Pascha nie tylko na Wielkanoc

jemsession,pascha,rodzynki,ser,migdały,orzechy,maslo

Pomysł by zrobić paschę pojawił się już dobre kilka lat temu podczas wycieczki do Kazimierza, gdzie jadłam najlepszą w życiu paschę w restauracji „U fryzjera”. Czas mijał, ale dla mnie wciąż pascha stanowiła swoisty Everest możliwości kulinarny, aż do czasu gdy trafiłam na ten przepis. Nie tylko jest dość prosty, ale także nie zabiera tyle czasu.

Pascha nie tylko na Wielkanoc
Wydruk przepisu
Pascha nie tylko na Wielkanoc
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Rodzynki zalewam wrzątkiem i odcedzam po około 5 minutach.
  2. Ser mielę trzykrotnie - naprawdę warto, bo masa ma później zupełnie inna, gładszą konsystencję.
  3. W mikserze ucieram miękkie masło z cukrem i powoli dodaję po kolejno żółtka i ser. Następnie dodaję zmielone migdały, orzechy, skórkę pomarańczową i rodzynki.
  4. Na garnku kładę sitko, które wyścielam wilgotną gazą(tak by końce gazy były poza sitem) i na nią nakładam przygotowaną masę. Brzegi gazy zawijam i przykrywam masę serową. Sito dociskam talerzykiem odpowiedniej wielkości.
  5. Wkładam na całą noc do lodówki.Rozwijam gazę i przekładam paschę na półmisek. Dekoruję orzechami i skórką pomarańczową.
  6. Smacznego!

Tarta cytrynowa

 

jemsession, tarta cytrynowa,tarta

Tarta cytrynowa to jedna z moich ulubionych tart. Idealna na gorące letnie dni, orzeźwiająca i rozpływająca się w ustach. Korzystam zawsze z tego samego przepisu ale tarta zawsze wychodzi trochę inna, w zależności od rodzaju cytryn i tego jak bardzo są soczyste oraz dojrzałe

Tarta cytrynowa
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
60 minut
Czas przygotowania
60 minut
Tarta cytrynowa
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
60 minut
Czas przygotowania
60 minut
Sposób przygotowania
  1. Składniki na ciasto zagniatam i zawijak w folię, wkładam do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowuje je i wkładam do formy wysmarowanej masłem i oproszonej maka. Nakłuwam widelcem i wykładam papierem do pieczenia, a na papier sypie ryż lub groch.
  3. Wkładam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 15 minut.
  4. Wszystkie składniki na masę wkładam do miksera i miksuje aż powstanie jednolita dość rzadka masa.
  5. Wylewam masę na podpieczony spod i wkładam do piekarnika na 30 minut. Piekę tartę w temperaturze 180 stopni. Gdy wierzch się zetnie nakładam na niego kawałek folii aluminiowej żeby zbyt bardzo się nie przyrumienił.
  6. Po upieczeniu jak tarta ostygnie wkładam ją do lodówki - wtedy jest najlepsza.
  7. Smacznego!

Sernik w kratkę

sernik,cytryna,rodzynki, JEMSESSION

W marcu jak w garncu pogoda w kratkę.. Dzisiaj więc także kratkowany sernik dobry i na smętne deszczowe dni i na pierwszy piknik na świeżym powietrzu, nie mówiąc już o zbliżających się świętach.

Sernik w kratkę
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
90 minut
Czas przygotowania
90 minut
Sernik w kratkę
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
90 minut
Czas przygotowania
90 minut
Składniki
Ciasto
Smażone cytrusy
Sposób przygotowania
  1. Rodzynki zalewam wrzątkiem i czekam aż trochę nasiąkną. Pomarańczę i cytrynę sparzam i ocieram z nich skórkę. Wyciskam do szklanki sok z cytryny i pomarańczy. Na patelni rozpuszczam masło, dodaję cukier i czekam aż się lekko skarmelizuje. Dodaję otartą skórkę z pomarańczy i cytryny i chwilę przesmażam.
  2. Sparzam cytrynę i ocieram z niej skórkę. Ze składników zagniatam ciasto i rozwałkowuję je dość cienko na stolnicy. Z części ciasta odcinam cienkie wałeczki do dekoracji wierzchu, a resztę wykładam na posmarowaną masłem blachę
  3. Mielę ser trzy raz i następnie mieszam z ubitym masłem, śmietaną i częścią cukru. Oddzielam żółtka od białek i razem z resztą cukru ubijam na kogel mogel i dodaję do masy serowej. Białka ubijam na sztywną pianę.
  4. Dodaję do masy odsączone z wody rodzynki, smażone skórki cytrusów oraz sok z cytrusów.
  5. Dodaję pianę z białek i mąkę i delikatnie mieszam, aby składniki się połączyły. Wylewam masę na blachę, dekoruję przygotowanymi wałeczkami z ciasta i wkładam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 60 minut.
  6. Smacznego!

Sernik marchewkowo-ananasowy

sernik, marchewka, ananas, jemsession

Gdybym miała wskazać moje ulubione ciasto na jednym z pierwszych miejsc znalazłby się sernik. Najlepszy sernik piekła moja babcia – z dwóch kostek masła, 12 jaj, jeden kawałek powodował, że cukier podnosił się na dobre kilka godzin i przyjemnie dodawał energii.. Dzisiaj moje nowe odkrycie sernikowe – wymaga trochę pracy ale efekt jest zniewalający.

Sernik marchewkowo-ananasowy
Wydruk przepisu
Sernik marchewkowo-ananasowy
Wydruk przepisu
Składniki
Masa serowa
Krem na wierzch
Sposób przygotowania
Marchewkowy spód
  1. Przed rozpoczęciem pracy wyjmuję wszystkie produkty z lodówki by trochę się ogrzały. Przesiewam mąkę razem z cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i wszystko razem mieszam.
  2. Ubijam jajka (2 sztuki) razem z cukrem aż masa będzie gładka, jednolita. Do masy dodaję rozpuszczone maslo (po roztopieniu na patelni chwilę czekam aż masło się ochłodzi). Do masy jajecznej dodaję marchewkę, ananasa i orzechy i mieszam delikatnie łyżką.
  3. Dodaję zawartość miski z mąką i resztą sypkich składników i mieszam. Wkładam do formy - spód wykładam papierem natomiast boki mocno smaruję masłem - i wkładam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 30 minut (do tzw. suchego patyczka).
Masa serowa
  1. W misie miksera przez około 2-3 minuty miksuję na jednolitą masę ser, mascarpone, mąkę i cukier. Dodaję po jednym jajka i miksuję przez około 15-30 sekund przed dodaniem kolejnego jajka. Następnie dodaję śmietankę i wylewam masę na upieczony i ostudzony spód.
  2. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piekę przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 120 stopni i piekę jeszcze 90 minut.
Krem
  1. Mieszam wszystkie składniki razem i smaruję kremem sernik, a następnie piekę przez kolejne 15 minut. Zostawiam sernik do wystygnięcia w piekarniku.
  2. Smacznego!

Tarta ze śliwkami i mascarpone

 

tarta mascarpone sliwki jemsession przepis
To już ostatni moment by zrobić ciasto ze śliwkami. U mnie dzisiaj śliwki w kolejnej odsłonie – tym razem tarta z mascarpone i migdałami. Ciekawym dodatkiem jest tutaj mleko zagęszczone.. ale bez obaw nie jest aż tak słodkie jakby mogło się wydawać

Tarta ze śliwkami i mascarpone
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
70 minut
Czas przygotowania
70 minut
Tarta ze śliwkami i mascarpone
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
70 minut
Czas przygotowania
70 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Mąkę przesiewam, dodaję cukier i starte na tarce masło. Ugniatam składniki aż się połączą, dodaję jajko i ugniatam dalej tak aby powstało jednolite ciasto. Z ciasta ugniatam kulę, którą rozkładam na papierze do pieczenia. Przykrywam drugim arkuszem i wtedy rozwałkowuję.
  2. Zdejmuję górny arkusz i rozwałkowane ciasto przenoszę do nasmarowanej masłem tartownicy. Rozłożone ciasto nakłuwam widelcem i wkładam formę na około 20 minut do lodówki.
  3. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Śliwki kroję na połówki i wyrzucam pestki. Miksuję mascarpone z mlekiem zagęszczonym i jajkami tak aby powstała gładka masa.
  4. Wyjmuję formę z lodówki, układam śliwki i wylewam na nie masę. Wstawiam do piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie wyjmuję, posypuję płatkami migdałów i piekę jeszcze przez 15 minut.
  5. Smacznego!

Truskawkowe love – Tarta truskawkowa z budyniem

FOT3C92

Zaczęło się lato a wraz z nim przyszedł sezon na truskawki. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszną tartę z budyniem śmietankowym i truskawkami. Tarta po schłodzeniu w lodówce idealna jest na upalne sobotnie popołudnia

Truskawkowe love - Tarta truskawkowa z budyniem
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
60 minut
Czas przygotowania
60 minut
Truskawkowe love - Tarta truskawkowa z budyniem
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
60 minut
Czas przygotowania
60 minut
Składniki
Składniki na ciasto
Składniki na masę
Sposób przygotowania
  1. Z podanych składników zagniatam ciasto. Dużo łatwiej jest mi je zagnieść kiedy zimne masło zetrę na tarce o dużych oczkach.
  2. Następnie rozwałkowuję ciasto i wylepiam nim tortownicę i wstawiam na 30 minut do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika
  3. W międzyczasie gotuję budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu - dodaję mniej mleka niż jest napisane w przepisie. Budyń musi dobrze ostygnać zanim przejdę do kolejnego kroku.
  4. Budyń miksuję razem z masłem i cukrem waniliowym. Wylewam powstałą masę na upieczony spód i wkładam na 3-4 godziny do lodówki.
  5. Dekoruje truskawkami.
  6. Smacznego!

Truskawkowo -śmietankowe ptysie

 

ptysie śmietankowe z truskawkami

Ptysie i eklery to słodycze mojego dzieciństwa. Postanowiłam spróbować zrobić je w domu i okazało się to całkiem proste i szybkie.

Truskawkowo -śmietankowe ptysie
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
60 minut
Czas przygotowania
60 minut
Truskawkowo -śmietankowe ptysie
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
60 minut
Czas przygotowania
60 minut
Składniki
Składniki na ciasto
Składniki na masę śmietankową
Sposób przygotowania
  1. Gotuję razem masło, mleko i wodę. Dodaję do wody mąkę pszenną i ziemniaczaną. Cały czas trzymam garnek na ogniu i intensywnie mieszkam powstałą masę. Następnie odstawiam by ciasto trochę przestygło.
  2. W mikserze ucieram ciasto, do którego dodaję po jednym jajku.
  3. Na wysmarowanej masłem i oprószonej mąką blaszce za pomocą szprycy z ciasta robię rozetki o średnicy około 5 cm ( nie martwicie się jeśli wyjdą nieforemne, po upieczeniu staną się kształtne).
  4. Wkładam blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę przez 30 minut.
  5. W międzyczasie ubijam śmietankę i dodaję do niej serek homogenizowany i cukier puder. Na upieczone ptysie nakładam krem i truskawki pokrojone na połówki.
  6. Smacznego!

Tarta rabarbarowo migdałowa

jemsession rabarbar ciasto migdaly orzechy

 

Gdy tylko na ryneczku koło nas pojawia się rabarbar od razu piekę tą tartę – jest bardzo prosta w przygotowaniu i cudownie słodko-kwaśna w smaku.

Tarta rabarbarowo migdałowa
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
60 minut
Czas przygotowania
60 minut
Tarta rabarbarowo migdałowa
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
60 minut
Czas przygotowania
60 minut
Składniki
Składniki na ciasto
Składniki na masę
Składniki na masę rabarbarową
Sposób przygotowania
  1. Z podanych składników zagniatam ciasto. Dużo łatwiej jest mi je zagnieść kiedy zimne masło zetrę na tarce o dużych oczkach.
  2. Następnie rozwałkowuję ciasto i wylepiam nim tortownicę i wstawiam na 10 minut do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika
  3. Rabarbar myję, obieram ze skórki i kroję na około 1 cm kawałki. Mieszam z cukrem i gotuję z niewielką ilością wody aż rabarbar puści sok.
  4. Masło ucieram z cukrem, jajkiem, migdałami i orzechami - jeśli macie tylko migdały lub tylko orzechy tarta też wyjdzie obłędna.
  5. Odcedzam rabarbar i wykładam go na podpieczony spód. Następnie wylewam masę maślano-migdałową i piekę przez pół godziny w temperaturze 180 stopni
  6. Smacznego!