Boliwijskie pierogi

saltinas,pierogi,pyszne,latwe,

Od czasu do czasu spotykamy się z naszymi przyjaciółmi i razem gotujemy. Tym razem na tapecie znalazł się przepis na boliwijskie pierogi – saltenas. Przepis pochodzi z przepięknie wydanej książki – Lubię. Atlas z przepisami – warto do niej zajrzeć bo kryje jeszcze wiele innych świetnych pomysłów na dania.

Od kiedy wypróbowaliśmy saltenas gościły u nas już trzykrotnie i zawsze pojawiały się ochy i achy, a pierogi znikały z prędkością światła z talerzy.

Boliwijskie pierogi
Wydruk przepisu
Boliwijskie pierogi
Wydruk przepisu
Składniki
Ciasto
Farsz
Salsa pomidorowa
Sposób przygotowania
Farsz
  1. Na patelni rozgrzewam olej, rozkruszam papryczkę chilli i dodaję posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażam aż się zarumienią i dodaję przyprawy - kumin i oregano, a następnie mięso.
  2. Smażę mięso do chwili gdy zmieni kolor, dodaję rodzynki i groszek, a następnie pokrojone w kostkę ziemniaki i jajka, oliwki pokrojone w plasterki oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Dodaję ocet balsamiczny, sól i pieprz do smaku i odstawiam do ostygnięcia
Ciasto
  1. W garnku rozgrzewam olej. Do miski przesiewam mąkę i mieszam z gorącym olejem. Po chwili dodaję gorącą wodę, cukier i sól i mieszam składniki.
  2. Następnie dodaje jajka i zagniatam ciasto żeby było gładkie i jednolite. Odstawiam ciasto na 15-20 minut, żeby odpoczęło.
  3. Dzielę ciasto na 20 części i każdą rozwałkowuję na dość spory placek, na który nakładam łyżkę farszu. Zawijam na kształt pieroga i dociskam krawędzie. Układam na blaszce wyłożonej papierem, każdego pieroga maluję jajkiem rozbełtanym z odrobiną mleka i piekę 15 minut w temperaturze 240 stopni.
Salsa
  1. Pomidory i cebulę kroję w kostkę, czosnek przeciskam przez praskę. Dodaję oliwę, sól i pieprz do smaku.
  2. Smacznego!

Wątróbka w winie i miodzie

jemsession, watrobka, cebula, wino, miod

Kolejna odsłona kulinarna z wątróbką w roli głównej. Inspirację znalazłam w recenzji jednej z restauracji z kuchnią żydowską i pomyślałam, że w sumie wino i miód to  fajne dodatki do wątróbki i czemu by nie spróbować zrobić tego w domu.

Wątróbka w winie i miodzie
Wydruk przepisu
Wątróbka w winie i miodzie
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Wątróbkę myję i osuszam, następnie solę i pieprzę i obtaczam w mące.
  2. Drobno siekam cebulę i czosnek i smażę je na rozgrzanej oliwie. Dodaję wątróbkę i smażę około 4-5 minut, następnie dodaję miód i chwilę podsmażam.
  3. Zalewam całość winem, dodaję octu balsamicznego i gotuję do momentu zredukowania się sosu.
  4. Ja podawałam z kuskusem, ale mogą też być ziemniaki, bulgur lub inna kasza.
  5. Smacznego!