Zupa dyniowa z suszoną papryczką chili

jemsession.pl, zupa,dynia, chili, szybko, mleko kokosowe

Dostałam wielką dynię, która każdego dnia miałam wrażenie, że patrzy na mnie z wyrzutem i pyta – dziewczyno, zrób w końcu coś ze mnie. Dawno nie robiłam żadnej zupy więc przy okazji robienia musu dyniowego (przepis tu: http://jemsession.pl/recipe/dyniowe-ciasto-nie-tylko-na-halloween/) stwierdziłam, że zrobię też zupę dyniową ale taką wyrazistą, rozgrzewającą, idealną na jesienną pluchę.

Zupa dyniowa z suszoną papryczką chili
Wydruk przepisu
Zupa dyniowa z suszoną papryczką chili
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Rozkrawam dynię, wyciągam łyżką pestki, obieram ze skóry i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obieram i siekam i podsmażam na rozgrzanej oliwie. Po 3-5 minutach dodaję do nich dynię i smażę jeszcze około 5 minut.
  2. W osobnym garnku gotuję bulion i dodaję do niego dynię, z cebulą i czosnkiem. Dodaję obrane i pokrojone ziemniaki, rozkruszam papryczkę i dodaję obrany i starty na tarce imbir oraz zmielone ziarna kolendry i gałkę muszkatołową.
  3. Pod koniec gotowania (kiedy dynia i ziemniaki są miękkie) dodaję mleko kokosowe (pamiętajcie, żeby przed otwarciem dobrze wstrząsnąć puszkę) i solę i pieprzę do smaku.
  4. Ugotowaną zupę miksuję i przyozdabiam świeżą kolendrą.
  5. Smacznego!

Kaszotto z mięsem mielonym i szpinakiem

jemsession, kaszotto, kasza gryczana, wolowina, mielone, szpinak

Ostatnio staram się jeść mniej makaronów chociaż uwielbiam je za smak, szybkość i prostotę w przygotowaniu, a także to że są idealną bazą do wielu potraw. Okazuje się, że kasze z dużym powodzeniem zastępują makaron, też nie zajmują wiele czasu, a do tego są zdrowsze.. Nic tylko dopisać kaszę do listy zakupów

Kaszotto z mięsem mielonym i szpinakiem
Wydruk przepisu
Kaszotto z mięsem mielonym i szpinakiem
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. U mnie ta ilość składników starczyła na 4 porcje.
  2. Cebulę i czosnek drobno siekam i podsmażam na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na dużej patelni.
  3. Marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach i smażę razem z cebulą i czosnkiem. Warzywa przesuwam na patelni i dodaję mięso. Dodaję resztę oliwy, sól i paprykę ostrą i przesmażam mięso przez około 2-3 minuty.
  4. Mieszam mięso z warzywami, dodaję kaszę (wysypuję ją z torebek). Zalewam wszystko bulionem, dodaję sos sojowy, kurkumę i kolendrę i gotuję przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  5. Po tym czasie dodaję posiekany szpinak i gotuję jeszcze około 2-3 minuty.
  6. Smacznego!

Zupa ogórkowa

zupa ogorkowa przepis jemsession bulion

Właśnie zdałam sobie sprawę, że nie zamieściłam jeszcze ani jednego przepisu na zupę. A zupy to w mojej rodzinie nasza mała specjalność. Gdy byłam mała moja babcia mówiła, że obiad bez zupy to nie obiad. Mój tata jest mistrzem rosołu, a grzybowa mojej mamy zdobywa wszędzie „ochy” i „achy” więc niejako zamiłowanie do zup mam w genach.

Dzisiaj więc jedna z moich ulubionych zup idealna na jesienną pluchę i kaca po piątkowej imprezie, zwłaszcza gdy użyjecie do jej przygotowania dobrze ukiszonych ogórków 

Zupa ogórkowa
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
1 godzina
Czas przygotowania
1 godzina
Zupa ogórkowa
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
1 godzina
Czas przygotowania
1 godzina
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Obieram cebulę i czosnek i kroję w drobną kostkę, a następnie podsmażam. Marchewkę obieram i kroję w plasterki
  2. Wlewam do garnka bulion, dokładam cebulę z czosnkiem i marchewkę. Dodaję sól, pieprz i papryczkę. Wszystko gotuję na małym ogniu.
  3. Obieram ziemniaki i kroję je w kostkę i dokładam do zupy.
  4. Ogórki ścieram na tarce i przesmażam na roztopionym maśle przez około 5 minut. Dodaję do zupy i gotuję jeszcze około 10 minut aż ziemniaki będą miękkie.
  5. Pod koniec gotowania dodaję śmietanę.
  6. Smacznego!