Tarta z chorizo i pomidorami

tarta z chorizo,jemsession, rukola, pomidory

Macie ochotę na małą przekąskę – taką, żeby była pyszna ale i szybko się ją robiło i nie trzeba przy okazji ograbić pół supermarketu? Połączenie ciasta francuskiego +chorizo +pomidorów sprawdza się zawsze i jako danie obiadowe i jako o dodatek do spotkania ze znajomymi.

Tarta z chorizo i pomidorami
Wydruk przepisu
Tarta z chorizo i pomidorami
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Wykładam blachę papierem do pieczenia i rozkładam na nim ciasto francuskie. Małym nożem nacinam wokół krawędzi pasek o szerokości 1,5 cm ale tak by nie przeciąć ciasta całkowicie. Ciasto nakłuwam widelcem.
  2. Wkładem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę przez 15 minut. Po tym czasie rozkładam na cieście plasterki chorizo, pomidorów oraz czosnku. Doprawiam solą, papryką i skrapiam oliwą.
  3. Wkładam do piekarnika na kolejne 15 minut. Wyciągam gdy ciasto jest wyrośnięte na brzegach i ma złocisty kolor.
  4. Rukolę mieszam z resztą oliwy i układam na tarcie.
  5. Smacznego!

Awaryjne trójkąciki z tuńczykiem i oliwkami

ciastofrancuskie,tuńczyk,oregano,oliwki

 

Zdarza się czasem tak, że zapomnę, że ktoś znajomy miał do nas wpaść. Albo nagle ni z tego ni z owego dzwonek do drzwi i sąsiadka z góry przychodzi poplotkować i omówić remont klatki schodowej. Głupio tak siedzieć przy pustym stole, a w naszym domu wszelkie słodycze znikają w tempie niemal natychmiastowym. W takich chwilach przydają się przepisy na dania awaryjne – szybie, łatwe i nie mające prawa się nie udać

Awaryjne trójkąciki z tuńczykiem i oliwkami
Wydruk przepisu
Czas gotowania
30 minut
Czas gotowania
30 minut
Awaryjne trójkąciki z tuńczykiem i oliwkami
Wydruk przepisu
Czas gotowania
30 minut
Czas gotowania
30 minut
Sposób przygotowania
  1. Oliwki mieszam z tuńczykiem. Dodaję oregano, sól i pieprz i blenduję na dość jednolitą masę.
  2. Ciasto francuskie wyjmuję z lodówki i kroję na dość spore kwadraty - z jednej paczki wychodzi mi 6 kwadratów.
  3. Kwadraty napełniam masą i zamykam tak by formą przypominały trójkąty.
  4. Wkładam na 20 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
  5. Smacznego!

Zupa cebulowa zapieczona ciastem francuskim

francuska zupa cebulowa, jemsession, cebula,czosnek,wino

Francuska zupa cebulowa to jedna z moich ulubionych zup. Prosta w przygotowaniu, sycąca i do tego ładnie się prezentuje gdy zapieczemy ją w kokilkach przykrytych ciastem francuskim.. Nic tylko otworzyć białe wino i zabrać się za obieranie cebuli 🙂

Zupa cebulowa zapieczona ciastem francuskim
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
60 minut
Czas przygotowania
60 minut
Zupa cebulowa zapieczona ciastem francuskim
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
60 minut
Czas przygotowania
60 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Cebulę obieram, przekrajam na pół i wrzucam do poszatowania w maszynie na plasterki około 2 mm. Kiedyś chciałam być dzielna i pokroić całą cebulę sama ale przy tej ilości morze łez murowane.
  2. Masło roztapiam z oliwą w garnku i dodaję cebulę oraz czosnek. Smażę około 15 minut na małym ogniu aż cebula się zezłoci. Dodaję wino i gotuję przez kolejne 5 minut. Następnie dodaję gorący bulion, sól i pieprz i gotuję jeszcze około 20 minut pod przykryciem.
  3. Zupę przelewam do kokilek/miseczek żaroodpornych, posypuję startym żółtym serem i przykrywam plastrem ciasta francuskiego (obklejem po bokach miseczki). Wkładam do piekarnika na około 15-20 minut i zapiekam w temperaturze 160 stopni.
  4. Smacznego!

Kieszonki z tapenadą z anchois i oliwek

 

 

ciasto francuskie oliwki anchoisDzisiaj przepis na niezwykle szybkie i pyszne danie z ciasta francuskiego, oliwek i anchois. Idealnie sprawdza się na wszelkiego rodzaju parapetówki, posiadówki i nagłe naloty znajomych 🙂

Kieszonki z tapenadą
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
30 minut
Czas przygotowania
30 minut
Kieszonki z tapenadą
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
30 minut
Czas przygotowania
30 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. W mikserze mielę oliwki, anchois, czosnek i przyprawy. Dodaję oliwę z oliwek.
  2. Rozkładam na stolnicy ciasto francuskie i kroję je na kwadraty.
  3. Na każdy kwadra nakładam porcję masy anchois-oliwkowej i zawijam na kształt kieszonki.
  4. Wkładam do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piekę aż kieszonki się zarumienią.
  5. Smacznego!