Pikantne krewetki w brandy

 

IMG_0562Dzisiaj w menu krewetki. Przepis prosty i szybki a pochodzi prosto z Puzol – urokliwego miasteczka położonego 30 km od Walencji.

 

Pikantne krewetki w brandy
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
20 minut
Czas przygotowania
20 minut
Pikantne krewetki w brandy
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
20 minut
Czas przygotowania
20 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Krewetki najlepiej gdyby były świeże, niestety w naszej szerokości geograficznej to dość trudne zadanie. Mrożone krewetki też będą ok, ale starajmy się wybierać te szare - to krewetki, które zostały zamrożone na surowo - są bardziej świeże. Krewetki różowe/czerwone to takie które wpierw ugotowano, a potem zamrożono.
  2. Krewetki myję i odsączam z wody.
  3. Na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam czosnek wyciśnięty przez praskę oraz papryczki jalapeno.
  4. Potem dodaję krewetki, trochę soli i pieprzu i zostawiam na około 5-6 minut.
  5. Po tym czasie wlewam kieliszek brandy i podpalam powstały z oliwy i brandy sos. Na chwilę pojawi się ogień ale bez obaw wzmocni on tylko smak brandy w krewetkach.
  6. Smacznego!