Bób z jajkiem sadzonym

bob,jajko sadzone,prosty obiad, jemsession, przepis

Zaczął się sezon na bób więc jeśli lubicie to warzywo, macie ochotę na prosty i szybki obiad z jego udziałem to to danie spełnia wszystkie te kryteria. Latem nie chce mi się spędzać tyle czasu w kuchni, lubię gdy mogę przyrządzić smaczny posiłek w krótkim czasie i iść cieszyć się słonecznym dniem. Zazwyczaj moim remedium było jajko sadzone z ziemniakami, ale gdy pod ręką był bób stwierdziłam, że ziemniaki mogą poczekać aż sezon bobowy się zakończy 🙂

Bób z sadzonym jajkiem
Wydruk przepisu
Bób z sadzonym jajkiem
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Bób myję, a potem wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję około 5 minut. Po ugotowaniu odcedzam, przelewam chłodną wodą i obieram ze skórek i mieszam z sokiem z cytryny
  2. Na patelni rozpuszczam masło i wylewam jajka. Staram się by się nie połączyły. Ja lubię gdy żółtko jest ścięte więc trzymam jajka dłużej na patelni.
  3. Na talerz wykładam bób i na nim kładę jajka. Dodaję sól, pieprz i przyprawy.
  4. Smacznego!

Wołowe klopsiki z bobem

jemsession,klopsiki,wołowina,bób,przyprawy,

Moim kulinarnym guru w ostatnich miesiącach stał się Yotam Ottolenghi – jak do tej pory każdy jego przepis był dla mnie kulinarnym odkryciem nowych smaków, przypraw o których nie miałam pojęcia, a także czasami dość specyficznych połączeń składników, które na pierwszy rzut oka zupełnie do siebie nie pasowały, a tymczasem w potrawie smakowały wybornie.

Dzisiaj wołowe klopsiki z bobem – są aromatyczne, pięknie pachną cytryną i przyprawami.

Wołowe klopsiki z bobem
Wydruk przepisu
Wołowe klopsiki z bobem
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
Baharat
  1. Wszystkie przyprawy wkładam do młynka i mielę na drobny proszek. Dokładam jedną łyżkę przypraw do klopsów. Resztę przypraw wkładam do słoiczka, przydadzą się do kolejnych przepisów
Klopsy
  1. Wszystkie składniki na klopsy wkładam do dużej miski. Dodaje 3/4 łyżeczki soli i około 1 łyżkę czarnego zmielonego pieprzu.
  2. Z masy formuję kulki. Rozgrzewam oliwę na patelni i smażę klopsy aż zarumienią się równomiernie. Zdejmuję mięso z patelni i wycieram ja do czysta.
Bób
  1. Wrzucam do garnka z osoloną wrzącą wodą bób i blanszuję przez około 3 minuty. Odcedzam i hartuję pod zimną wodą.
  2. Rozgrzewam oliwę na patelni, dodaję tymianek, czosnek oraz dymki i smażę około 3 minut.
  3. Dodaję bób, sok z cytryny, 100 ml bulionu, pół łyżeczki soli i pół łyżki zmielonego pieprzu. Bób powinien być niemal całkowicie pokryty płynem. Przykrywką nakrywam patelnię i całość duszę około 10 minut.
  4. Na patelnię dokładam klopsy oraz pozostały bulion, przykrywam i duszę kolejne 25 minut. jeśli sos jest zbyt rzadki zdejmuję pokrywkę i trochę do redukuję.
  5. Smacznego!

Pasta z bobu z miętą i papryczką jalapeno

IMG_1101Bób przypomina mi moje dzieciństwo kiedy razem z babcią siedziałyśmy w ogrodzie i zajadałyśmy się świeżo ugotowanym bobem. Lubiłam bób ale dopiero niedawno odkryłam przepisy na dania z jego wykorzystaniem. Przepis na pastę z bobu dostałam od mojej przyjaciółki Oli. Lubię gdy potrawy są lekko pikantne do przepisu Oli dodałam jeszcze papryczkę jalapeno.

Pasta z bobu z miętą i papryczką jalapeno
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
40 minut
Czas przygotowania
40 minut
Pasta z bobu z miętą i papryczką jalapeno
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
40 minut
Czas przygotowania
40 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Gotuję bób aż będzie miękki.
  2. Następnie miksuję bób z czosnkiem i pozostałymi składnikami na gładką masę. Dodaję sól i pieprz do smaku.
  3. Pasta idealnie pasuje do kanapek, tostów czy tortilli.
  4. Smacznego