Wołowe klopsiki z bobem

jemsession,klopsiki,wołowina,bób,przyprawy,

Moim kulinarnym guru w ostatnich miesiącach stał się Yotam Ottolenghi – jak do tej pory każdy jego przepis był dla mnie kulinarnym odkryciem nowych smaków, przypraw o których nie miałam pojęcia, a także czasami dość specyficznych połączeń składników, które na pierwszy rzut oka zupełnie do siebie nie pasowały, a tymczasem w potrawie smakowały wybornie.

Dzisiaj wołowe klopsiki z bobem – są aromatyczne, pięknie pachną cytryną i przyprawami.

Wołowe klopsiki z bobem
Wydruk przepisu
Wołowe klopsiki z bobem
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
Baharat
  1. Wszystkie przyprawy wkładam do młynka i mielę na drobny proszek. Dokładam jedną łyżkę przypraw do klopsów. Resztę przypraw wkładam do słoiczka, przydadzą się do kolejnych przepisów
Klopsy
  1. Wszystkie składniki na klopsy wkładam do dużej miski. Dodaje 3/4 łyżeczki soli i około 1 łyżkę czarnego zmielonego pieprzu.
  2. Z masy formuję kulki. Rozgrzewam oliwę na patelni i smażę klopsy aż zarumienią się równomiernie. Zdejmuję mięso z patelni i wycieram ja do czysta.
Bób
  1. Wrzucam do garnka z osoloną wrzącą wodą bób i blanszuję przez około 3 minuty. Odcedzam i hartuję pod zimną wodą.
  2. Rozgrzewam oliwę na patelni, dodaję tymianek, czosnek oraz dymki i smażę około 3 minut.
  3. Dodaję bób, sok z cytryny, 100 ml bulionu, pół łyżeczki soli i pół łyżki zmielonego pieprzu. Bób powinien być niemal całkowicie pokryty płynem. Przykrywką nakrywam patelnię i całość duszę około 10 minut.
  4. Na patelnię dokładam klopsy oraz pozostały bulion, przykrywam i duszę kolejne 25 minut. jeśli sos jest zbyt rzadki zdejmuję pokrywkę i trochę do redukuję.
  5. Smacznego!