Tarta grejpfrutowa

IMG_1622

 

Dzisiejszy przepis to błagalne wołanie o lato 🙂 Tarta grejpfrutowa jest wariacje na podstawie przepisu na tatę cytrynową. Ostatnim razem mój mąż marudził,  że za słodka więc jako dobra żonka :p postanowiłam poeksperymentować. Myślę,  że wyszło całkiem ok bo i mąż i goście dokroili sobie po dodatkowym kawałku i pojawiły się komentarze, że jutro trzeba będzie piec kolejne.

Tarta grejpfrutowa
Wydruk przepisu
Tarta grejpfrutowa
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Składniki na ciasto zagniatam i zawijam w folię, wkładam do lodówki na minimum 30 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowuje je i wkładam do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Nakłuwam widelcem i wykładam papierem do pieczenia, a na papier sypię ryż lub groch. Wkładam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 15 minut.
  2. Mleko mieszam z żółtkami i sokiem z grejpfrutów i cytryn, dodaję mąkę ziemniaczaną. Wylewam masę na podpieczony spod i wkładam do piekarnika na 30 minut. Piekę tartę w temperaturze 180 stopni. Gdy wierzch się zetnie nakładam na niego kawałek folii aluminiowej żeby zbyt bardzo się nie przyrumienił.
  3. Po upieczeniu jak tarta ostygnie wkładam ją do lodówki na kilka godzin, a nawet na całą noc - wtedy jest najlepsza.
  4. Smacznego!

Chlebek żurawinowy

Uzupełniłam ostatnio zapasy suszonych owoców i eksperymentuje teraz z ciastami, gdzie zamiast cukru daję suszone śliwki, daktyle czy morele. Dzisiaj wersja z żurawiny najlepsze co jest w tych chlebkach to prostota i to, że w niecałą godzinę masz gotowe smaczne aromatyczne ciacho.

Chlebek żurawinowy
Wydruk przepisu
Chlebek żurawinowy
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Żurawinę zalewam wodą, dodaję wodę różaną i gotuję około 5 minut aż powstanie owoce zmiękną, następnie lekko blenduję.
  2. Masło ucieram i następnie dodaję roztrzepane jajka. W oddzielnej misce mieszam suche składniki: mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Do suchych składników dodaję masło z jajkami, a potem masę żurawinową.
  3. Mieszam wszystkie składniki i przekładam ciasto do foremki wyłożonej papierem. Wkładam na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Ciasto powinno być lekko wilgotne po upieczeniu
  4. Smacznego!

Bezglutenowe ciasto marchewkowe

IMG_20180316_213528_746

Od zeszłego roku staram się ( hehe to dobre określenie bo raczej kiepsko mi wychodzi) ograniczyć w diecie gluten. Z pieczywem nie jest tak źle, mogę go sobie czasem odmówić, ale co zrobić z ciastem. Rozpoczęłam poszukiwania idealnych przepisów na ciasta bezglutenowe. Było/jest ciężko bo w wielu przypadkach ciasta te smakują jak piasek z łebskiej plaży a nie kawałek smakowitego deseru. Ale nie poddaję się i udało mi się znaleźć dobry przepis na bezglutenowe ciasto marchewkowe. Jest nadzieja!

Bezglutenowe ciasto marchewkowe
Wydruk przepisu
Bezglutenowe ciasto marchewkowe
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Piekłam w formie o średnicy 24 cm. Jajka ubiłam z cukrem i dodałem do nich oliwę. Marchewkę zmieszałam z mąką, cynamonem i proszkiem do pieczenia i połączyłam z jajkami z sypkimi i połączyć z jajkami.
  2. Wyłożyłam na blaszkę wyłożoną papierem i piekłam w temperaturze 180 °C przez 25-30 minut.
  3. Serek miksuję z miodem i gdy ciasto całkowicie ostygnie smaruję tą masą wierzch ciasta. Można posypać siekanymi orzechami lub migdałami.
  4. Smacznego!

Chlebek daktylowy

jemsession, daktylowe, chlebek, dobre, przepis, deser, prostyZaraz marzec a zima jakoś nie chce odejść. W taką pogodę najchętniej otulam się kocem, zaparzam dobrą herbatę i zajadam jakieś pyszne ciasto, ale ciasto, które można zrobić szybko ale lista składników obejmuje produkty, które mam w domu – takie właśnie jest ciasto daktylowe. Jeśli lubicie chlebek bananowy, daktylowy także przypadnie Wam do gustu.

Chlebek daktylowy
Wydruk przepisu
Chlebek daktylowy
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Daktyle kroję na mniejsze kawałki zalewam wodą, dodaję wodę różaną i gotuję około 5 minut aż powstanie gładka masa.
  2. Masło ucieram i następnie dodaję roztrzepane jajka. W oddzielnej misce mieszam suche składniki: mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Do suchych składników dodaję masło z jajkami, a potem masę daktylową i ulubione bakalie (u mnie orzechy włoskie).
  3. Mieszam wszystkie składniki i przekładam ciasto do foremki wyłożonej papierem. Wkładam na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Ciasto powinno być lekko wilgotne po upieczeniu
  4. Smacznego!

Claufoutis z wiśniami

IMG_9536

Claufoutis (hehe ciekawe jak to się w ogóle wymawia) chciałam już zrobić jakiś czas temu. Na instagramie kusiły zdjęcia z hasztagiem #claufoutis trzeba było sprawdzić co to za ciacho zwłaszcza, że wyglądało na całkiem smaczne (z drugiej strony dla takiego łasucha jak ja to niewiele ciast wygląda na niesmaczne :P)

Claufoutis to ciasto z regionu Limousin w środkowej Francji, zazwyczaj dodaje się do niego czereśnie,   które zalewa się naleśnikowym ciastem i piecze, aż ciasto się ładnie przyrumieni, następnie posypuje cukrem pudrem i podaje jeszcze ciepłe. Niestety u nas już jesień czereśni do kolejnego lata raczej nie dostaniemy chyba, że ktoś zakamuflował trochę i ma mrożone 🙂 dlatego u mnie z mrożonymi wiśniami, bardziej kwaskowe ale dzięki temu smak jest bardziej wytrawny.. trochę deser ale nie przesadnie słodki

Claufoutis z wiśniami
Wydruk przepisu
Claufoutis z wiśniami
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Foremkę ( u mnie ceramiczna około 24 cm) smaruję masłem.
  2. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, dodaję jajka, sól, cukier i mleko. Miksuję na gładką masę tak by nie było grudek, masa przypomina ciasto na naleśniki. Następnie dodaję wiśnie, przy mrożonych nie rozmrażam ich wcześniej
  3. Przekładam do formy i piekę około 50-60 minut do zarumienia
  4. Smacznego!

Śmietankowa tarta z figami

jemsession,tarta, figi, slodkie, deser, szybki, cos slodkiego

W ostatnim miesiącu z powodu remontu w mieszkaniu musieliśmy się przeprowadzić. Chwilowa przeprowadzka ma kilka plusów, z których największym jest obecność rynku/bazarku niedaleko naszej nowej lokalizacji. Ryneczek jest wzorcowym rynkiem nie tylko z owocami i warzywami, ale także ze stoiskiem z domowym hummusem, piekarnią ormiańską czy naturalnymi serami z Podlasia.. I na tym ryneczku zdobyłam też figi, których niestety nigdy nie było na naszym przydomowym bazarku. Dlatego dzisiaj zapraszam na tartę z figami

Śmietankowa tarta z figami
Wydruk przepisu
Śmietankowa tarta z figami
Wydruk przepisu
Składniki
Ciasto
Do dekoracji
Sposób przygotowania
  1. Na stolnicę wysypuję mąkę, cukier i drobno posiekane masło, zagniatam i dodaję jajko. Zagniatam dalej następnie rozwałkowuję i wykładam ciastem formę (uprzednio wysmarowaną masłem i oprószoną mąką). Wkładam na około 30 minut do lodówki.
  2. Po tym czasie wkładam formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut.
  3. Mascarpone miksuję z syropem z agawy, dodaję jajka i dalej miksuję aż do czasu otrzymania gładkiej masy. Na koniec dodaję śmietankę i skrobię ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksuję.
  4. Wylewam masę na podpieczony spód i wkładam na około 20 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Gdy tarta ostygnie wkładam ją do lodówki. Przed podaniem dekorują ją figami i polewam dodatkowo syropem z agawy.
  5. Smacznego!

Ciasto morelowe z rodzynkami

jemsession,ciasto,morele,rodzynki,deser,prosty,szybki,co na deser

Jak mówiłam morele są ostatnio u mnie na liście top produktów więc dzisiaj kolejny przepis zawierający te owoce. I kolejne łatwe do przyrządzenia ciasto, które znika w zatrważającym tempie 🙂

Ciasto morelowe z rodzynkami
Wydruk przepisu
Ciasto morelowe z rodzynkami
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej więc wyjmuję je z lodówki na kilka godzin przed rozpoczęciem pieczenia. Masło ucieram z cukrem (około 100 gr) na jednolitą masę i dodaję jajka, sól, mąkę i proszek do pieczenia.
  2. Ciasto przekładam do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układam morele pokrojone na ćwiartki i posypuję rodzynkami oraz pozostałym cukrem.
  3. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piekę przez około 60 minut.
  4. Smacznego!

Bób z jajkiem sadzonym

bob,jajko sadzone,prosty obiad, jemsession, przepis

Zaczął się sezon na bób więc jeśli lubicie to warzywo, macie ochotę na prosty i szybki obiad z jego udziałem to to danie spełnia wszystkie te kryteria. Latem nie chce mi się spędzać tyle czasu w kuchni, lubię gdy mogę przyrządzić smaczny posiłek w krótkim czasie i iść cieszyć się słonecznym dniem. Zazwyczaj moim remedium było jajko sadzone z ziemniakami, ale gdy pod ręką był bób stwierdziłam, że ziemniaki mogą poczekać aż sezon bobowy się zakończy 🙂

Bób z sadzonym jajkiem
Wydruk przepisu
Bób z sadzonym jajkiem
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Bób myję, a potem wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję około 5 minut. Po ugotowaniu odcedzam, przelewam chłodną wodą i obieram ze skórek i mieszam z sokiem z cytryny
  2. Na patelni rozpuszczam masło i wylewam jajka. Staram się by się nie połączyły. Ja lubię gdy żółtko jest ścięte więc trzymam jajka dłużej na patelni.
  3. Na talerz wykładam bób i na nim kładę jajka. Dodaję sól, pieprz i przyprawy.
  4. Smacznego!

Drożdżówki z dżemem żurawinowym

jemsession, zurawina, drozdzowki, proste, szybkie, deser, cos slodkiego

Zawijańce robiłam już prawie ze wszystkim. Czekając na świeże owoce i jak zwykle mając ochotę na coś słodkiego, wpadłam na pomysł, żeby tym razem zrobić drożdżówki z suszoną żurawiną. Sami spróbujcie, rozpływają się w ustach, a żurawina równoważy słodycz ciasta.

Drożdżówki z dżemem żurawinowym
Wydruk przepisu
Drożdżówki z dżemem żurawinowym
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Zaczynam od przygotowania dżemu żurawinowego. Żurawinę zalewam wodą tak by przykryła owoce. Gotuję około 20 minut na małym ogniu (lub do czas gdy żurawina napęcznieje). Miksuję na gładką masę i dodaję sok wyciśnięty z cytryny.
  2. Wpierw przygotowuję zaczyn. Podgrzewam mleko, do mleka dodaję łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i drożdże. Mieszam wszystkie składniki i zostawiam w ciepłym miejscu by drożdże zaczęły działać.
  3. Na patelni rozpuszczam masło i czekam aż wystygnie. Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, jajka, zaczyn drożdżowy i rozpuszczone masło. Wszystko mieszam razem i wyrabiam ciasto. Ciasto odkładam do miski i zostawiam w ciepłym miejscu na 1,5 godziny żeby wyrosło.
  4. Gdy ciasto wyrośnie jeszcze chwilę je wyrabiam i rozwałkowuję je na cienki placek na oprószonej mąką stolnicy. Placek smaruję dżemem żurawinowym i zawijam w roladę. Kroję na około 2 cm kawałki (bez obaw jeszcze urosną) i układam w tortownicy wyłożonej papierem z zachowaniem dość sporych odstępów miedzy jedną a drugą drożdżówką.
  5. Odstawiam jeszcze na około 10 minut, a potem wierzch każdej drożdżówki smaruję żółtkiem zmieszanym z mlekiem. Wstawiam na około 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
  6. Smacznego!

Zawijaniec z mascarpone i rodzynkami

 

rodzynki, mascarpone,przepis, ciasto, łatwe, jemsession

Ten przepis wypróbowałam już w wersji dżemowej i makowej, teraz przyszedł czas na mascarpone. W domowej spiżarce kończą się zapasy dżemów, a potrzeba schrupania czegoś słodkiego motywuje do eksperymentowania, na szczęście zakończonego sukcesem 🙂

 

Zawijaniec z mascarpone i rodzynkami
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
15 2,5 godziny
Porcje Czas przygotowania
15 2,5 godziny
Zawijaniec z mascarpone i rodzynkami
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
15 2,5 godziny
Porcje Czas przygotowania
15 2,5 godziny
Składniki
Ciasto
Sposób przygotowania
  1. Wpierw przygotowuję zaczyn. Podgrzewam mleko, do mleka dodaję łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i drożdże. Mieszam wszystkie składniki i zostawiam w ciepłym miejscu by drożdże zaczęły działać.
  2. Na patelni rozpuszczam masło i czekam aż wystygnie. Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, 2 żółtka (białka wykorzystam później), zaczyn drożdżowy i rozpuszczone masło. Wszystko mieszam razem i wyrabiam ciasto.
  3. Ciasto odkładam do miski i zostawiam w ciepłym miejscu na 1,5 godziny żeby wyrosło.
  4. Gdy ciasto wyrośnie jeszcze chwilę je wyrabiam i rozwałkowuję je na cienki placek na oprószonej mąką stolnicy. Placek smaruję mascarpone wymieszanym z masłem, cukrem, cynamonem i rodzynkami i zawijam w roladę. Kroję na około 2 cm kawałki (bez obaw jeszcze urosną) i układam w tortownicy wyłożonej papierem z zachowaniem dość sporych odstępów miedzy jedną a drugą drożdżówką.
  5. Odstawiam jeszcze na około 10 minut, a potem wierzch każdej drożdżówki smaruję żółtkiem zmieszanym z mlekiem. Wstawiam na około 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Smacznego!