Sernik marchewkowo-ananasowy

sernik, marchewka, ananas, jemsession

Gdybym miała wskazać moje ulubione ciasto na jednym z pierwszych miejsc znalazłby się sernik. Najlepszy sernik piekła moja babcia – z dwóch kostek masła, 12 jaj, jeden kawałek powodował, że cukier podnosił się na dobre kilka godzin i przyjemnie dodawał energii.. Dzisiaj moje nowe odkrycie sernikowe – wymaga trochę pracy ale efekt jest zniewalający.

Sernik marchewkowo-ananasowy
Wydruk przepisu
Sernik marchewkowo-ananasowy
Wydruk przepisu
Składniki
Masa serowa
Krem na wierzch
Sposób przygotowania
Marchewkowy spód
  1. Przed rozpoczęciem pracy wyjmuję wszystkie produkty z lodówki by trochę się ogrzały. Przesiewam mąkę razem z cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i wszystko razem mieszam.
  2. Ubijam jajka (2 sztuki) razem z cukrem aż masa będzie gładka, jednolita. Do masy dodaję rozpuszczone maslo (po roztopieniu na patelni chwilę czekam aż masło się ochłodzi). Do masy jajecznej dodaję marchewkę, ananasa i orzechy i mieszam delikatnie łyżką.
  3. Dodaję zawartość miski z mąką i resztą sypkich składników i mieszam. Wkładam do formy - spód wykładam papierem natomiast boki mocno smaruję masłem - i wkładam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 30 minut (do tzw. suchego patyczka).
Masa serowa
  1. W misie miksera przez około 2-3 minuty miksuję na jednolitą masę ser, mascarpone, mąkę i cukier. Dodaję po jednym jajka i miksuję przez około 15-30 sekund przed dodaniem kolejnego jajka. Następnie dodaję śmietankę i wylewam masę na upieczony i ostudzony spód.
  2. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piekę przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 120 stopni i piekę jeszcze 90 minut.
Krem
  1. Mieszam wszystkie składniki razem i smaruję kremem sernik, a następnie piekę przez kolejne 15 minut. Zostawiam sernik do wystygnięcia w piekarniku.
  2. Smacznego!

Dyniowe ciasto nie tylko na Halloween

dynia ciasto dyniowe proste szybkie przepis

Dzisiaj szybki przepis na ciasto dyniowe. W końcu zbliża się Halloween i gdyby nie udało wam się przygotować dyniowego maszkarona, zawsze warto w zanadrzu mieć dyniowe ciasto gdy przyjdą dzieciaki po „cukierek albo psikus”.

 

Dyniowe ciasto nie tylko na Halloween
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
2 godziny
Czas przygotowania
2 godziny
Dyniowe ciasto nie tylko na Halloween
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
2 godziny
Czas przygotowania
2 godziny
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Wpierw przygotowuję mus z dynii. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. W tym czasie kroję dynię na mniejsze kawałki i usuwam pestki. Kładę na blaszce skórką do dołu i piekę około godziny. Gdy dynia ostygnie łyżką wygarniam miąższ i miksuję na mus.
  2. Tortownicę smaruje masłem i wykładam papierem do pieczenia. W garnku rozpuszczam masło z cukrem trzcinowym i waniliowym.
  3. Dodaję masę maślano-cukrową do musu dyniowego i wbijam do środka jeszcze żółtka.
  4. Mąkę przesiewam razem z proszkiem do pieczenia i powoli partiami dodaję do musu dyniowego cały czas delikatnie mieszając.
  5. Białka ubijam na sztywną pianę i mieszam razem z musem dyniowym. Wylewam do tortownicy i wstawiam na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  6. Smacznego!

Śliwkowe ciasto z bezą

ciasto śliwki beza

Kolejne popisy weekendowe ..tym razem proste i szybkie ciasto ze śliwkami i bezą, którą uwielbiam.

Śliwkowe ciasto z bezą
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
60 minut
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
60 minut
Śliwkowe ciasto z bezą
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
60 minut
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
60 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Masło ucieram z cukrem trzcinowym. Pod koniec ucierania dodaję żółtka.
  2. Przesiewam mąkę i proszek do pieczenia i dodaję do masy.
  3. Mieszam wszystko aż uzyskam konsystencję kruszonki. Część ciasta zostawiam do dekoracji wierzchu, a resztę wykładam na wysmarowaną masłem blaszkę.
  4. Ciasto dociskam do blaszki i nakładam śliwki skórką do ciasta (bez pestek, pokrojone na połówki).
  5. Śliwki posypuję cukrem waniliowym wymieszanym z cynamonem.
  6. Białka ubijam na sztywną masę, stopniowo dodając do nich cukier. Gdy piana jest dostatecznie ubita układam ją równomiernie na śliwkach a nastepnie rozkładam resztę pozostałej kruszonki w tych miejscach gdzie nie ma bezy.
  7. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 20 minut. Po upływie tego czasu zmniejszam temperaturę do 160 stopni i piekę jeszcze przez kolejne 40 minut.
  8. Smacznego!

Truskawkowe love – Tarta truskawkowa z budyniem

FOT3C92

Zaczęło się lato a wraz z nim przyszedł sezon na truskawki. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszną tartę z budyniem śmietankowym i truskawkami. Tarta po schłodzeniu w lodówce idealna jest na upalne sobotnie popołudnia

Truskawkowe love - Tarta truskawkowa z budyniem
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
60 minut
Czas przygotowania
60 minut
Truskawkowe love - Tarta truskawkowa z budyniem
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
60 minut
Czas przygotowania
60 minut
Składniki
Składniki na ciasto
Składniki na masę
Sposób przygotowania
  1. Z podanych składników zagniatam ciasto. Dużo łatwiej jest mi je zagnieść kiedy zimne masło zetrę na tarce o dużych oczkach.
  2. Następnie rozwałkowuję ciasto i wylepiam nim tortownicę i wstawiam na 30 minut do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika
  3. W międzyczasie gotuję budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu - dodaję mniej mleka niż jest napisane w przepisie. Budyń musi dobrze ostygnać zanim przejdę do kolejnego kroku.
  4. Budyń miksuję razem z masłem i cukrem waniliowym. Wylewam powstałą masę na upieczony spód i wkładam na 3-4 godziny do lodówki.
  5. Dekoruje truskawkami.
  6. Smacznego!