Harira – marokańska zupa z ciecierzycy

harira, zupa, prosta,soczewica, ciecierzyca, chilli, kolendra, szafran, jemsession

Na jutro zapowiadają pogorszenie pogody warto więc pomyśleć o rozgrzewającej zupie. Taką zupą jest harira – cudownie rozgrzewająca, aromatyczna i lekko pikantna. Robiłam już zupy z ciecierzycy i soczewicy ale ta wersja jest  wyjątkowo intensywny smak dzięki sporej ilości kuminu, cynamonu i szafranu.

Harira - marokańska zupa z ciecierzycy
Wydruk przepisu
Harira - marokańska zupa z ciecierzycy
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Dzień wcześniej namaczam ciecierzycę.
  2. Ciecierzycę gotuję razem z 1 ząbkiem czosnku i 1 łyżeczką soli. Kroję mięso na małe kawałki i podsmażam na rozgrzanej oliwie.
  3. Do mięsa dodaję drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. W moździerzu ucieram imbir, kumin, kurkumę, chilli i szafran i dodaję do mięsa. Dokładam również laskę cynamonu. Smażę kilka minut.
  4. Wlewam bulion i 1 litr wody, dodaję pomidory w puszce, soczewicę i prokrojone w plasterki marchewki i gotuję około 15 minut. Następnie dodaje ugotowaną ciecierzycę, wlewam sok z cytryny i gotuję kolejne 10 minut. Wyjmuję laskę cynamonu.
  5. Doprawiam solą i pieprzem, przed podaniem dekoruję posiekaną kolendrą,
  6. Smacznego!

Kaszotto z mięsem mielonym i szpinakiem

jemsession, kaszotto, kasza gryczana, wolowina, mielone, szpinak

Ostatnio staram się jeść mniej makaronów chociaż uwielbiam je za smak, szybkość i prostotę w przygotowaniu, a także to że są idealną bazą do wielu potraw. Okazuje się, że kasze z dużym powodzeniem zastępują makaron, też nie zajmują wiele czasu, a do tego są zdrowsze.. Nic tylko dopisać kaszę do listy zakupów

Kaszotto z mięsem mielonym i szpinakiem
Wydruk przepisu
Kaszotto z mięsem mielonym i szpinakiem
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. U mnie ta ilość składników starczyła na 4 porcje.
  2. Cebulę i czosnek drobno siekam i podsmażam na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na dużej patelni.
  3. Marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach i smażę razem z cebulą i czosnkiem. Warzywa przesuwam na patelni i dodaję mięso. Dodaję resztę oliwy, sól i paprykę ostrą i przesmażam mięso przez około 2-3 minuty.
  4. Mieszam mięso z warzywami, dodaję kaszę (wysypuję ją z torebek). Zalewam wszystko bulionem, dodaję sos sojowy, kurkumę i kolendrę i gotuję przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  5. Po tym czasie dodaję posiekany szpinak i gotuję jeszcze około 2-3 minuty.
  6. Smacznego!

Zupa z limonką i kurczakiem

zupa,kurczak,limonka,meksyk,jemsession.pl

Dzisiaj pogoda co prawda nie była zbyt sprzyjająca i raczej bliżej jej do do jesiennej pluchy niż gorącego lata, ale na przekór u mnie meksykański skwar i pyszna wersja rosołu z limonką.

Zupa z limonką i kurczakiem
Wydruk przepisu
Zupa z limonką i kurczakiem
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Kurczaka myję i gotuję w około 2 litrach wody. Usuwam burzyny i dodaję cebulę pokrojoną na ćwiartki, czosnek przeciśnięty przez praskę, liść laurowy oraz sól i pieprz.
  2. Gotuję wywar około 40 minut na małym ogniu, tak by nie doprowadzić do wrzenia.
  3. Wyjmuję kurczaka, studzę go i kroję na mniejsze kawałki. Pamiętajcie także żeby wyjąć liść laurowy.
  4. Cebulę siekam drobno i podsmażam na patelni. Pomidory sparzam i obieram ze skórki, następnie kroję w drobną kostkę i dodaję do cebuli. Dodaję oregano oraz drobno posiekaną papryczkę jalapeno i podsmażam jeszcze około 5 minut.
  5. Cebulę i pomidory dodaję do zupy. Wyciskam sok z dwóch limonek i dodaję go do zupy, pozostałe limonki kroję na cząstki, które wykorzystam do dekoracji przy podawaniu potrawy.
  6. Pokrojonego kurczaka dodaję do garnka z zupą i wszystko podgrzewam.
  7. Smacznego!

Śledzie w oliwie

sledzie w oliwie, jemsession

Święta coraz bliżej czas zacząć powoli kuchenne przygotowania i przejrzeć co dobrego można by zjeść. W mojej rodzinie jest kilka potraw, które obowiązkowo muszą znaleźć się w menu. Jedną z nich są właśnie śledzie. Nie wiem na czym polega ich magia ale zawsze znajdzie się miejsce na jeszcze jeden kawałaczek nawet gdy mówisz sobie, że nie ma mowy nic już więcej nie jesz 🙂

Śledzie w oliwie
Wydruk przepisu
Śledzie w oliwie
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Śledzie opłukuję i kroję na mniejsze kawałki. Kroję w drobną kostkę cebulę, ogórki i w trochę większe kawałki paprykę.
  2. Mieszam cebulę, ogórki i paprykę ze śledziami. Dodaję czosnek wyciśnięty przez praskę, ziele angielskie, liść laurowy oraz sól i pieprz. Odstawiam na około godzinę by śledzie się przegryzły.
  3. Przekładam do słoika i zalewam oliwą - około 4 łyżek na słoik.
  4. Smacznego!

Gulasz z żołądków drobiowych

zoladki, gulasz, jemsession, pomidoryWiem, że nie wszyscy są fanami podrobów ja natomiast nie mogę się im oprzeć. Od jakiegoś czasu polowałam na żołądki, ale niestety zazwyczaj kończyło się to fiaskiem. W pracujące dni tygodnia rzeźnik był albo jeszcze zamknięty, albo gdy wracałam po pracy już zamknięty. A niestety do rannych ptaszków nie należę więc zazwyczaj w sobotę też nie wstawałam skoro świt by stanąć w kolejce do rzeźnika i zakupić żołądki. Z tego powodu zazwyczaj gdy w godzinach około południowych pojawiałam się w sklepie i pytałam o żołądki, pani patrzyła na mnie z politowaniem i mówiła: o tej porze to już dawno nie ma. Ale tym razem się udało! Żołądki są, czas więc na gulasz!

Gulasz z żołądków drobiowych
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
2 godziny
Czas przygotowania
2 godziny
Gulasz z żołądków drobiowych
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
2 godziny
Czas przygotowania
2 godziny
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Żołądki myję, kroję i gotuję około godziny w wodzie z zielem angielskim, liściem laurowym, solą i pieprzem. Wody dodaję tyle by przykryła w całości żołądki. Gotuję żołądki aż zmiękną.
  2. Cebulę i czosnek drobno siekam i podsmażam na patelni na maśle. Dodaję również drobno posiekaną papryczkę oraz świeże pomidory drobno pokrojone.
  3. Do żołądków dodaję podsmażone warzywa oraz pomidory z puszki, majeranek i duszę około 30 minut na małym ogniu.
  4. Smacznego!

Nie ma jak domowy pasztet

pasztet watrobka wolowina

Ostatnio soboty spędzamy głównie w kuchni. Po wakacyjnych weekendach poza domem przyszedł czas by trochę więcej pogotować i poeksperymentować kulinarnie. Tym razem padło na pasztet.

Nie ma jak domowy pasztet
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
2,5 godziny
Czas przygotowania
2,5 godziny
Nie ma jak domowy pasztet
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
2,5 godziny
Czas przygotowania
2,5 godziny
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Kroję drobno cebulę i czosnek i następnie podsmażam na oliwie. Potem dodaję pokrojoną wołowinę i dalej podsmażam.
  2. Dodaję pozostałe warzywa i przyprawy i dodaję tyle wody by zakryła wszystkie składniki. Gotuję wywar tak długo (około godziny) aż woda praktycznie odparuje. Czekam aż mięso i warzywa ostygną i następnie mielię wszystko w maszynce.
  3. Wątróbkę myję, kroję, zalewam wrzącą wodą i zostawiam tak na kilka minut żeby wątróbka się zaparzyła. Odcedzam i mielę wątróbkę, a następnie dodaję resztę już zmielonego mięsa i mielę wszystko jeszcze dwa razy.
  4. Dodaję jajka, oliwę i miksuję wszystko razem.
  5. Formę grubo smaruję masłem i równie szczodrze obsypuję bułką tartą. Przekładam masę do formy i piekę w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 1 godzinę.
  6. Smacznego!

Ośmiornica w ostrym pomidorowym sosie

 

ośmiornica pomidory czosnek chilliDzisiaj stoczyłam kulinarną bitwę z przedstawicielem rodziny krakenów. Moja ośmiornica co prawda nie była takich rozmiarów jak przywołany powyżej mityczny stwór, ale wymyślenie jak wydobyć jej smak i zachować jej sprężystość to nie lada wyczyn.

Ośmiornica od dłuższego czasu czekała na tą chwilę. Gdy przekonałam się, że można w markecie kupić całkiem niezłej jakości i w całkiem atrakcyjnej cenie całą ośmiornicę, przynajmniej raz na jakiś czas staram się przygotować jakieś cudeńko z tego pięknego głowonoga. W Polsce nadal owoce morza nie są zbyt popularne i wiem, że dla części osób wydają się wręcz obrzydliwe. Kochani dobrze przygotowane krewetki, ośmiornice czy kalmary to raj dla podniebienia i warto gdy jesteście za granicą korzystać z tych darów natury.

Ośmiornica w ostrym pomidorowym sosie
Wydruk przepisu
Ośmiornica w ostrym pomidorowym sosie
Wydruk przepisu
Składniki
Przygotowanie ośmiornicy
Sos
Sposób przygotowania
  1. Do garnka wlewam tyle wody, że ośmiornica jest w całości zakryta, dodaję cebulę, czosnek, liście laurowe i papryczki i gotuję aż cebula zmięknie
  2. Siekam czosnek, cebulę, papryczkę i podsmażam na oliwie. Dodaję pomidory i dalej podsmażam.
  3. Gdy ośmiornica jest gotowa kroję ją na mniejsze kawałki i wrzucam do sosu i dodaję trochę wywaru, żeby uzyskać lepszą konsystencję i smak.
  4. Posypuję drobno posiekaną kolendrą.
  5. Smacznego!