Pomarańczowo-cytrynowy kurczak

 

kurczak, chrupiacy, panierka,nuggetsy,szczypiorek, latwe,proste,sos sojowy, azja w kuchni, jemsessionDzisiaj trochę kuchni azjatyckiej. Prosty przepis na kurczaka gdy macie ochotę na coś szybkiego do schrupania.

 

Pomarańczowo-cytrynowy kurczak
Wydruk przepisu
Pomarańczowo-cytrynowy kurczak
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Podudzia myję, wyciągam kości i kroję na mniejsze kawałki - takie żeby były idealne na haps.
  2. Mięso mieszam w misce z mąką kukurydzianą i ziemniaczaną, dodaję sól. Smażę w dużej ilości oleju aż panierka ładnie się zarumieni.
  3. Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę posiekany czosnek. Dodaję sok z cytryny i pomarańczy, sos sojowy i cukier i gotuję około 5 minut dopóki cukier całkowicie się nie rozpuści i sos nie zrobi się bardziej gęsty. Jeśli zamiast zwykłego sosu sojowego dodacie bezglutenowego, danie to będzie również idealne dla osób stosujących dietę bezglutenową.
  4. Mieszam kąski z sosem, posypuję płatkami chilli i posiekanym szczypiorkiem.
  5. Smacznego!

Grillowane kalmary z chilli

kalmary chilli owoce morza

Kolejna odsłona morskich opowieści. W Polsce w knajpkach trudno trafić na dobrze przyrządzone kalmary – zbyt gumowate, za suche.. Ale jeśli tylko znajdziecie w sklepie mrożone tuby kalmarów, ruszajcie do kasy i do domu by przygotować ten prosty przepis, który sprawi że kalmary będą rozkosznie pikantne i zdecydowanie nie gumowate

Grillowane kalmary z chilli
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
3 godziny
Czas przygotowania
3 godziny
Grillowane kalmary z chilli
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
3 godziny
Czas przygotowania
3 godziny
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Kalmary rozmrażam i osuszam papierem.
  2. Nacinam delikatnie nożem tak by nie przerwać obręczy (najlepiej widać to na zdjęciu).
  3. Do środka wkładam przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną drobno papryczkę.
  4. Wyciskam na głęboki talerz sok z cytryny, dodaję oliwy i układam w tej mieszaninie kalmary. Zostawiam je tak na około 2 godziny żeby nabrały smaku.
  5. Grilluję na patelni grillowej aż ładnie się przyrumienią
  6. Smacznego!