
Jedno z moich ulubionych ciast – pięknie pachnie daktylami, do tego rozpływająca się polewa -czy może być coś lepszego? Niestety ostatnim razem jak robiłam to ciasto chciałam blenderem rozdrobnić daktyle co zakończyło się tym, że blender odmówił posłuszeństwa. Ciasto daktylowe znalazło się na zakazanej liście, ale na szczęście znalazłam sposób by je przyrządzić bez uszczerbku na stanie blendera 🙂
Ciasto daktylowe z polewą toffi
Ciasto daktylowe z polewą toffi
|
Sposób przygotowania
Daktyle zalewam gorącą wodą i zostawiam na około 15 minut. Po tym czasie wyciągam je z wody (wodę zostawiam, wykorzystamy ją później) i kroje na mniejsze kawałki.
Miękkie masło ucieram w mikserze razem z cukrem, i dodaję po jednym jajku i ucieram dalej aż składniki się połączą.
Następnie dodaję mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cynamon, daktyle i wodę po daktylach i mieszam do połączenia składników.
Masę przelewam do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 60 minut.
W rondelku rozpuszczam masło, dodaję cukier i śmietankę i mieszam aż składniki się połączą i zagotują - około 3-5 minut. Ciasto nakłuwam patyczkiem i wylewam polewę na ciepłe ciasto i zostawiam do ostygnięcia.
-

Nie jestem wielką fanką muffin i dzisiejszy przepis niewiele ma też do czynienia ze standardowymi muffinami oprócz wykorzystania formy właśnie do tego rodzaju ciasta. Dzięki jabłkom (u mnie szara reneta) ciasto długo pozostaje miękkie i świeże – chociaż znika tak szybko, że raczej nie ma szans się zestarzeć.
Muffiny z jabłkiem i cynamonem
Muffiny z jabłkiem i cynamonem
|
Sposób przygotowania
Wpierw robię rozczyn z drożdzy - w misce rozkruszam drożdze, dodaję łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i lekko podgrzane mleko i mieszam wszystkie składniki. Odkładam na 10 minut, żeby drożdże zaczęły działać
Rozpuszczam na patelni masło i studzę.
Do misy miksera wrzucam mąkę, jajko, cukier, sól oraz rozczyn i wyrabiam ciasto. Dodaję rozpuszczone masło i dalej wyrabiam ciasto aż będzie jednolite i łatwo będzie odchodzić od ręki.
Przykrywam miskę czystą ściereczkę i zostawiam do wyrośnięcia na około godzinę.
W międzyczasie przygotowuję nadzienie - jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach, odciskam przez sito sok. Roztapiam masło, dodaję do niego cynamon i cukier.
Wyrośnięte ciasto zagniatam jeszcze przez chwilę i rozwałkowuję na kształt prostokąta. Całą powierzchnię smaruję masłem z cukrem i cynamonem i nakładam na to cienką warstwę jabłek.
Zawijam ciasto w rulon i kroję na 3 centymetrowe kawałki. Formę na muffiny smaruję masłem i oprószam mąką. Wkładam muffiny do formy i przykrywam ściereczką i zostawiam na 20 minut by jeszcze wyrosły.
Jajko roztrzepuję razem z mlekiem i pędzelkiem smaruję wierzch każdej z muffinek.
Wkładam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę przez 20 minut (aż muffinki się zrumienią).
-

Knedle co prawda ze śliwkami to jeden z ulubionych smaków dzieciństwa. Moja babcia robiła najlepsze knedle – cienkie ciasto, rozpływający się owoc i do tego tłuszczyk wymieszany z cukrem i cynamonem .. mniam ,,. Ja dopiero zapoznaję się z knedlami i mimo że to dość łatwe danie do poziomu babci jeszcze trochę mi brakuje
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieram i kroję na mniejsze kawałki. Następnie gotuję, odcedzam i przeciskam przez praskę. Dodaję jajką, szczyptę soli.
Zagniatam składniki na jednolitę ciasto i formuję w kształt wałka.
Odcinam około 2 cm kawałki, w dłoni formuję placuszek na który nakładam malinę.
Zlepiam brzegi jak przy pierogach i formuję kulę. Gotowe kule wrzucam do wrzącej wody na około 5 minut.
Gotowe knedle polewam rozpuszczonym na patelni masłem, posypuję cukrem i cynamonem.
-
Dzisiaj kolejna wariacja na temat malin tym razem sernikowa. Miało być tiramisu ale zostałam przekonana, że sernika dawno nie było więc można by to zapominalstwo naprawić
Sposób przygotowania
Spód
Biszkopty wkładam do woreczka foliowego i miażdżę wałkiem aż do powstania sypkiej masy.
Masę biszkoptową mieszam z masłem i cynamonem aż do utworzenia czegoś co będzie przypominało mokry piasek.
Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, smaruję masłem i obsypuję bułką tartą.
Wkładam na 10 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
Masa serowa
W misie miksera przez około 2-3 minuty miksuję na jednolitą masę ser, mascarpone, mąkę i cukier. Dodaję po jednym jajka i miksuję przez około 15-30 sekund przed dodaniem kolejnego jajka. Następnie dodaję śmietankę, cukier waniliowy i budyń, mieszam i wylewam masę na upieczony i ostudzony spód.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piekę przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 120 stopni i piekę jeszcze 90 minut.
Krem
Mieszam wszystkie składniki razem i smaruję kremem ostudzony sernik, a następnie piekę przez kolejne 15 minut. Zostawiam sernik do wystygnięcia w piekarniku.
-

Ostatni weekend dopisał z pogodą. Kiedy słupek na termometrze osiąga magiczne 30 stopni czas na lody.. Przepis przywieziony z lodziarni w Walencji, która lody robi od pokoleń i od pokoleń korzysta z tych samych receptur. Moje lody są trochę podobne do sorbetu, można też zrobić z nich całkiem fajny shake.
Hiszpańskie lody leche merengada
Hiszpańskie lody leche merengada
|
Sposób przygotowania
W rondelku gotuję mleko. Dokładam do mleka 50 gr cukru, skórkę otartą z cytryn i połamaną na mniejsze kawałki laskę cynamonu.
Czekam aż cukier się rozpuści, ale nie doprowadzam mleka do zagotowania. Odkładam mleko by dobrze ostygło.
W mikserze ubijam na sztywną pianę białka z resztą cukru.
Z mleka wyciągam kawałki cynamonu. Pianę mieszam z wystygłym mlekiem i przelewam do metalowej miski.
Wkładam do zamrażalnika na 4-5 godzin, co godzinę mieszam by składniki się nie rozwarstwiły.
-
Mój tata jest fanem szarlotek. Zazwyczaj raz w tygodniu, a czasem i częściej pyta mojej mamy – A może by tak szarlotkę zrobić? Zawsze zastanawiało mnie skąd u taty taka fascynacja ciastem z jabłkami i dlaczego te szarlotki, bardzo pyszne ale jednak zadane co tydzień, nie nudzą mu się, dlaczego nie pyta o inne ciasto. Odpowiedź jest prosta – szarlotka mojej mamy nigdy nie jest taka sama, stałości produktu brak i w zależności od dnia, dostępności produktu i poziomu kreatywności moja mama wyczarowuje odrobinę inne ciasto. Dzisiejszy przepis to też jej pomysł – szarlotka z rabarbarem jest obłędna. Spróbujcie sami
Sposób przygotowania
Ciasto kruche
Zimne masło ścieram na tarce i mieszam z mąką. Dodaję jajka i cukier puder. Zagniatam, owijam folią i wkładam na 30 minut do lodówki.
Ciasto dzielę według proporcji 1/3 i 2/3. Większą część rozwałkowuję i przekładam do blachy nasmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni
Owoce
Jabłka i rabarbar obieram i kroję - jabłka w cząstki, a rabarbar w plasterki.
Owoce wkładam na patelnię, dodaję odrobinę wody około 50 ml, dodaję cukier i cynamon. Podsmażam przez około 15 minut, aż owoce zmiękną i puszczą sok.
Na przygotowane wcześniej ciasto nakładam owoce i piekę około 40 minut. Wyjmuję ciasto z piekarnika i na tarce o grubych oczkach ścieram pozostałą (mniejszą) część ciasta na kruszonkę.
Wkładam do piekarnika na kolejne 20 minut.
-

Do tej pory robiłam drożdżówki z karmelem albo dżemem, ale ostatnio znalazłam kilka przepisów na ciastka i bułeczki z makiem. Przepis prosty, jedyne co trochę komplikuje sprawę to mielenie maku, ale można kupić też gotową masę makową. Drożdżówki idealnie pasują na słodkie śniadanie czy podwieczorek z kawą.
Sposób przygotowania
Ciasto
Wpierw przygotowuję zaczyn. Podgrzewam mleko, do mleka dodaję łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i drożdże. Mieszam wszystkie składniki i zostawiam w ciepłym miejscu by drożdże zaczęły działać.
Na patelni rozpuszczam masło i czekam aż wystygnie. Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, zaczyn drożdżowy i rozpuszczone masło. Wszystko mieszam razem i wyrabiam ciasto.
Ciasto odkładam do miski i zostawiam w ciepłym miejscu na 1,5 godziny żeby wyrosło.
Gdy ciasto wyrośnie jeszcze chwilę je wyrabiam i rozwałkowuję je na cienki placek na oprószonej mąką stolnicy.
Masa
-
Mak zalewam niewielką ilością wody i gotuję około 20 minut. Mak mielę trzykrotnie, następnie dodaję cukier, miód, cynamon, orzechy i rodzynki.
Mieszam wszystkie składniki. Dodaję dwie łyżki masła i mieszam aż do momentu połączenia się wszystkich składników.
Ciasto smaruję masą i zawijam w roladę. Kroję na około 2 cm kawałki (bez obaw jeszcze urosną) i kładę na wyłożoną papierem blachę z zachowaniem dość sporych odstępów miedzy jedną a drugą drożdżówką.
Odstawiam jeszcze na około 10 minut, a potem wierzch każdej drożdżówki naciskam trzonkiem noża i smaruję białkiem zmieszanym z mlekiem. Wstawiam na około 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
-
Ciastka korzenne robię zawsze wtedy kiedy mam ochotę na coś słodkiego, a lodówka świeci pustkami, a za oknem plucha lub mróz i nie mam ochoty wychodzić po zakupy. Odrzucam kolejne przepisy bo tego czy innego składnika mi brakuje. A składniki potrzebne na ciastka korzenne praktycznie zawsze są w domu 🙂
Korzenne ciastka z miodem
Czas przygotowania |
30 minut |
Czas przygotowania |
30 minut |
|
|
Korzenne ciastka z miodem
Czas przygotowania |
30 minut |
Czas przygotowania |
30 minut |
|
|
|
Sposób przygotowania
Przesiewam mąkę, dodaję cukier, imbir, cynamon,sól i sodę.
W misce miksuję razem jajka z masłem i dodaję miód.
Następnie powoli dodaję mąkę z pozostałymi składnikami i zagniatam aż powstanie jednolite, gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkowuję na dość cienki placek i wyciskam ciastka foremką. Układam na wyłożonej papierem blachą i wkładam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Na blasze mieści się około 15 ciastek, a z tej ilości ciasta ciastek wychodzi około 60-70.
Ciastka piekę około 8 minut - zerkajcie na nie od czasu do czasu czy już się zarumieniły - mnie kilka razy darzyło, że ciastka się przypaliły
-

Dzisiaj ciasto trochę nietypowe bo z kaszą manną. Długo szukałam przepisu, gdzie właśnie do ciasta zostałabym użyta kasza. Okazało się, że w przepisie na tradycyjny grecki smakołyk kasza jest właśnie jednym z głównych składników.
Orzechowiec z kaszą manną
Orzechowiec z kaszą manną
|
Sposób przygotowania
Masło roztapiam na patelni i odkładam by ostygło. Jajka ubijam z cukrem i stopniowo dodaję masło, kaszę oraz mąkę z proszkiem do pieczenia.
Gdy składniki się dobrze połączą dodaję orzechy i znowu mieszam.
Formę smaruję masłem i przelewam do niej ciasto tak by równomiernie się rozłożyło. Wstawiam na 30-40 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
W międzyczasie przygotowuję syrop. Gotuję wodę z cukrem i cynamonem około 10-15 minut, a następnie dodaję sok wyciśnięty z pomarańczy,
Gdy ciasto ostygnie zalewam je obficie syropem. Moje ciasto ładnie wyrosło i polanie syropem byłoby trudne dlatego pokroiłam ciasto na kawałki i dopiero wtedy zalałam syropem dzięki czemu każdy kawałek dobrze nasiąkł.
-

Gdybym miała wskazać moje ulubione ciasto na jednym z pierwszych miejsc znalazłby się sernik. Najlepszy sernik piekła moja babcia – z dwóch kostek masła, 12 jaj, jeden kawałek powodował, że cukier podnosił się na dobre kilka godzin i przyjemnie dodawał energii.. Dzisiaj moje nowe odkrycie sernikowe – wymaga trochę pracy ale efekt jest zniewalający.
Sernik marchewkowo-ananasowy
Sernik marchewkowo-ananasowy
|
Sposób przygotowania
Marchewkowy spód
Przed rozpoczęciem pracy wyjmuję wszystkie produkty z lodówki by trochę się ogrzały. Przesiewam mąkę razem z cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i wszystko razem mieszam.
Ubijam jajka (2 sztuki) razem z cukrem aż masa będzie gładka, jednolita. Do masy dodaję rozpuszczone maslo (po roztopieniu na patelni chwilę czekam aż masło się ochłodzi).
Do masy jajecznej dodaję marchewkę, ananasa i orzechy i mieszam delikatnie łyżką.
Dodaję zawartość miski z mąką i resztą sypkich składników i mieszam. Wkładam do formy - spód wykładam papierem natomiast boki mocno smaruję masłem - i wkładam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 30 minut (do tzw. suchego patyczka).
Masa serowa
W misie miksera przez około 2-3 minuty miksuję na jednolitą masę ser, mascarpone, mąkę i cukier. Dodaję po jednym jajka i miksuję przez około 15-30 sekund przed dodaniem kolejnego jajka. Następnie dodaję śmietankę i wylewam masę na upieczony i ostudzony spód.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piekę przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 120 stopni i piekę jeszcze 90 minut.
Krem
Mieszam wszystkie składniki razem i smaruję kremem sernik, a następnie piekę przez kolejne 15 minut. Zostawiam sernik do wystygnięcia w piekarniku.
-