Śliwkowe ciasto z bezą

ciasto śliwki beza

Kolejne popisy weekendowe ..tym razem proste i szybkie ciasto ze śliwkami i bezą, którą uwielbiam.

Śliwkowe ciasto z bezą
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
60 minut
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
60 minut
Śliwkowe ciasto z bezą
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
60 minut
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
60 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Masło ucieram z cukrem trzcinowym. Pod koniec ucierania dodaję żółtka.
  2. Przesiewam mąkę i proszek do pieczenia i dodaję do masy.
  3. Mieszam wszystko aż uzyskam konsystencję kruszonki. Część ciasta zostawiam do dekoracji wierzchu, a resztę wykładam na wysmarowaną masłem blaszkę.
  4. Ciasto dociskam do blaszki i nakładam śliwki skórką do ciasta (bez pestek, pokrojone na połówki).
  5. Śliwki posypuję cukrem waniliowym wymieszanym z cynamonem.
  6. Białka ubijam na sztywną masę, stopniowo dodając do nich cukier. Gdy piana jest dostatecznie ubita układam ją równomiernie na śliwkach a nastepnie rozkładam resztę pozostałej kruszonki w tych miejscach gdzie nie ma bezy.
  7. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 20 minut. Po upływie tego czasu zmniejszam temperaturę do 160 stopni i piekę jeszcze przez kolejne 40 minut.
  8. Smacznego!

Bułeczki cynamonowe z karmelem

Pierwszy raz takie bułeczki jadłam w USA w małej kawiarni w Południowej Dakocie. Oszałamiający zapach cynamonu rozchodził się po całym pomieszczeniu, docierając aż na zewnątrz i zapraszając dużych i małych łakomczuchów do wizyty i skosztowania choć jednej z tych cudowności. Pierwszy kęs i istna smakowa euforia – pyszne maślano cynamonowe ciasto oblane karmelem i do tego przyjemnie chrupiące orzechy – mniam..

Na samo wspomnienie robię się głodna dlatego postanowiłam przygotować takie bułeczki w domu i przypomnieć sobie ich niebiański smak.

Bułeczki cynamonowe z karmelem
Wydruk przepisu
Bułeczki cynamonowe z karmelem
Wydruk przepisu
Składniki
Składniki na ciasto
Składniki na masę cynamonową
Składniki na karmel
Sposób przygotowania
  1. Podgrzewam mleko tak by było ciepłe ale nie gorące. Do mleka dodaję rozkruszone drożdże i cukier i wszystko mieszam aż składniki się ze sobą połączą. Odstawiam na 15 minut.
  2. Masło rozpuszczam na patelni. Do mąki dodaję sól, żółtko, rozpuszczone masło i wlewam zaczyn z drożdży i mleka.
  3. Wyrabiam kilka minut ciasto tak by było elastyczne i dobrze się formowało. Odstawiam ciasto w ciepłe miejsce pod przykryciem na 2 godziny
  4. W międzyczasie przygotowuję karmel. W rondelku rozpuszczam masło i dodaję do niego mleko, cukier i miód. Gotuję przez około 5-10 minut aż masa zgęstnieje. Następnie tortownicę smaruję masłem, wylewam na jej dno karmel i posypuję orzechami
  5. Czekając aż wyrośnie ciasto przygotowuję też masę, która nada cudowny maślano-cynamonowy smak bułeczkom. Ucieram cukier z masłem i cynamonem.
  6. Gdy ciasto już pięknie wyrośnie rozwałkowuję je - staram się by kształtem przypominało prostokąt. Następnie smaruję masą maślano-cynamonową i zwijam. Tak powstałą roladę kroję na około 20 kawałków. Układam kawałki na karmelu - ważne by nacięcie było na górze. Owijam tortownicę folią plastikową i zostawiam do wyrośnięcia na około 30 minut.
  7. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni i piekę bułeczki pod przykryciem z folii aluminiowej przez około 20 minut. Po tym czasie zdejmuję folię i piekę kolejne 20 minut aż bułeczki będą rumiane.
  8. Po upieczeniu wyciągam formę z piekarnika i obracam ją do góry dnem.
  9. Bułeczki są pyszne na ciepło ale są równie dobre następnego i kolejnego dnia na śniadanie maczane w mleku.
  10. Smacznego!