Zupa dyniowa z suszoną papryczką chili

jemsession.pl, zupa,dynia, chili, szybko, mleko kokosowe

Dostałam wielką dynię, która każdego dnia miałam wrażenie, że patrzy na mnie z wyrzutem i pyta – dziewczyno, zrób w końcu coś ze mnie. Dawno nie robiłam żadnej zupy więc przy okazji robienia musu dyniowego (przepis tu: http://jemsession.pl/recipe/dyniowe-ciasto-nie-tylko-na-halloween/) stwierdziłam, że zrobię też zupę dyniową ale taką wyrazistą, rozgrzewającą, idealną na jesienną pluchę.

Zupa dyniowa z suszoną papryczką chili
Wydruk przepisu
Zupa dyniowa z suszoną papryczką chili
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Rozkrawam dynię, wyciągam łyżką pestki, obieram ze skóry i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obieram i siekam i podsmażam na rozgrzanej oliwie. Po 3-5 minutach dodaję do nich dynię i smażę jeszcze około 5 minut.
  2. W osobnym garnku gotuję bulion i dodaję do niego dynię, z cebulą i czosnkiem. Dodaję obrane i pokrojone ziemniaki, rozkruszam papryczkę i dodaję obrany i starty na tarce imbir oraz zmielone ziarna kolendry i gałkę muszkatołową.
  3. Pod koniec gotowania (kiedy dynia i ziemniaki są miękkie) dodaję mleko kokosowe (pamiętajcie, żeby przed otwarciem dobrze wstrząsnąć puszkę) i solę i pieprzę do smaku.
  4. Ugotowaną zupę miksuję i przyozdabiam świeżą kolendrą.
  5. Smacznego!

Nie ma jak domowy pasztet

pasztet watrobka wolowina

Ostatnio soboty spędzamy głównie w kuchni. Po wakacyjnych weekendach poza domem przyszedł czas by trochę więcej pogotować i poeksperymentować kulinarnie. Tym razem padło na pasztet.

Nie ma jak domowy pasztet
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
2,5 godziny
Czas przygotowania
2,5 godziny
Nie ma jak domowy pasztet
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
2,5 godziny
Czas przygotowania
2,5 godziny
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Kroję drobno cebulę i czosnek i następnie podsmażam na oliwie. Potem dodaję pokrojoną wołowinę i dalej podsmażam.
  2. Dodaję pozostałe warzywa i przyprawy i dodaję tyle wody by zakryła wszystkie składniki. Gotuję wywar tak długo (około godziny) aż woda praktycznie odparuje. Czekam aż mięso i warzywa ostygną i następnie mielię wszystko w maszynce.
  3. Wątróbkę myję, kroję, zalewam wrzącą wodą i zostawiam tak na kilka minut żeby wątróbka się zaparzyła. Odcedzam i mielę wątróbkę, a następnie dodaję resztę już zmielonego mięsa i mielę wszystko jeszcze dwa razy.
  4. Dodaję jajka, oliwę i miksuję wszystko razem.
  5. Formę grubo smaruję masłem i równie szczodrze obsypuję bułką tartą. Przekładam masę do formy i piekę w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 1 godzinę.
  6. Smacznego!

Dorsz pod śmietanową pierzynką

dorsz zapiekanka ziemniaki Skoro już jesteśmy w morskich tematach to zdradzę Wam dzisiaj jeszcze przepis na pyszną zapiekankę ziemniaczaną z dorszem. Jest tam element, który wzbudził troche mój niepokój – kto to słyszał o tym by rybę gotować w mleku – ale jak się okazuje to świetny sposób na to by dorsz był delikatny i niewysuszony.

Dorsz pod śmietanową pierzynką
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
60 minut
Czas przygotowania
60 minut
Dorsz pod śmietanową pierzynką
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
60 minut
Czas przygotowania
60 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Dorsza kroję na kawałki i wkładam do wrzącego mleka i gotuję około 3 minut.
  2. Gotuję ziemniaki, z których następnie robię puree i dodaję czosnek wyciśnięty na prasce, oliwę, sól i pieprz.
  3. Dokładam dorsza i dodaję połowę śmietanki oraz doprawiam gałką muszkatałową.
  4. Przekładam wszystko do naczynia żaroodpornego ( pamiętajcie by je wcześniej nasmarować oliwą lub masłem), dodaję resztę śmietanki i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  5. Po około 15 minutach posypuję zapiekankę startym serem i zapiekam kolejne 15 minut aż ser się pięknie zrumieni.

Mięso mielone zapiekane z puree

Zapiekanka z mięsem mielonym i puree z ziemniaków

Zazwyczaj gdy nie mam czasu na przygotowanie posiłku lub gdy z niezapowiedzianą wizytą wpadną znajomi przygotowuję różnego rodzaju zapiekanki. Lubię zapiekanki bo są szybkie i łatwe w przygotowaniu i zazwyczaj większość osób zajada je ze smakiem.

Mięso mielone zapiekane z puree
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 45 minut
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 45 minut
Mięso mielone zapiekane z puree
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 45 minut
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 45 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Mięso mieszam z drobno posiekaną cebulką i żółtkiem. Dodaję sól i pieprz do smaku.
  2. Obieram i gotuję ziemniaki. Następnie z ziemniaków robię puree do którego dodaję szczyptę gałki muszkatołowej.
  3. Do puree dodaję 1 łyżkę śmietany 18%.
  4. Żółty ser ścieram na tarce o dużych oczkach.
  5. Żaroodporne kokilki smaruję masłem i wykładam mięskiem mielonym. Na to wkładam puree.
  6. Zapiekam przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  7. Następnie posypuję startym żółtym serem i dalej zapiekam aż zrobi się skorupka z sera.
  8. Smacznego!