaruję kremem i następnie nakładam na nie te z dziurką.
  5. Smacznego!

Tarta a la mango lassi

IMG_20171230_202723_286

Jeśli lubicie mango lassi, ta tarta na pewno przypadnie Wam do gustu.

Tarta a la mango lassi
Wydruk przepisu
Tarta a la mango lassi
Wydruk przepisu
Składniki
Ciasto
Sposób przygotowania
  1. Składniki na ciasto zagniatam i zawijam w folię, wkładam do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowuje je i wkładam do formy wysmarowanej masłem i oproszonej maka. Nakłuwam widelcem i wykładam papierem do pieczenia, a na papier sypie ryż lub groch.
  3. Wkładam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 15 minut.
  4. Wszystkie składniki na masę wkładam do miksera i miksuje aż powstanie jednolita dość rzadka masa.
  5. Wylewam masę na podpieczony spod i wkładam do piekarnika na 30 minut. Piekę tartę w temperaturze 180 stopni. Gdy wierzch się zetnie nakładam na niego kawałek folii aluminiowej żeby zbyt bardzo się nie przyrumienił.
  6. Gdy tarta ostygnie wkładam ją do lodówki na całą noc - wtedy jest najlepsza.
  7. Smacznego!

Śmietankowa tarta z figami

jemsession,tarta, figi, slodkie, deser, szybki, cos slodkiego

W ostatnim miesiącu z powodu remontu w mieszkaniu musieliśmy się przeprowadzić. Chwilowa przeprowadzka ma kilka plusów, z których największym jest obecność rynku/bazarku niedaleko naszej nowej lokalizacji. Ryneczek jest wzorcowym rynkiem nie tylko z owocami i warzywami, ale także ze stoiskiem z domowym hummusem, piekarnią ormiańską czy naturalnymi serami z Podlasia.. I na tym ryneczku zdobyłam też figi, których niestety nigdy nie było na naszym przydomowym bazarku. Dlatego dzisiaj zapraszam na tartę z figami

Śmietankowa tarta z figami
Wydruk przepisu
Śmietankowa tarta z figami
Wydruk przepisu
Składniki
Ciasto
Do dekoracji
Sposób przygotowania
  1. Na stolnicę wysypuję mąkę, cukier i drobno posiekane masło, zagniatam i dodaję jajko. Zagniatam dalej następnie rozwałkowuję i wykładam ciastem formę (uprzednio wysmarowaną masłem i oprószoną mąką). Wkładam na około 30 minut do lodówki.
  2. Po tym czasie wkładam formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut.
  3. Mascarpone miksuję z syropem z agawy, dodaję jajka i dalej miksuję aż do czasu otrzymania gładkiej masy. Na koniec dodaję śmietankę i skrobię ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksuję.
  4. Wylewam masę na podpieczony spód i wkładam na około 20 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Gdy tarta ostygnie wkładam ją do lodówki. Przed podaniem dekorują ją figami i polewam dodatkowo syropem z agawy.
  5. Smacznego!

Ciastka karmelowo-migdałowe

jemsession, migdaly, karmel, ciastka, proste, latwe, cos slodkiego

Takie pyszne ciastka zobaczyłam ostatnio u koleżanki. Wyglądały tak niebiańsko, jakby wołały – hej, sięgnij po nas, czekamy na ciebie 🙂 Przepis na ciasta jest inspirowany przepisem ze strony Whiteplate u mnie z drobnymi zmianami.

 

Ciastka karmelowo-migdałowe
Wydruk przepisu
Ciastka karmelowo-migdałowe
Wydruk przepisu
Składniki
Spód
Masa
Sposób przygotowania
  1. Miękkie masło mieszam z cukrem, jajkami i mąką i zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt i wykładam nim formę wysmarowaną wcześniej masłem i wyłożoną papierem.
  2. W garnku rozpuszczam masło, dodaję cukier i miód. Kiedy masa się zredukuje i zacznie karmelizować wrzucam około 50 gr migdałów i mieszam wszystko.
  3. Masę wylewam na ciasto i dekoruję pozostałymi migdałami. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut - jeśli chcecie by migdały były bardziej przypieczone zostawcie na około 15 minut.
  4. Wyciągam z piekarnika i kroję na mniejsze kawałki.
  5. Smacznego!

Chlebek bananowy z rodzynkami

banan, chlebek bananowy, prosty przepis, szybki, łatwy, rodzynki, jemsession

Chlebek bananowy to sprawdzony przepis na małe conieco. Zawsze się udaje, smakuje świetnie nawet gdy wyjdzie z zakalcem 🙂 u mnie dzisiaj wersja poszerzona bo z dodatkiem rodzynek.

Chlebek bananowy z rodzynkami
Wydruk przepisu
Chlebek bananowy z rodzynkami
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. W misce rozgniatam banany i mieszam z roztopionym masłem, dodaję cukier i jajko. i miksuję aż składniki się połączą.
  2. Dodaję mąkę i proszek do pieczenia oraz rodzynki i mieszam. Foremkę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia, przekładam do niej ciasto i piekę godzinę w temperaturze 180 stopni.
  3. Czy ciasto jest gotowe sprawdzam wbijając drewniany patyczek, jeśli jest suchy ciasto jest gotowe.
  4. Smacznego!

Pierogi z kapustą i grzybami

jemsession,pierogi, kapusta,grzyby

Święta coraz bliżej, czas zastanowić się jakie potrawy zawitają na naszym stole wigilijnym. Na naszym nie może zabraknąć pierogów. Lepienie pierogów to u nas w domu już mała tradycja – w zeszłym roku lepienie pierogów zakończyliśmy rezultatem: 4 osoby, 2 butelki wina i 300 pierogów 🙂 Jeśli już zmobilizujecie rodzinę i znajomych do wspólnego lepienia pierogów to warto zawczasu przygotować sobie kilka różnych farszy – chyba, że tak jak mój mąż najbardziej lubicie pierogi z mięsem 🙂

 

Pierogi z kapustą i grzybami
Wydruk przepisu
Pierogi z kapustą i grzybami
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Zacznijmy od farszu - grzyby zalewam zimną wodą i odstawiam na całą noc. Następnego dnia gotuję je aż będą miękkie, na koniec gotowania doprawiam solą i pieprzem. Odcedzam grzyby.
  2. Kapustę gotuję w osolonej wodzie aż będzie miękka. Potem odciskam ją z wody i mielę razem z grzybami w maszynce do mięsa o dużych oczkach.
  3. Na oliwie podsmażam cebulę i dodaję do farszu. Mieszam wszystkie składniki, dodaję soli i pieprzu do smaku.
  4. Czas na ciasto... Mąkę przesiewam do miski, dodaję jajko, masło, sól. Wlewam porcjami gorącą wodę i wyrabiam ciasto drewnianą kopystką. Wody dolewam tyle, żeby ciasto było zwarte ale i miękkie - ma lepić się do rąk.
  5. Zostawiam na 5 minut, żeby ciasto lekko przestygło i przekładam na stolnicę. Podsypuję mąką i wyrabiam aż ciasto przestanie przywierać do rąk. Formuję z ciasta kulę, przykrywam ciasto ściereczkę i zostawiam na około 30 minut.
  6. Ciasto wałkuję i wykrawam szklanką małe kółka, nakładam farsz łyżeczką, zlepiam i układam na ściereczce.
  7. Ulepione pierogi przykrywam drugą ściereczką, żeby nie wysychały.
  8. W dużym garnku gotuję wodę, dodaję sól i wrzucam partiami pierogi. Gotuję na małym ogniu, aż pierogi zaczną wypływać i po wypłynięciu czekam jeszcze z 2-3 minuty.
  9. Wyciągam łyżką cedzakową i gotowe. Podaję albo tylko ugotowane albo jeszcze podsmażam je na maśle. Smacznego!

Chrupiące ciastka owsiane

jemsession,ciastka owsiane,cukier brązowy,ciastka,szybko,łatwe

Kolejny z przepisów na ciastka do słoika. Te oprócz tego, że są przepyszne, chrupiące to jeszcze szybko się robią, a większość składników na pewno macie w domu. Nie pozostaje nic innego jak zabierać się do pieczenia.

Chrupiące ciastka owsiane
Wydruk przepisu
Chrupiące ciastka owsiane
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Masło w temperaturze pokojowe ucieram z cukrem, aż do otrzymania gładkiej, jednolitej masy.
  2. Dodaję jajko i pozostałe składniki i mieszam dalej aż wszystkie składniki połączą się.
  3. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Z ciasta lepię kulki wielkości włoskiego orzecha, które układam w dość dużych odstępach i spłaszczam łyżką. Ciastka można posypać słonecznikiem, dynią lub sezamem.
  4. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
  5. Smacznego!

Muffiny z jabłkiem i cynamonem

jemsession,jablka,muffiny,cynamon,maka,drozdze

Nie jestem wielką fanką muffin i dzisiejszy przepis niewiele ma też do czynienia ze standardowymi muffinami oprócz wykorzystania formy właśnie do tego rodzaju ciasta. Dzięki jabłkom (u mnie szara reneta) ciasto długo pozostaje miękkie i świeże – chociaż znika tak szybko, że raczej nie ma szans się zestarzeć.

Muffiny z jabłkiem i cynamonem
Wydruk przepisu
Muffiny z jabłkiem i cynamonem
Wydruk przepisu
Składniki
Ciasto
Nadzienie
Dodatkowo
Sposób przygotowania
  1. Wpierw robię rozczyn z drożdzy - w misce rozkruszam drożdze, dodaję łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i lekko podgrzane mleko i mieszam wszystkie składniki. Odkładam na 10 minut, żeby drożdże zaczęły działać
  2. Rozpuszczam na patelni masło i studzę.
  3. Do misy miksera wrzucam mąkę, jajko, cukier, sól oraz rozczyn i wyrabiam ciasto. Dodaję rozpuszczone masło i dalej wyrabiam ciasto aż będzie jednolite i łatwo będzie odchodzić od ręki.
  4. Przykrywam miskę czystą ściereczkę i zostawiam do wyrośnięcia na około godzinę.
  5. W międzyczasie przygotowuję nadzienie - jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach, odciskam przez sito sok. Roztapiam masło, dodaję do niego cynamon i cukier.
  6. Wyrośnięte ciasto zagniatam jeszcze przez chwilę i rozwałkowuję na kształt prostokąta. Całą powierzchnię smaruję masłem z cukrem i cynamonem i nakładam na to cienką warstwę jabłek.
  7. Zawijam ciasto w rulon i kroję na 3 centymetrowe kawałki. Formę na muffiny smaruję masłem i oprószam mąką. Wkładam muffiny do formy i przykrywam ściereczką i zostawiam na 20 minut by jeszcze wyrosły.
  8. Jajko roztrzepuję razem z mlekiem i pędzelkiem smaruję wierzch każdej z muffinek.
  9. Wkładam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę przez 20 minut (aż muffinki się zrumienią).
  10. Smacznego!

Wołowe klopsiki z bobem

jemsession,klopsiki,wołowina,bób,przyprawy,

Moim kulinarnym guru w ostatnich miesiącach stał się Yotam Ottolenghi – jak do tej pory każdy jego przepis był dla mnie kulinarnym odkryciem nowych smaków, przypraw o których nie miałam pojęcia, a także czasami dość specyficznych połączeń składników, które na pierwszy rzut oka zupełnie do siebie nie pasowały, a tymczasem w potrawie smakowały wybornie.

Dzisiaj wołowe klopsiki z bobem – są aromatyczne, pięknie pachną cytryną i przyprawami.

Wołowe klopsiki z bobem
Wydruk przepisu
Wołowe klopsiki z bobem
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
Baharat
  1. Wszystkie przyprawy wkładam do młynka i mielę na drobny proszek. Dokładam jedną łyżkę przypraw do klopsów. Resztę przypraw wkładam do słoiczka, przydadzą się do kolejnych przepisów
Klopsy
  1. Wszystkie składniki na klopsy wkładam do dużej miski. Dodaje 3/4 łyżeczki soli i około 1 łyżkę czarnego zmielonego pieprzu.
  2. Z masy formuję kulki. Rozgrzewam oliwę na patelni i smażę klopsy aż zarumienią się równomiernie. Zdejmuję mięso z patelni i wycieram ja do czysta.
Bób
  1. Wrzucam do garnka z osoloną wrzącą wodą bób i blanszuję przez około 3 minuty. Odcedzam i hartuję pod zimną wodą.
  2. Rozgrzewam oliwę na patelni, dodaję tymianek, czosnek oraz dymki i smażę około 3 minut.
  3. Dodaję bób, sok z cytryny, 100 ml bulionu, pół łyżeczki soli i pół łyżki zmielonego pieprzu. Bób powinien być niemal całkowicie pokryty płynem. Przykrywką nakrywam patelnię i całość duszę około 10 minut.
  4. Na patelnię dokładam klopsy oraz pozostały bulion, przykrywam i duszę kolejne 25 minut. jeśli sos jest zbyt rzadki zdejmuję pokrywkę i trochę do redukuję.
  5. Smacznego!

Sernik z nektarynkami

jemsession, sernik,nektarynki, mascarpone,łatwy przepis,

Z niewiadomych powodów ulubionym ciastem mojego męża jest sernik. Właściwie nie muszę pytać na jakie ciasto miałby ochotę, bo odpowiedź znam – sernik. Dobrze chociaż że zgadza się na urozmaicenie w postaci owoców czy innych dodatków i w ten sposób w weekend na naszym stole zawitał sernik z nektarynkami.

Sernik z nektarynkami
Wydruk przepisu
Sernik z nektarynkami
Wydruk przepisu
Składniki
Ciasto
Sposób przygotowania
  1. Składniki na ciasto zagniatam i zawijam w folię, wkładam do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowuje je i wkładam do formy wysmarowanej masłem i oproszonej maka. Nakłuwam widelcem i wykładam papierem do pieczenia, a na papier sypie ryż lub groch.
  3. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut
  4. Wszystkie składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej. W mikserze ubijam masło z cukrem. Dodaję jajka i cały czas miksując dodaję ser i mascarpone. Na koniec dodaję dwie łyżki mąki ziemniaczanej.
  5. Masę wylewam na podpieczony spód i na wierzchu układam pokrojone na cząstki nektarynki.
  6. Piekę około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu czekam aż sernik ostygnie w piekarniku.
  7. Smacznego!