Izraelskie obwarzanki

IMG_0943

Kuchnia Izraela ostatnio często gości na naszym stole. Każdemu łakomczuchowi polecam wizytę w Izraelu – tak oczywiście jest tam dużo zabytków i historii, które zapierają dech, ale jak dla mnie na pierwszym miejscu była kuchnia. Niezwykła mieszanka smaków, które w pierwszej sekundzie zadziwiają po to by w następnej w głowie smakującego pojawiła się myśl – tak to danie wejdzie do mojego menu. Dzisiaj na moim stole izraelskie obwarzanki – inspiracja z przepisu Yotama Ottolenghiego (polecam każdemu jego książki kucharskie, zwłaszcza fanom kuchni wegetariańskiej).

Izraelskie obwarzanki
Wydruk przepisu
Izraelskie obwarzanki
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Mąkę wsypuję do miski i robię w niej zagłębienie, w które wlewam olej, dodaję drożdże, masło, proszek do pieczenia, cukier, sól i przyprawy. Mieszam aż uformuje się ciasto, następnie dodaję powoli wodę cały czas mieszając tak żeby otrzymać gładkie ciasto, które ugniatam jeszcze przez kilka minut.
  2. Blachę wykładam papierem. Ciasto dzielę na mniejsze kawałki (około 25 gr, z przygotowanej porcji powinno wyjść koło 30-40 obwarzanków) i formuję z nich paluchy o grubości 1 cm i długości około 12 cm. Z każdego palucha formuję obwarzanek, kładę na blasze, smaruję jajkiem i posypuję sezam. Gdy już wszystkie obwarzanki leżą na blasze przykrywam je ściereczką i zostawiam na około 30 minut.
  3. Po tym czasie wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut aż się zrumienią,. Świetnie smakują z dipem czosnkowym.
  4. Smacznego!

Ciasteczkowe słoniowe uszy

jemsession, palmeras, ciastka, ciasteczka, deser, cynamon, prosty,latwy, przepis

Jeden z moich ulubionych hiszpańskich ciastek – palmeras, zwane też słoniowymi uszami 🙂 Za każdym razem będąc w Hiszpanii kupowałam pudełko tych ciastek, które znikały w mgnieniu oka. Nigdy nie myślałam, że ich wykonanie jest aż tak proste i tak mało składników potrzeba by móc się tymi ciachami delektować w domu. Polecam!

Ciasteczkowe słoniowe uszy
Wydruk przepisu
Ciasteczkowe słoniowe uszy
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Ciasto francuskie rozwałkowuję, posypuję grubo cukrem, następnie cynamonem. Odwracam na drugą stronę smaruję masłem i również posypuję grubo cukrem i cynamonem.
  2. Z obu stron zakładam ciasto na pół, następnie znowu na pół i jeszcze raz na pół aż powstanie taki wałek. Wałek kroję na około 1 cm kawałki, które układam na blaszce wyłożone papierem i dodatkowo rozpłaszczam za pomocą łyżki.
  3. Wkładam na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Z jednego opakowania ciasta francuskiego wychodzi około 18 ciasteczek.
  4. Smacznego!

Boliwijskie pierogi

saltinas,pierogi,pyszne,latwe,

Od czasu do czasu spotykamy się z naszymi przyjaciółmi i razem gotujemy. Tym razem na tapecie znalazł się przepis na boliwijskie pierogi – saltenas. Przepis pochodzi z przepięknie wydanej książki – Lubię. Atlas z przepisami – warto do niej zajrzeć bo kryje jeszcze wiele innych świetnych pomysłów na dania.

Od kiedy wypróbowaliśmy saltenas gościły u nas już trzykrotnie i zawsze pojawiały się ochy i achy, a pierogi znikały z prędkością światła z talerzy.

Boliwijskie pierogi
Wydruk przepisu
Boliwijskie pierogi
Wydruk przepisu
Składniki
Ciasto
Farsz
Salsa pomidorowa
Sposób przygotowania
Farsz
  1. Na patelni rozgrzewam olej, rozkruszam papryczkę chilli i dodaję posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażam aż się zarumienią i dodaję przyprawy - kumin i oregano, a następnie mięso.
  2. Smażę mięso do chwili gdy zmieni kolor, dodaję rodzynki i groszek, a następnie pokrojone w kostkę ziemniaki i jajka, oliwki pokrojone w plasterki oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Dodaję ocet balsamiczny, sól i pieprz do smaku i odstawiam do ostygnięcia
Ciasto
  1. W garnku rozgrzewam olej. Do miski przesiewam mąkę i mieszam z gorącym olejem. Po chwili dodaję gorącą wodę, cukier i sól i mieszam składniki.
  2. Następnie dodaje jajka i zagniatam ciasto żeby było gładkie i jednolite. Odstawiam ciasto na 15-20 minut, żeby odpoczęło.
  3. Dzielę ciasto na 20 części i każdą rozwałkowuję na dość spory placek, na który nakładam łyżkę farszu. Zawijam na kształt pieroga i dociskam krawędzie. Układam na blaszce wyłożonej papierem, każdego pieroga maluję jajkiem rozbełtanym z odrobiną mleka i piekę 15 minut w temperaturze 240 stopni.
Salsa
  1. Pomidory i cebulę kroję w kostkę, czosnek przeciskam przez praskę. Dodaję oliwę, sól i pieprz do smaku.
  2. Smacznego!

Drożdżowe rogaliki z orzechami

rogaliki,orzechy, marcinskie,proste,drozdze,smietana,jemsession

Uwielbiam rogaliki na dzień świętego Marcina – w ten dzień nie obowiązują żadne diety czy ograniczenia kaloryczne. Ale w ostatni weekend naszła mnie ochota na coś słodkiego – w lodówce grzecznie czekają wszystkie składniki na ciasto drożdżowe, tylko pomysłu brak czym by je przełożyć. Na drożdżówki z dżemem nie miałam ochoty, ale okazało się, że zachował się jeszcze pełen słoik orzechów włoskich.

Orzechowe rogaliki
Wydruk przepisu
Orzechowe rogaliki
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. W misce drożdże rozcieram z 2 łyżkami cukru i dodaję śmietanę - mieszam aż do połączenia się składników i odkładam na 10 minut.
  2. Przesiewam mąkę i dodaję pokrojone na mniejsze kawałki masło. Dodaję żółtka utarte z masłem i drożdże ze śmietaną i zagniatam ciasto.
  3. Posiekane orzechy mieszam z cukrem, miodem, bułką tartą, skórką z cytryny i rumem, następnie dodaję około pół szklanki wody - masa ma być gęsta i zwarta by łatwo można ją było nakładać.
  4. Odkładam ciasto na około 20 minut. Następnie dzielę na 4 równe części, każdą rozwałkowuję na dość cienkie ciasto i wykrawam trójkąty (z każdego kawałka wychodzi około 8 trójkątów). U podstawy trójkąta nakładam masę i zawijam. Odkładam na 15 minut by rogaliki trochę wyrosły i przed włożeniem do piekarnika smaruję żółtkiem zmieszanym z odrobiną mleka.
  5. Piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  6. Smacznego!

Drożdżowe ciasto z winogronem

jemsession, winogrono,cukier,mąka,ciasto,toskania

Zostaliśmy ostatnio obdarowani sporą ilością winogrona – domowego, z ekologicznego ogródka. Ilość zbyt duża żeby przejść, zbyt mała niestety żeby pokusić się o zrobienie wina. I pojawił się pomysł na wykorzystanie winogrona do ciasta. Przekopując Google znalazłam fajny przepis na tradycyjne toskańskie ciasto winogronowe. Najciekawsze w nim jest to, że do jego przygotowania potrzebna naprawdę niewielu składników – w cieście nie ma ani grama masła, mleka czy jajek ale mimo to jest pyszne. Idealne i na słodkie śniadanie i na deser

Drożdżowe ciasto z winogronem
Wydruk przepisu
Drożdżowe ciasto z winogronem
Wydruk przepisu
Składniki
Składniki na ciasto
Nadzienie
Sposób przygotowania
  1. Wpierw robię rozczyn z drożdzy - w misce rozkruszam drożdze, dodaję łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i 1/2 szklanki letniej wody i mieszam wszystkie składniki. Odkładam na 10 minut, żeby drożdże zaczęły działać
  2. Do misy od miksera wrzucam mąkę, cukier, sól i następnie dodaję rozczyn. Mieszam wszystkie składniki i wyrabiam ciasto tak żeby było jednolite i odchodziło od ręki. Ciasto lekko podsypuję mąką, przykrywam ściereczką i zostawiam na około 1 godzinę, aby wyrosło.
  3. Formę do pieczenia smaruję masłem i następnie wykładam papierem do pieczenia.
  4. Ciasto dzielę na dwie części. Każdą część rozwałkowuję tak by była mniej więcej rozmiarów formy do pieczenia.
  5. Wykładam jedną część na formę i układam na niej około połowę porcji winogron i także połową cukru trzcinowego.
  6. Następnie przykrywam drugim kawałkiem ciasta i dokładnie sklejam brzegi. Wykładam na wierzch resztę owoców - staram się je lekko wgnieść w ciasto. Posypuję cukrem i zostawiam na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
  7. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
  8. Smacznego!

Malinowe knedle

knedle,maliny,jemsession,cynamon

Knedle co  prawda ze śliwkami to jeden z ulubionych smaków dzieciństwa. Moja babcia robiła najlepsze knedle – cienkie ciasto, rozpływający się owoc i do tego tłuszczyk wymieszany z cukrem i cynamonem .. mniam ,,. Ja dopiero zapoznaję się z knedlami i mimo że to dość łatwe danie do poziomu babci jeszcze trochę mi brakuje

 

Malinowe knedle
Wydruk przepisu
Malinowe knedle
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Ziemniaki obieram i kroję na mniejsze kawałki. Następnie gotuję, odcedzam i przeciskam przez praskę. Dodaję jajką, szczyptę soli.
  2. Zagniatam składniki na jednolitę ciasto i formuję w kształt wałka.
  3. Odcinam około 2 cm kawałki, w dłoni formuję placuszek na który nakładam malinę.
  4. Zlepiam brzegi jak przy pierogach i formuję kulę. Gotowe kule wrzucam do wrzącej wody na około 5 minut.
  5. Gotowe knedle polewam rozpuszczonym na patelni masłem, posypuję cukrem i cynamonem.
  6. Smacznego!

Malinowy sernik

 

sernik,maliny,mascarpone,jemsessionDzisiaj kolejna wariacja na temat malin tym razem sernikowa. Miało być tiramisu ale zostałam przekonana, że sernika dawno nie było więc można by to zapominalstwo naprawić

Malinowy sernik
Wydruk przepisu
Malinowy sernik
Wydruk przepisu
Składniki
Ciasto
Krem na wierzch
Sposób przygotowania
Spód
  1. Biszkopty wkładam do woreczka foliowego i miażdżę wałkiem aż do powstania sypkiej masy.
  2. Masę biszkoptową mieszam z masłem i cynamonem aż do utworzenia czegoś co będzie przypominało mokry piasek.
  3. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Wkładam na 10 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
Masa serowa
  1. W misie miksera przez około 2-3 minuty miksuję na jednolitą masę ser, mascarpone, mąkę i cukier. Dodaję po jednym jajka i miksuję przez około 15-30 sekund przed dodaniem kolejnego jajka. Następnie dodaję śmietankę, cukier waniliowy i budyń, mieszam i wylewam masę na upieczony i ostudzony spód.
  2. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piekę przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 120 stopni i piekę jeszcze 90 minut.
Krem
  1. Mieszam wszystkie składniki razem i smaruję kremem ostudzony sernik, a następnie piekę przez kolejne 15 minut. Zostawiam sernik do wystygnięcia w piekarniku.
  2. Smacznego!

Drożdżówki z malinami

 

drożdżówki,maliny,jemsession,śniadanie,ciasto

Drożdżówki miały być z truskawkami ale zanim zebrałam się, żeby je zrobić okazało się że sezon na truskawki dawno już za nami, na szczęście w miejsce truskawek pojawiły się nawet bardziej przeze mnie lubiane maliny

Drożdżówki z malinami
Wydruk przepisu
Drożdżówki z malinami
Wydruk przepisu
Składniki
Składniki na ciasto
Masa
Sposób przygotowania
  1. Drożdże wyjmuję wcześniej z lodówki i kruszę do wysokiego pojemnika. Dodaję połowę ciepłego mleka , 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Mieszam, przykrywam ściereczką, odstawiam w ciepłe miejsce i czekam około 15 minut aż drożdże zaczną robić czary.
  2. Żółtka ubijam z cukrem na kogel mogel, a mąkę przesiewam do dużej miski.
  3. Na patelni rozpuszczam masło i czekam aż ostygnie.
  4. Do miski z mąką dodaję masło, masę z żółtkami oraz drożdże i zaczynam zarabiać ciasto.
  5. Trwa to około 10 minut - ciasto musi łatwo odchodzić od ręki. Przykrywam miskę ściereczką, odkładam w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny by ciasto wyrosło.
  6. Jak ciasto już wyrośnie to chwilę je wyrabiam i ugniatam z niego kulę, a następnie dzielę na około 18 części.
  7. W dłoniach rozpłaszczam oderwany kawałek ciasta na placek i nakładam maliny i sklejam tak by w miejsce łączenia nie dostała się mąka.Formuję w dłoniach wałeczek. To samo robię z resztą ciasta.
  8. Układam drożdżówki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą smaruję żółtkiem wymieszanym z mlekiem by uzyskały ładny kolor.
  9. Piekę przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  10. Smacznego!

Panna cotta z malinami

jemsession,mleko,cukier,panna cotta

Dzisiaj trochę słodkiej włoszczyzny! Słodycz kremu przełamana kwaskowatymi malinami to idealny deser na zbliżające się lato …

Panna cotta z malinami
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
30 minut
Czas przygotowania
30 minut
Panna cotta z malinami
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
30 minut
Czas przygotowania
30 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Maliny smażę razem z cukrem przez około 10 minut. Gdy ostygną blenduję je na gładką masę.
  2. Do garnka wlewam mleko i śmietankę i gotuję. Do wrzącego mleka dosypuje cukier i żelatynę i gotuje około 10 minut cały czas mieszając.
  3. Przelewam mleko do pojemniczków i po ostygnięciu owijam je folią spożywczą i wkładam na 3-4 godziny do lodówki. Po wyjęciu dekoruję je sosem malinowym i posypuję pokruszonymi ciastkami.
  4. Smacznego!

Drożdżówki z makiem

drozdzowki z makiem, jemsession

Do tej pory robiłam drożdżówki z karmelem albo dżemem, ale ostatnio znalazłam kilka przepisów na ciastka i bułeczki z makiem. Przepis prosty, jedyne co trochę komplikuje sprawę to mielenie maku, ale można kupić też gotową masę makową. Drożdżówki idealnie pasują na słodkie śniadanie czy podwieczorek z kawą.

Drożdżówki z makiem
Wydruk przepisu
Porcje
15 drożdżówek
Porcje
15 drożdżówek
Drożdżówki z makiem
Wydruk przepisu
Porcje
15 drożdżówek
Porcje
15 drożdżówek
Składniki
Składniki na ciasto
Składniki na masę
Do posmarowania bułeczek
Sposób przygotowania
Ciasto
  1. Wpierw przygotowuję zaczyn. Podgrzewam mleko, do mleka dodaję łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i drożdże. Mieszam wszystkie składniki i zostawiam w ciepłym miejscu by drożdże zaczęły działać.
  2. Na patelni rozpuszczam masło i czekam aż wystygnie. Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, zaczyn drożdżowy i rozpuszczone masło. Wszystko mieszam razem i wyrabiam ciasto.
  3. Ciasto odkładam do miski i zostawiam w ciepłym miejscu na 1,5 godziny żeby wyrosło.
  4. Gdy ciasto wyrośnie jeszcze chwilę je wyrabiam i rozwałkowuję je na cienki placek na oprószonej mąką stolnicy.
Masa
  1. Rodzynki zalewam rumem.
  2. Mak zalewam niewielką ilością wody i gotuję około 20 minut. Mak mielę trzykrotnie, następnie dodaję cukier, miód, cynamon, orzechy i rodzynki.
  3. Mieszam wszystkie składniki. Dodaję dwie łyżki masła i mieszam aż do momentu połączenia się wszystkich składników.
  4. Ciasto smaruję masą i zawijam w roladę. Kroję na około 2 cm kawałki (bez obaw jeszcze urosną) i kładę na wyłożoną papierem blachę z zachowaniem dość sporych odstępów miedzy jedną a drugą drożdżówką.
  5. Odstawiam jeszcze na około 10 minut, a potem wierzch każdej drożdżówki naciskam trzonkiem noża i smaruję białkiem zmieszanym z mlekiem. Wstawiam na około 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
  6. Smacznego!