Malinowy sernik

 

sernik,maliny,mascarpone,jemsessionDzisiaj kolejna wariacja na temat malin tym razem sernikowa. Miało być tiramisu ale zostałam przekonana, że sernika dawno nie było więc można by to zapominalstwo naprawić

Malinowy sernik
Wydruk przepisu
Malinowy sernik
Wydruk przepisu
Składniki
Ciasto
Krem na wierzch
Sposób przygotowania
Spód
  1. Biszkopty wkładam do woreczka foliowego i miażdżę wałkiem aż do powstania sypkiej masy.
  2. Masę biszkoptową mieszam z masłem i cynamonem aż do utworzenia czegoś co będzie przypominało mokry piasek.
  3. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Wkładam na 10 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
Masa serowa
  1. W misie miksera przez około 2-3 minuty miksuję na jednolitą masę ser, mascarpone, mąkę i cukier. Dodaję po jednym jajka i miksuję przez około 15-30 sekund przed dodaniem kolejnego jajka. Następnie dodaję śmietankę, cukier waniliowy i budyń, mieszam i wylewam masę na upieczony i ostudzony spód.
  2. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piekę przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 120 stopni i piekę jeszcze 90 minut.
Krem
  1. Mieszam wszystkie składniki razem i smaruję kremem ostudzony sernik, a następnie piekę przez kolejne 15 minut. Zostawiam sernik do wystygnięcia w piekarniku.
  2. Smacznego!

Jagodowe bułeczki

FOT1925

Weekend w domu to czas na wypróbowanie nowego przepisu na ciasto 🙂 zwłaszcza gdy na rynku tak kuszą jagody i maliny

Jagodowe bułeczki
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
2 godziny
Czas przygotowania
2 godziny
Jagodowe bułeczki
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
2 godziny
Czas przygotowania
2 godziny
Składniki
Ciasto
Jagodowa masa
Sposób przygotowania
  1. Drożdże ucieram razem z cukrem
  2. Mleko podgrzewam aż będzie ciepłe i następnie mieszam z drożdżami. Taki rozczyn pozostawiam na 10-15 minut w ciepłym miejscu
  3. Do miski przesiewam mąkę i robię w niej zagłębienie, w które wlewam mieszaninę z mleka i drożdży. Dodaję cukier waniliowy i szczyptę soli.
  4. Roztapiam na patelni masło i razem z dwoma żółtkami dodaję je do miski. Następnie wyrabiam ciasto aż będzie się odklejać od rąk.
  5. Odstawiam ciasto przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 45 minut.
  6. Jak już ciasto wyrośnie ponownie je zagniatam i rozwałkowuję na stolnicy.
  7. Ciasto tnę na kwadraty o boku około 7-8cm.
  8. Jagody mieszam z cukrem i delikatnie przesmażam na patelni. Gotową masę nakładam na środek ciasta i rogi ciasta zawijam po przekątnej tak by utworzyły kopertę.
  9. Jak już pozamykam wszystkie kopertki to smaruję je białkiem
  10. Jagodzianki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę przez 25 minut (aż bułeczki się zarumienią) w temperaturze 180 stopni
  11. Smacznego!