Placki dyniowo-ziemniaczane

placki dyniowe,jemssesion, dynia, przepis

Znów w domu mamy wielką dynię. Po obdzieleniu rodziny i znajomych i tak pozostało całkiem sporo więc stwierdziliśmy, że na obiad dziś będą placki dyniowo-ziemniaczane – proste, szybkie i niewymagające wielu składników.

Placki dyniowo-ziemniaczane
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
40 minut
Czas przygotowania
40 minut
Placki dyniowo-ziemniaczane
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
40 minut
Czas przygotowania
40 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Dynię ścieram na tarce, dodaję sól i czekam aż puści sok. Sok odsączam.
  2. Obieram ziemniaki i czosnek i też ścieram je na tarce.
  3. Drobno kroję cebulkę i mieszam z dynią i ziemniakami. Dodaję jajka, przyprawy, sól i pieprz oraz mąki i mieszam wszystko do uzyskania w miarę zwartej konsystencji. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodaję jeszcze trochę mąki
  4. Smażę na oleju aż placki uzyskają złoty kolor. Idealnie do placków pasuje sos czosnkowy, który przygotowuję mieszając śmietanę 18% z 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, dodaję jeszcze szczyptę zmielonej kolendry, pieprzu i soli.
  5. Smacznego!