Muffiny z jabłkiem i cynamonem

jemsession,jablka,muffiny,cynamon,maka,drozdze

Nie jestem wielką fanką muffin i dzisiejszy przepis niewiele ma też do czynienia ze standardowymi muffinami oprócz wykorzystania formy właśnie do tego rodzaju ciasta. Dzięki jabłkom (u mnie szara reneta) ciasto długo pozostaje miękkie i świeże – chociaż znika tak szybko, że raczej nie ma szans się zestarzeć.

Muffiny z jabłkiem i cynamonem
Wydruk przepisu
Muffiny z jabłkiem i cynamonem
Wydruk przepisu
Składniki
Ciasto
Nadzienie
Dodatkowo
Sposób przygotowania
  1. Wpierw robię rozczyn z drożdzy - w misce rozkruszam drożdze, dodaję łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i lekko podgrzane mleko i mieszam wszystkie składniki. Odkładam na 10 minut, żeby drożdże zaczęły działać
  2. Rozpuszczam na patelni masło i studzę.
  3. Do misy miksera wrzucam mąkę, jajko, cukier, sól oraz rozczyn i wyrabiam ciasto. Dodaję rozpuszczone masło i dalej wyrabiam ciasto aż będzie jednolite i łatwo będzie odchodzić od ręki.
  4. Przykrywam miskę czystą ściereczkę i zostawiam do wyrośnięcia na około godzinę.
  5. W międzyczasie przygotowuję nadzienie - jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach, odciskam przez sito sok. Roztapiam masło, dodaję do niego cynamon i cukier.
  6. Wyrośnięte ciasto zagniatam jeszcze przez chwilę i rozwałkowuję na kształt prostokąta. Całą powierzchnię smaruję masłem z cukrem i cynamonem i nakładam na to cienką warstwę jabłek.
  7. Zawijam ciasto w rulon i kroję na 3 centymetrowe kawałki. Formę na muffiny smaruję masłem i oprószam mąką. Wkładam muffiny do formy i przykrywam ściereczką i zostawiam na 20 minut by jeszcze wyrosły.
  8. Jajko roztrzepuję razem z mlekiem i pędzelkiem smaruję wierzch każdej z muffinek.
  9. Wkładam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę przez 20 minut (aż muffinki się zrumienią).
  10. Smacznego!

Rwaniec z dżemem

jemsession,rwaniec,brioszka,drożdżowe

Po wizycie w lokalnej piekarni i napatrzeniu się na tamtejsze słodkości mąż wrócił z pytaniem o ciasto na sobotę. I sam podrzucił pomysł by zrobić drożdżowego rwańca. Rwaniec maślany fajna sprawa jedyny minus to, że następnego dnia ( o ile dotrwa) jest już dość suchy, ale i na to znaleźliśmy rozwiązanie w postaci dżemu gruszkowego.

Rwaniec z dżemem
Wydruk przepisu
Rwaniec z dżemem
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Wpierw robię rozczyn z drożdzy - w misce rozkruszam drożdze, dodaję łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i ciepłe mleko i mieszam wszystkie składniki. Odkładam na 10 minut, żeby drożdże zaczęły działać
  2. Do misy od miksera wrzucam mąkę, cukier, sól, 3 jajka i następnie dodaję rozczyn. Mieszam wszystkie składniki i wyrabiam ciasto tak żeby było jednolite i odchodziło od ręki. Pod koniec wyrabiania dodaję masło i dalej wyrabiam Ciasto lekko podsypuję mąką, przykrywam ściereczką i zostawiam na około 1 godzinę, aby wyrosło.
  3. Tortownicę smaruję masłem i następnie wykładam papierem do pieczenia.
  4. Wyrośnięte ciasto dzielę na 15 równych części, z których formuję placki. Na środek każdego placka nakładam łyżeczkę dżemu (ja użyłam dżemu gruszkowego, ale z każdym innym dżemem rwaniec będzie równie pyszny). Następnie zlepiam brzegi i formuję kulę.
  5. Układam kulki jedna obok drugiej. Każdą kulkę smaruję po wierzchu roztrzepanym jajkiem.
  6. Wstawiam do piekarnia na 15 minut i piekę w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie jeśli ciasto jest mocno zrumienione przykrywam folią aluminiową i piekę kolejne 10 minut.
  7. Smacznego!

Drożdżówki z malinami

 

drożdżówki,maliny,jemsession,śniadanie,ciasto

Drożdżówki miały być z truskawkami ale zanim zebrałam się, żeby je zrobić okazało się że sezon na truskawki dawno już za nami, na szczęście w miejsce truskawek pojawiły się nawet bardziej przeze mnie lubiane maliny

Drożdżówki z malinami
Wydruk przepisu
Drożdżówki z malinami
Wydruk przepisu
Składniki
Składniki na ciasto
Masa
Sposób przygotowania
  1. Drożdże wyjmuję wcześniej z lodówki i kruszę do wysokiego pojemnika. Dodaję połowę ciepłego mleka , 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Mieszam, przykrywam ściereczką, odstawiam w ciepłe miejsce i czekam około 15 minut aż drożdże zaczną robić czary.
  2. Żółtka ubijam z cukrem na kogel mogel, a mąkę przesiewam do dużej miski.
  3. Na patelni rozpuszczam masło i czekam aż ostygnie.
  4. Do miski z mąką dodaję masło, masę z żółtkami oraz drożdże i zaczynam zarabiać ciasto.
  5. Trwa to około 10 minut - ciasto musi łatwo odchodzić od ręki. Przykrywam miskę ściereczką, odkładam w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny by ciasto wyrosło.
  6. Jak ciasto już wyrośnie to chwilę je wyrabiam i ugniatam z niego kulę, a następnie dzielę na około 18 części.
  7. W dłoniach rozpłaszczam oderwany kawałek ciasta na placek i nakładam maliny i sklejam tak by w miejsce łączenia nie dostała się mąka.Formuję w dłoniach wałeczek. To samo robię z resztą ciasta.
  8. Układam drożdżówki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą smaruję żółtkiem wymieszanym z mlekiem by uzyskały ładny kolor.
  9. Piekę przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  10. Smacznego!

Lahmacun – Turecka pizza

LAHMACUN, PIZZA, MIĘSO MIELONE, JEMSESSION

Turcja to dla mnie kraina obfitości jeśli chodzi o inspiracje i doznania kulinarne. Nic dziwnego więc, że roczny pobyt tam kosztował mnie dodatkowe 10 kg 🙂 ale ile pysznych rzeczy przy okazji zasmakowałam to moje. Dzisiaj przepis na lahmacun, to taki trochę podpłomyk, trochę pizza. Idealna na śniadanie, na szybką przekąskę czy właśnie gdy macie już dość pizzy i chcecie spróbować czegoś nowego

Afiyet olsun! (Smacznego!)

Lahmacun - Turecka pizza
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
60 minut
Czas przygotowania
60 minut
Lahmacun - Turecka pizza
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
60 minut
Czas przygotowania
60 minut
Składniki
Składniki na ciasto
Składniki na farsz
Sposób przygotowania
Ciasto
  1. Mąkę przesiewam i mieszam z solą. Drożdże mieszam z ciepłą wodą i cukrem i zostawiam na chwilę by drożdże zaczęły działać.
  2. Zaczyn przelewam do miski z mąką i mieszam składniki ze sobą. Na koniec dodaję oliwę i zaczynam wyrabiać ciasto ręka, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto odkładam w ciepłe miejsce, przykrywam ściereczką i zostawiam na około 30 minut aż ciasto podwoi swoją objętość.
Farsz
  1. Zgniatam w prasce czosnek i mieszam z mięsem. Doprawiam solą i drobno rozgniecioną papryczką.
  2. Cebule i paprykę siekam i łączę z mięsem. Dodaję pomidory z puszki. Wszystko mieszam w mikserze.
  3. Wyrośnięte ciasto kładę na stolnicy i dzielę na około 8 części (z tej ilości powinno wyjść około 8 lahmacunów - zwłaszcza, że ciasto powinno być bardzo cienko rozwałkowane) z których formuję kule.
  4. Każdą z kul rozwałkowuję na stolnicy i wykładam ciastem oprószoną mąką blaszkę (może być taka do tarty bo pomaga zachować owalny kształt). Na ciasto kładę nadzienie i wkładam na około 10-12 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
  5. Placuszki powinny być  cienkie i chrupkie po upieczeniu. Po upieczeniu posypuję pietruszką, kolendrą i skrapiam sokiem z cytryny .
  6. Smacznego!

Bułeczki porowo-cebulowe z fetą

buleczki porowe, cebula, por, feta, przepis, jemsession

Nigdy nie byłam fanką pora, ale te bułeczki bardzo mnie do niego przekonały. Przepis prosty, bułeczki pyszne i podbijają serca wszystkich, którzy ich spróbują. Jeśli wyjdą trochę za suche można dodać do nich sos czosnkowy – pasuje idealnie 🙂

Bułeczki porowo-cebulowe z fetą
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
80 minut
Czas przygotowania
80 minut
Bułeczki porowo-cebulowe z fetą
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
80 minut
Czas przygotowania
80 minut
Składniki
Ciasto
Farsz
Sposób przygotowania
  1. Kroję pora w paski, a cebulę w talarki i podsmażam na oliwie. Do przestudzonych składników dodaję pokrojony w kostkę ser feta, dodaję sól i pieprz.
  2. Podgrzewam mleko i mieszam je z drożdżami oraz cukrem i odrobiną mąki. Zostawiam rozczyn w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  3. Do miski przesiewam mąkę, dodaję przyprawy, jajko, wodę i oliwę oraz wyrośnięty zaczyn I zagniatam ciasto. Zostawiam na około 30 minut do wyrośnięcia.
  4. Ciasto rozwałkowuję i rozkładam na nim farsz, następnie zawijam ciasto w roladę i kroję na kawałki o grubości 1 cm. Układam na wysmarowanej blasze w pewnej odległości od siebie tak żeby podczas pieczenia bułeczki się nie posklejały.
  5. Ułożone bułeczki posypuję startym na tarce żółtym serem i smaruję białkiem, żeby nabrały ładnego koloru i wkładam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 20 minut.
  6. Smacznego!

Domowe jagodzianki

jagodzianki jagody deser

Lato prawie już na finiszu, można odliczać ostatnie ciepłe wieczory i słoneczne, gorące dni. W taki czas nie może zabraknąć domowych drożdżówek z jagodami.. Trochę zajmuje ich przygotowanie, do wyrabiania ciasta radzę zatrudnić męża/partnera/brata bo łapki potem trochę mogą boleć, ale końcowy efekt powala wszystkich.. Jagodzianki może i nie zawsze wychodzą zgrabne, ale w smaku niezmiennie są oszałamiające

Domowe jagodzianki
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
3 godziny
Czas przygotowania
3 godziny
Domowe jagodzianki
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
3 godziny
Czas przygotowania
3 godziny
Składniki
Składniki na ciasto
Masa
Sposób przygotowania
  1. Drożdże wyjmuję wcześniej z lodówki i kruszę do wysokiego pojemnika. Dodaję połowę ciepłego mleka , 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Mieszam, przykrywam ściereczką, odstawiam w ciepłe miejsce i czekam około 15 minut aż drożdże zaczną robić czary.
  2. Żółtka ubijam z cukrem na kogel mogel, a mąkę przesiewam do dużej miski.
  3. Na patelni rozpuszczam masło i czekam aż ostygnie.
  4. Do miski z mąką dodaję masło, masę z żóltkami oraz drożdze i zaczynam zarabiać ciasto.
  5. Trwa to około 10 minut - ciasto musi łatwo odchodzić od ręki. Przykrywam miskę ściereczką, odkładam w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny by ciasto wyrosło.
  6. Jak ciasto już wyrośnie to chwilę je wyrabiam i ugniatam z niego kulę, a nastepnie dzielę na około 18 części.
  7. W dłoniach rozpłaszczam oderwany kawałek ciasta na placek i nakładam jagody i sklejam tak by w miejsce łączenia nie dostała się mąka.Formuję w dłoniach wałeczek. To samo robię z resztą ciasta.
  8. Układam jagodzianki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą jagodziankę smaruję żółtkiem wymieszanym z mlekiem by uzyskały ładny kolor.
  9. Piekę przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  10. Smacznego!

Jagodowe bułeczki

FOT1925

Weekend w domu to czas na wypróbowanie nowego przepisu na ciasto 🙂 zwłaszcza gdy na rynku tak kuszą jagody i maliny

Jagodowe bułeczki
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
2 godziny
Czas przygotowania
2 godziny
Jagodowe bułeczki
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
2 godziny
Czas przygotowania
2 godziny
Składniki
Ciasto
Jagodowa masa
Sposób przygotowania
  1. Drożdże ucieram razem z cukrem
  2. Mleko podgrzewam aż będzie ciepłe i następnie mieszam z drożdżami. Taki rozczyn pozostawiam na 10-15 minut w ciepłym miejscu
  3. Do miski przesiewam mąkę i robię w niej zagłębienie, w które wlewam mieszaninę z mleka i drożdży. Dodaję cukier waniliowy i szczyptę soli.
  4. Roztapiam na patelni masło i razem z dwoma żółtkami dodaję je do miski. Następnie wyrabiam ciasto aż będzie się odklejać od rąk.
  5. Odstawiam ciasto przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 45 minut.
  6. Jak już ciasto wyrośnie ponownie je zagniatam i rozwałkowuję na stolnicy.
  7. Ciasto tnę na kwadraty o boku około 7-8cm.
  8. Jagody mieszam z cukrem i delikatnie przesmażam na patelni. Gotową masę nakładam na środek ciasta i rogi ciasta zawijam po przekątnej tak by utworzyły kopertę.
  9. Jak już pozamykam wszystkie kopertki to smaruję je białkiem
  10. Jagodzianki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę przez 25 minut (aż bułeczki się zarumienią) w temperaturze 180 stopni
  11. Smacznego!

Bułeczki cynamonowe z karmelem

Pierwszy raz takie bułeczki jadłam w USA w małej kawiarni w Południowej Dakocie. Oszałamiający zapach cynamonu rozchodził się po całym pomieszczeniu, docierając aż na zewnątrz i zapraszając dużych i małych łakomczuchów do wizyty i skosztowania choć jednej z tych cudowności. Pierwszy kęs i istna smakowa euforia – pyszne maślano cynamonowe ciasto oblane karmelem i do tego przyjemnie chrupiące orzechy – mniam..

Na samo wspomnienie robię się głodna dlatego postanowiłam przygotować takie bułeczki w domu i przypomnieć sobie ich niebiański smak.

Bułeczki cynamonowe z karmelem
Wydruk przepisu
Bułeczki cynamonowe z karmelem
Wydruk przepisu
Składniki
Składniki na ciasto
Składniki na masę cynamonową
Składniki na karmel
Sposób przygotowania
  1. Podgrzewam mleko tak by było ciepłe ale nie gorące. Do mleka dodaję rozkruszone drożdże i cukier i wszystko mieszam aż składniki się ze sobą połączą. Odstawiam na 15 minut.
  2. Masło rozpuszczam na patelni. Do mąki dodaję sól, żółtko, rozpuszczone masło i wlewam zaczyn z drożdży i mleka.
  3. Wyrabiam kilka minut ciasto tak by było elastyczne i dobrze się formowało. Odstawiam ciasto w ciepłe miejsce pod przykryciem na 2 godziny
  4. W międzyczasie przygotowuję karmel. W rondelku rozpuszczam masło i dodaję do niego mleko, cukier i miód. Gotuję przez około 5-10 minut aż masa zgęstnieje. Następnie tortownicę smaruję masłem, wylewam na jej dno karmel i posypuję orzechami
  5. Czekając aż wyrośnie ciasto przygotowuję też masę, która nada cudowny maślano-cynamonowy smak bułeczkom. Ucieram cukier z masłem i cynamonem.
  6. Gdy ciasto już pięknie wyrośnie rozwałkowuję je - staram się by kształtem przypominało prostokąt. Następnie smaruję masą maślano-cynamonową i zwijam. Tak powstałą roladę kroję na około 20 kawałków. Układam kawałki na karmelu - ważne by nacięcie było na górze. Owijam tortownicę folią plastikową i zostawiam do wyrośnięcia na około 30 minut.
  7. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni i piekę bułeczki pod przykryciem z folii aluminiowej przez około 20 minut. Po tym czasie zdejmuję folię i piekę kolejne 20 minut aż bułeczki będą rumiane.
  8. Po upieczeniu wyciągam formę z piekarnika i obracam ją do góry dnem.
  9. Bułeczki są pyszne na ciepło ale są równie dobre następnego i kolejnego dnia na śniadanie maczane w mleku.
  10. Smacznego!