Drożdżowe rogaliki z orzechami

rogaliki,orzechy, marcinskie,proste,drozdze,smietana,jemsession

Uwielbiam rogaliki na dzień świętego Marcina – w ten dzień nie obowiązują żadne diety czy ograniczenia kaloryczne. Ale w ostatni weekend naszła mnie ochota na coś słodkiego – w lodówce grzecznie czekają wszystkie składniki na ciasto drożdżowe, tylko pomysłu brak czym by je przełożyć. Na drożdżówki z dżemem nie miałam ochoty, ale okazało się, że zachował się jeszcze pełen słoik orzechów włoskich.

Orzechowe rogaliki
Wydruk przepisu
Orzechowe rogaliki
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. W misce drożdże rozcieram z 2 łyżkami cukru i dodaję śmietanę - mieszam aż do połączenia się składników i odkładam na 10 minut.
  2. Przesiewam mąkę i dodaję pokrojone na mniejsze kawałki masło. Dodaję żółtka utarte z masłem i drożdże ze śmietaną i zagniatam ciasto.
  3. Posiekane orzechy mieszam z cukrem, miodem, bułką tartą, skórką z cytryny i rumem, następnie dodaję około pół szklanki wody - masa ma być gęsta i zwarta by łatwo można ją było nakładać.
  4. Odkładam ciasto na około 20 minut. Następnie dzielę na 4 równe części, każdą rozwałkowuję na dość cienkie ciasto i wykrawam trójkąty (z każdego kawałka wychodzi około 8 trójkątów). U podstawy trójkąta nakładam masę i zawijam. Odkładam na 15 minut by rogaliki trochę wyrosły i przed włożeniem do piekarnika smaruję żółtkiem zmieszanym z odrobiną mleka.
  5. Piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  6. Smacznego!

Wołowe klopsiki z bobem

jemsession,klopsiki,wołowina,bób,przyprawy,

Moim kulinarnym guru w ostatnich miesiącach stał się Yotam Ottolenghi – jak do tej pory każdy jego przepis był dla mnie kulinarnym odkryciem nowych smaków, przypraw o których nie miałam pojęcia, a także czasami dość specyficznych połączeń składników, które na pierwszy rzut oka zupełnie do siebie nie pasowały, a tymczasem w potrawie smakowały wybornie.

Dzisiaj wołowe klopsiki z bobem – są aromatyczne, pięknie pachną cytryną i przyprawami.

Wołowe klopsiki z bobem
Wydruk przepisu
Wołowe klopsiki z bobem
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
Baharat
  1. Wszystkie przyprawy wkładam do młynka i mielę na drobny proszek. Dokładam jedną łyżkę przypraw do klopsów. Resztę przypraw wkładam do słoiczka, przydadzą się do kolejnych przepisów
Klopsy
  1. Wszystkie składniki na klopsy wkładam do dużej miski. Dodaje 3/4 łyżeczki soli i około 1 łyżkę czarnego zmielonego pieprzu.
  2. Z masy formuję kulki. Rozgrzewam oliwę na patelni i smażę klopsy aż zarumienią się równomiernie. Zdejmuję mięso z patelni i wycieram ja do czysta.
Bób
  1. Wrzucam do garnka z osoloną wrzącą wodą bób i blanszuję przez około 3 minuty. Odcedzam i hartuję pod zimną wodą.
  2. Rozgrzewam oliwę na patelni, dodaję tymianek, czosnek oraz dymki i smażę około 3 minut.
  3. Dodaję bób, sok z cytryny, 100 ml bulionu, pół łyżeczki soli i pół łyżki zmielonego pieprzu. Bób powinien być niemal całkowicie pokryty płynem. Przykrywką nakrywam patelnię i całość duszę około 10 minut.
  4. Na patelnię dokładam klopsy oraz pozostały bulion, przykrywam i duszę kolejne 25 minut. jeśli sos jest zbyt rzadki zdejmuję pokrywkę i trochę do redukuję.
  5. Smacznego!