Pierogi z fetą i szpinakiem

pierogi szpinak fetaZainspirowana greckimi pierożkami z ciasta filo wypełnionymi po brzegi pyszną fetą i szpinakiem postanowiłam spróbować zrobić takie pierożki w domu ale z ciasta na tradycyjne pierogi. I kto wie może po tym daniu będę miała tyle siły co Popeye 🙂

 

Pierogi z fetą i szpinakiem
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
70 minut
Czas przygotowania
70 minut
Pierogi z fetą i szpinakiem
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
70 minut
Czas przygotowania
70 minut
Składniki
Składniki na ciasto
Składniki na farsz
Sposób przygotowania
  1. Mąkę przesiewam do miski, dodaję sól i razem z oliwą i gorącą wodą. Następnie wyrabiam ciasto tak by było jednolite i elastyczne. Ciasto przykrywam ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu na około 30 minut.
  2. Szpinak myję i odcinam listki od łodyg. Liście osuszam i drobno siekam razem z czosnkiem i papryczka chilli. Na patelni podsmażam szpinak - nie wkładam odrazu całości, ale staram się dzielić na mniejsze porcje. Dodaję soli i pieprzu do smaku. Szpinak odstawiamy i czekamy aż ostygnie. Może zdarzyć się, że szpinak puści soki wówczas odlewam ten nadmiar wody i mieszam szpinak z pokruszona fetą.
  3. Ciasto dzielę na 3 części. Rozwałkowuję je, a następnie wycinam przy pomocy szklanki okręgi na ktore nakładam farsz. Sklejam brzegi ciasta i pieróg jest gotowy.
  4. W dużym garnku gotuję wodę i wrzucam pierogi. Gdy pierogi wypłyną gotuję je jeszcze około 2 minut. Ja niestety jestem fanką smażonego więc po ugotowaniu podsmażam jeszcze pierogi na patelni.
  5. Najlepiej do robienia pierogów zaangazowac więcej osób wtedy i ich produkcja idzie szybciej, a pierogi można spokojnie zamrozić i zjeść wtedy gdy np. nie będzie czasu czy ochoty na przygotowanie jakiegoś innego dania.
  6. Smacznego!

Quiche z fetą i oliwkami

quiche tarta feta oliwki

 

Tarty to mój pierwszy wybór gdy nie mam czasu na długie gotowanie i gdy zapasy w lodówce są już na wyczerpaniu. Przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a smak jest naprawdę obłędny.

Quiche z fetą i oliwkami
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
80 minut
Czas przygotowania
80 minut
Quiche z fetą i oliwkami
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
80 minut
Czas przygotowania
80 minut
Składniki
Składniki na ciasto
Składniki na masę
Sposób przygotowania
  1. Masło ścieram na tarce i łączę z pozostałymi składnikami na ciasto. Szybko zagniatam, owijam w folię aluminiową i wkładam na 30 minut do lodówki.
  2. Ciasto wykładam na tartownicę i piekę przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. Połowę fety kroję na mniejsze kawałki. Oliwki także kroję na mniejsze części i układam na cieście.
  4. Mieszam śmietanę z jajkiem i resztą fety tak by powstała jednolita masa. Dodaję soli, pieprzu, oregano i papryki.
  5. Wylewam masę na ciasto i wkładam do piekarnika na kolejne 40 minut na 180 stopni.