Sernik z nektarynkami

jemsession, sernik,nektarynki, mascarpone,łatwy przepis,

Z niewiadomych powodów ulubionym ciastem mojego męża jest sernik. Właściwie nie muszę pytać na jakie ciasto miałby ochotę, bo odpowiedź znam – sernik. Dobrze chociaż że zgadza się na urozmaicenie w postaci owoców czy innych dodatków i w ten sposób w weekend na naszym stole zawitał sernik z nektarynkami.

Sernik z nektarynkami
Wydruk przepisu
Sernik z nektarynkami
Wydruk przepisu
Składniki
Ciasto
Sposób przygotowania
  1. Składniki na ciasto zagniatam i zawijam w folię, wkładam do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowuje je i wkładam do formy wysmarowanej masłem i oproszonej maka. Nakłuwam widelcem i wykładam papierem do pieczenia, a na papier sypie ryż lub groch.
  3. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut
  4. Wszystkie składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej. W mikserze ubijam masło z cukrem. Dodaję jajka i cały czas miksując dodaję ser i mascarpone. Na koniec dodaję dwie łyżki mąki ziemniaczanej.
  5. Masę wylewam na podpieczony spód i na wierzchu układam pokrojone na cząstki nektarynki.
  6. Piekę około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu czekam aż sernik ostygnie w piekarniku.
  7. Smacznego!

Sernik marchewkowo-ananasowy

sernik, marchewka, ananas, jemsession

Gdybym miała wskazać moje ulubione ciasto na jednym z pierwszych miejsc znalazłby się sernik. Najlepszy sernik piekła moja babcia – z dwóch kostek masła, 12 jaj, jeden kawałek powodował, że cukier podnosił się na dobre kilka godzin i przyjemnie dodawał energii.. Dzisiaj moje nowe odkrycie sernikowe – wymaga trochę pracy ale efekt jest zniewalający.

Sernik marchewkowo-ananasowy
Wydruk przepisu
Sernik marchewkowo-ananasowy
Wydruk przepisu
Składniki
Masa serowa
Krem na wierzch
Sposób przygotowania
Marchewkowy spód
  1. Przed rozpoczęciem pracy wyjmuję wszystkie produkty z lodówki by trochę się ogrzały. Przesiewam mąkę razem z cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i wszystko razem mieszam.
  2. Ubijam jajka (2 sztuki) razem z cukrem aż masa będzie gładka, jednolita. Do masy dodaję rozpuszczone maslo (po roztopieniu na patelni chwilę czekam aż masło się ochłodzi). Do masy jajecznej dodaję marchewkę, ananasa i orzechy i mieszam delikatnie łyżką.
  3. Dodaję zawartość miski z mąką i resztą sypkich składników i mieszam. Wkładam do formy - spód wykładam papierem natomiast boki mocno smaruję masłem - i wkładam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 30 minut (do tzw. suchego patyczka).
Masa serowa
  1. W misie miksera przez około 2-3 minuty miksuję na jednolitą masę ser, mascarpone, mąkę i cukier. Dodaję po jednym jajka i miksuję przez około 15-30 sekund przed dodaniem kolejnego jajka. Następnie dodaję śmietankę i wylewam masę na upieczony i ostudzony spód.
  2. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piekę przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 120 stopni i piekę jeszcze 90 minut.
Krem
  1. Mieszam wszystkie składniki razem i smaruję kremem sernik, a następnie piekę przez kolejne 15 minut. Zostawiam sernik do wystygnięcia w piekarniku.
  2. Smacznego!