Krem marchewkowy z nerkowcami

jemsession, marchewka, krem, zupa, nerkowce, latwy przepis, szybka zupa, prosty, co na obiad

Ostatnio wszystkie przepisy dotyczyły słodkości. Dzisiaj dla odmiany, żebyście nie myśleli że jestem takim łasuchem, przepis na zupę krem z marchewki. Nerkowce i kolendra super podkręcają smak zupy, która jest lekka ale pożywna.

 

Krem marchewkowy z nerkowcami
Wydruk przepisu
Krem marchewkowy z nerkowcami
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Marchewki obieram i kroje na plasterki. Do garnka wlewam oliwę i podsmażam drobno posiekaną cebulę, dodaję papryczkę chilli i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok wyciśnięty z cytryn.
  2. Dodaję bulion i gotuję aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaję nerkowce uprażone wcześniej na suchej patelni oraz 3/4 pęczka kolendry drobno posiekanej.
  3. Odstawiam do wystygnięcia i blenduję na krem. Gotuję jeszcze przez kilka minut, dodaję soli i pieprzu do smaku.
  4. Dekoruję kolendrą i nerkowcami.
  5. Smacznego!

Harira – marokańska zupa z ciecierzycy

harira, zupa, prosta,soczewica, ciecierzyca, chilli, kolendra, szafran, jemsession

Na jutro zapowiadają pogorszenie pogody warto więc pomyśleć o rozgrzewającej zupie. Taką zupą jest harira – cudownie rozgrzewająca, aromatyczna i lekko pikantna. Robiłam już zupy z ciecierzycy i soczewicy ale ta wersja jest  wyjątkowo intensywny smak dzięki sporej ilości kuminu, cynamonu i szafranu.

Harira - marokańska zupa z ciecierzycy
Wydruk przepisu
Harira - marokańska zupa z ciecierzycy
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Dzień wcześniej namaczam ciecierzycę.
  2. Ciecierzycę gotuję razem z 1 ząbkiem czosnku i 1 łyżeczką soli. Kroję mięso na małe kawałki i podsmażam na rozgrzanej oliwie.
  3. Do mięsa dodaję drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. W moździerzu ucieram imbir, kumin, kurkumę, chilli i szafran i dodaję do mięsa. Dokładam również laskę cynamonu. Smażę kilka minut.
  4. Wlewam bulion i 1 litr wody, dodaję pomidory w puszce, soczewicę i prokrojone w plasterki marchewki i gotuję około 15 minut. Następnie dodaje ugotowaną ciecierzycę, wlewam sok z cytryny i gotuję kolejne 10 minut. Wyjmuję laskę cynamonu.
  5. Doprawiam solą i pieprzem, przed podaniem dekoruję posiekaną kolendrą,
  6. Smacznego!

Zupa cebulowa zapieczona ciastem francuskim

francuska zupa cebulowa, jemsession, cebula,czosnek,wino

Francuska zupa cebulowa to jedna z moich ulubionych zup. Prosta w przygotowaniu, sycąca i do tego ładnie się prezentuje gdy zapieczemy ją w kokilkach przykrytych ciastem francuskim.. Nic tylko otworzyć białe wino i zabrać się za obieranie cebuli 🙂

Zupa cebulowa zapieczona ciastem francuskim
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
60 minut
Czas przygotowania
60 minut
Zupa cebulowa zapieczona ciastem francuskim
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
60 minut
Czas przygotowania
60 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Cebulę obieram, przekrajam na pół i wrzucam do poszatowania w maszynie na plasterki około 2 mm. Kiedyś chciałam być dzielna i pokroić całą cebulę sama ale przy tej ilości morze łez murowane.
  2. Masło roztapiam z oliwą w garnku i dodaję cebulę oraz czosnek. Smażę około 15 minut na małym ogniu aż cebula się zezłoci. Dodaję wino i gotuję przez kolejne 5 minut. Następnie dodaję gorący bulion, sól i pieprz i gotuję jeszcze około 20 minut pod przykryciem.
  3. Zupę przelewam do kokilek/miseczek żaroodpornych, posypuję startym żółtym serem i przykrywam plastrem ciasta francuskiego (obklejem po bokach miseczki). Wkładam do piekarnika na około 15-20 minut i zapiekam w temperaturze 160 stopni.
  4. Smacznego!