Ciasto bananowe

Dawno mnie tu nie było .. Przepisów co prawda się trochę uzbierało ale przez ostatnie 2 tygodnie byłam na diecie warzywno-owocowej i generalnie każde wspomnienie innego jedzenia dosłownie ciekła mi ślinka.

IMG_20180128_202601_330

Dzisiaj przepis zaczerpnięty z książki Lubię to.. polecam każdemu kto kocha podróże i dobre jedzenie. Książka jest pięknie wydana, zdjęcia jedzenia zaś wyglądają niesamowicie kusząco. Bananowiec to drugi przepis z tej książki ale myślę, że będzie ich jeszcze sporo. Bananowiec w smaku przypomina pudding to dość ciężkie i mokre ciasto, najlepsze gdy macie gości,  u nas w dwie osoby mieliśmy problem by je całe spałaszować

 

Ciasto bananowe
Wydruk przepisu
Ciasto bananowe
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Ciasto robiłam w tortownicy o średnicy 20 cm. Tortownicę smaruję tłuszczem i oprószam mąką.
  2. Pokrojone w plasterki banany (6 sztuk) wkładam do miski, dodaję cukier puder i rum, mieszam i odstawiam na 15 minut.
  3. Roztrzepuję jajka, dodaję mleko kokosowe i zagęszczone, roztopione i przestudzone masło i mieszam razem. Dodaję mąkę i mieszam do uzyskania jednolitej masy.
  4. Następnie dodaję banany i posiekaną czekoladę i delikatnie mieszam.
  5. Wylewam do formy i na górę ciasta kładę pokrojonego wzdłuż w plastry banana. Piekę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 60 minut. Po upieczeniu zostawiam do ostygnięcia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Tarta a la mango lassi

IMG_20171230_202723_286

Jeśli lubicie mango lassi, ta tarta na pewno przypadnie Wam do gustu.

Tarta a la mango lassi
Wydruk przepisu
Tarta a la mango lassi
Wydruk przepisu
Składniki
Ciasto
Sposób przygotowania
  1. Składniki na ciasto zagniatam i zawijam w folię, wkładam do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowuje je i wkładam do formy wysmarowanej masłem i oproszonej maka. Nakłuwam widelcem i wykładam papierem do pieczenia, a na papier sypie ryż lub groch.
  3. Wkładam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 15 minut.
  4. Wszystkie składniki na masę wkładam do miksera i miksuje aż powstanie jednolita dość rzadka masa.
  5. Wylewam masę na podpieczony spod i wkładam do piekarnika na 30 minut. Piekę tartę w temperaturze 180 stopni. Gdy wierzch się zetnie nakładam na niego kawałek folii aluminiowej żeby zbyt bardzo się nie przyrumienił.
  6. Gdy tarta ostygnie wkładam ją do lodówki na całą noc - wtedy jest najlepsza.
  7. Smacznego!

Boliwijskie pierogi

saltinas,pierogi,pyszne,latwe,

Od czasu do czasu spotykamy się z naszymi przyjaciółmi i razem gotujemy. Tym razem na tapecie znalazł się przepis na boliwijskie pierogi – saltenas. Przepis pochodzi z przepięknie wydanej książki – Lubię. Atlas z przepisami – warto do niej zajrzeć bo kryje jeszcze wiele innych świetnych pomysłów na dania.

Od kiedy wypróbowaliśmy saltenas gościły u nas już trzykrotnie i zawsze pojawiały się ochy i achy, a pierogi znikały z prędkością światła z talerzy.

Boliwijskie pierogi
Wydruk przepisu
Boliwijskie pierogi
Wydruk przepisu
Składniki
Ciasto
Farsz
Salsa pomidorowa
Sposób przygotowania
Farsz
  1. Na patelni rozgrzewam olej, rozkruszam papryczkę chilli i dodaję posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażam aż się zarumienią i dodaję przyprawy - kumin i oregano, a następnie mięso.
  2. Smażę mięso do chwili gdy zmieni kolor, dodaję rodzynki i groszek, a następnie pokrojone w kostkę ziemniaki i jajka, oliwki pokrojone w plasterki oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Dodaję ocet balsamiczny, sól i pieprz do smaku i odstawiam do ostygnięcia
Ciasto
  1. W garnku rozgrzewam olej. Do miski przesiewam mąkę i mieszam z gorącym olejem. Po chwili dodaję gorącą wodę, cukier i sól i mieszam składniki.
  2. Następnie dodaje jajka i zagniatam ciasto żeby było gładkie i jednolite. Odstawiam ciasto na 15-20 minut, żeby odpoczęło.
  3. Dzielę ciasto na 20 części i każdą rozwałkowuję na dość spory placek, na który nakładam łyżkę farszu. Zawijam na kształt pieroga i dociskam krawędzie. Układam na blaszce wyłożonej papierem, każdego pieroga maluję jajkiem rozbełtanym z odrobiną mleka i piekę 15 minut w temperaturze 240 stopni.
Salsa
  1. Pomidory i cebulę kroję w kostkę, czosnek przeciskam przez praskę. Dodaję oliwę, sól i pieprz do smaku.
  2. Smacznego!

Cantuccini – ciasteczka z migdałami

cantuccini,migdały,ciasta,jemsession

Gadaliśmy ostatnio, że fajnie byłoby mieć słój z ciastami – takim pogotowiem ciastkowym w razie słodyczowego kryzysu lub nagłej wizyty gości. I w poszukiwaniu na idealne ciastka do słoika trafiłam na przepis na cantuccini – ciasteczka z migdałami. Gdybym wiedziała, że ich przygotowanie jest tak proste już dawno zagościły by w naszym domu. Ciastka są, ale obawiam się, że za chwilę słój i tak będzie pusty- są za dobre 🙂

Cantuccini - ciasteczka z migdałami
Wydruk przepisu
Cantuccini - ciasteczka z migdałami
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Jeśli nie macie posiekanych migdałów, łatwo zrobić to samemu - wkładam migdały do plastikowego woreczka i miażdżę je tłuczkiem.
  2. Na stolnicę przesiewam mąkę, dodaję posiekane migdały, jajka, skórkę otartą z cytryn, cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli i całe migdały i zagniatam ciasto na jednolitą masę.
  3. Z ciasta formuję dwa wałki - każdy mniej więcej o średnicy 3 cm. Wkładam wałki na blachę wysmarowaną wcześniej masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na 25 minut.
  4. Po tym czasie wyciągam blachę i ostrym nożem kroję każdy wałek na plastry o grubości 1,5 cm. Układam je spowrotem na blaszce i piekę 10 minut w 160 stopniach. Następnie wyciągam, przekładam ciastka na drugą stronę i piekę kolejne 10 minut.
  5. Smacznego!

Malinowy sernik

 

sernik,maliny,mascarpone,jemsessionDzisiaj kolejna wariacja na temat malin tym razem sernikowa. Miało być tiramisu ale zostałam przekonana, że sernika dawno nie było więc można by to zapominalstwo naprawić

Malinowy sernik
Wydruk przepisu
Malinowy sernik
Wydruk przepisu
Składniki
Ciasto
Krem na wierzch
Sposób przygotowania
Spód
  1. Biszkopty wkładam do woreczka foliowego i miażdżę wałkiem aż do powstania sypkiej masy.
  2. Masę biszkoptową mieszam z masłem i cynamonem aż do utworzenia czegoś co będzie przypominało mokry piasek.
  3. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Wkładam na 10 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
Masa serowa
  1. W misie miksera przez około 2-3 minuty miksuję na jednolitą masę ser, mascarpone, mąkę i cukier. Dodaję po jednym jajka i miksuję przez około 15-30 sekund przed dodaniem kolejnego jajka. Następnie dodaję śmietankę, cukier waniliowy i budyń, mieszam i wylewam masę na upieczony i ostudzony spód.
  2. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piekę przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 120 stopni i piekę jeszcze 90 minut.
Krem
  1. Mieszam wszystkie składniki razem i smaruję kremem ostudzony sernik, a następnie piekę przez kolejne 15 minut. Zostawiam sernik do wystygnięcia w piekarniku.
  2. Smacznego!

Tarta cytrynowa

 

jemsession, tarta cytrynowa,tarta

Tarta cytrynowa to jedna z moich ulubionych tart. Idealna na gorące letnie dni, orzeźwiająca i rozpływająca się w ustach. Korzystam zawsze z tego samego przepisu ale tarta zawsze wychodzi trochę inna, w zależności od rodzaju cytryn i tego jak bardzo są soczyste oraz dojrzałe

Tarta cytrynowa
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
60 minut
Czas przygotowania
60 minut
Tarta cytrynowa
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
60 minut
Czas przygotowania
60 minut
Sposób przygotowania
  1. Składniki na ciasto zagniatam i zawijak w folię, wkładam do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowuje je i wkładam do formy wysmarowanej masłem i oproszonej maka. Nakłuwam widelcem i wykładam papierem do pieczenia, a na papier sypie ryż lub groch.
  3. Wkładam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 15 minut.
  4. Wszystkie składniki na masę wkładam do miksera i miksuje aż powstanie jednolita dość rzadka masa.
  5. Wylewam masę na podpieczony spod i wkładam do piekarnika na 30 minut. Piekę tartę w temperaturze 180 stopni. Gdy wierzch się zetnie nakładam na niego kawałek folii aluminiowej żeby zbyt bardzo się nie przyrumienił.
  6. Po upieczeniu jak tarta ostygnie wkładam ją do lodówki - wtedy jest najlepsza.
  7. Smacznego!

Sernik w kratkę

sernik,cytryna,rodzynki, JEMSESSION

W marcu jak w garncu pogoda w kratkę.. Dzisiaj więc także kratkowany sernik dobry i na smętne deszczowe dni i na pierwszy piknik na świeżym powietrzu, nie mówiąc już o zbliżających się świętach.

Sernik w kratkę
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
90 minut
Czas przygotowania
90 minut
Sernik w kratkę
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
90 minut
Czas przygotowania
90 minut
Składniki
Ciasto
Smażone cytrusy
Sposób przygotowania
  1. Rodzynki zalewam wrzątkiem i czekam aż trochę nasiąkną. Pomarańczę i cytrynę sparzam i ocieram z nich skórkę. Wyciskam do szklanki sok z cytryny i pomarańczy. Na patelni rozpuszczam masło, dodaję cukier i czekam aż się lekko skarmelizuje. Dodaję otartą skórkę z pomarańczy i cytryny i chwilę przesmażam.
  2. Sparzam cytrynę i ocieram z niej skórkę. Ze składników zagniatam ciasto i rozwałkowuję je dość cienko na stolnicy. Z części ciasta odcinam cienkie wałeczki do dekoracji wierzchu, a resztę wykładam na posmarowaną masłem blachę
  3. Mielę ser trzy raz i następnie mieszam z ubitym masłem, śmietaną i częścią cukru. Oddzielam żółtka od białek i razem z resztą cukru ubijam na kogel mogel i dodaję do masy serowej. Białka ubijam na sztywną pianę.
  4. Dodaję do masy odsączone z wody rodzynki, smażone skórki cytrusów oraz sok z cytrusów.
  5. Dodaję pianę z białek i mąkę i delikatnie mieszam, aby składniki się połączyły. Wylewam masę na blachę, dekoruję przygotowanymi wałeczkami z ciasta i wkładam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 60 minut.
  6. Smacznego!

Zimowe ciasto z pomarańczami i migdałami

Ciasto bez mąki czy to możliwe? Czy można bez mąki zrobić dobre, smaczne ciasto czy tylko wyrób ciastopodobny? Okazuje się, że mąka nie do wszystkich wypieków jest potrzebna. A ponieważ w zimie na straganach owocowych łatwiej o pomarańczę niż o inne owoce dzisiaj przepis na ciasto bez mąki, za to pełne pomarańczowego i migdałowego aromatu

Zimowe ciasto z pomarańczami i migdałami
Wydruk przepisu
Czas gotowania
4 godziny
Czas gotowania
4 godziny
Zimowe ciasto z pomarańczami i migdałami
Wydruk przepisu
Czas gotowania
4 godziny
Czas gotowania
4 godziny
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Pomarańcze szoruję i następnie wkładam do garnka z zimną wodą i gotuję przez około 20 minut. Po tym czasie wodę odlewam, nalewam zimnej wody i powtarzam proces. Dzięki temu skórka pomarańczowa straci swój gorzki smak.
  2. Po 20 minutach gotowania odlewam wodę, nalewam świeżej, zimnej wody i gotuję tym razem 70 minut aż pomarańcze zmiękną. Pomarańcze studzę i kroję na ćwiartki.
  3. Cukier dzielę na dwie części. Jedną cześć mieszam z białkami jajek i ubijam pianę. Drugą część mieszam z żółtkami aż do momentu uzyskania kremu, następnie dodaję proszek do pieczenia, migdały, pomarańcze. Do miski dodaję pianę i delikatnie mieszam całość.
  4. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, boki smaruje masłem i obsypuję zmielonymi migdałami. Wlewam masę do tortownicy i wkładam do piekarnika na najniższą półkę. Piekę w temperaturze 180 stopni przez około 70 minut. Sprawdzam czy ciasto jest gotowe jeśli patyczek wbity w środek ciasta jest suchy.
  5. Smacznego!

Orzechowiec z kaszą manną

ciasto greckie, orzechy, jemsession, kasza manna

Dzisiaj ciasto trochę nietypowe bo z kaszą manną. Długo szukałam przepisu, gdzie właśnie do ciasta zostałabym użyta kasza. Okazało się, że w przepisie na tradycyjny grecki smakołyk kasza jest właśnie jednym z głównych składników.

Orzechowiec z kaszą manną
Wydruk przepisu
Orzechowiec z kaszą manną
Wydruk przepisu
Składniki
Składniki na syrop
Sposób przygotowania
  1. Masło roztapiam na patelni i odkładam by ostygło. Jajka ubijam z cukrem i stopniowo dodaję masło, kaszę oraz mąkę z proszkiem do pieczenia.
  2. Gdy składniki się dobrze połączą dodaję orzechy i znowu mieszam.
  3. Formę smaruję masłem i przelewam do niej ciasto tak by równomiernie się rozłożyło. Wstawiam na 30-40 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
  4. W międzyczasie przygotowuję syrop. Gotuję wodę z cukrem i cynamonem około 10-15 minut, a następnie dodaję sok wyciśnięty z pomarańczy,
  5. Gdy ciasto ostygnie zalewam je obficie syropem. Moje ciasto ładnie wyrosło i polanie syropem byłoby trudne dlatego pokroiłam ciasto na kawałki i dopiero wtedy zalałam syropem dzięki czemu każdy kawałek dobrze nasiąkł.
  6. Smacznego!

Sernik marchewkowo-ananasowy

sernik, marchewka, ananas, jemsession

Gdybym miała wskazać moje ulubione ciasto na jednym z pierwszych miejsc znalazłby się sernik. Najlepszy sernik piekła moja babcia – z dwóch kostek masła, 12 jaj, jeden kawałek powodował, że cukier podnosił się na dobre kilka godzin i przyjemnie dodawał energii.. Dzisiaj moje nowe odkrycie sernikowe – wymaga trochę pracy ale efekt jest zniewalający.

Sernik marchewkowo-ananasowy
Wydruk przepisu
Sernik marchewkowo-ananasowy
Wydruk przepisu
Składniki
Masa serowa
Krem na wierzch
Sposób przygotowania
Marchewkowy spód
  1. Przed rozpoczęciem pracy wyjmuję wszystkie produkty z lodówki by trochę się ogrzały. Przesiewam mąkę razem z cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i wszystko razem mieszam.
  2. Ubijam jajka (2 sztuki) razem z cukrem aż masa będzie gładka, jednolita. Do masy dodaję rozpuszczone maslo (po roztopieniu na patelni chwilę czekam aż masło się ochłodzi). Do masy jajecznej dodaję marchewkę, ananasa i orzechy i mieszam delikatnie łyżką.
  3. Dodaję zawartość miski z mąką i resztą sypkich składników i mieszam. Wkładam do formy - spód wykładam papierem natomiast boki mocno smaruję masłem - i wkładam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 30 minut (do tzw. suchego patyczka).
Masa serowa
  1. W misie miksera przez około 2-3 minuty miksuję na jednolitą masę ser, mascarpone, mąkę i cukier. Dodaję po jednym jajka i miksuję przez około 15-30 sekund przed dodaniem kolejnego jajka. Następnie dodaję śmietankę i wylewam masę na upieczony i ostudzony spód.
  2. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piekę przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 120 stopni i piekę jeszcze 90 minut.
Krem
  1. Mieszam wszystkie składniki razem i smaruję kremem sernik, a następnie piekę przez kolejne 15 minut. Zostawiam sernik do wystygnięcia w piekarniku.
  2. Smacznego!