Pikantne krewetki w brandy

 

IMG_0562Dzisiaj w menu krewetki. Przepis prosty i szybki a pochodzi prosto z Puzol – urokliwego miasteczka położonego 30 km od Walencji.

 

Pikantne krewetki w brandy
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
20 minut
Czas przygotowania
20 minut
Pikantne krewetki w brandy
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
20 minut
Czas przygotowania
20 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Krewetki najlepiej gdyby były świeże, niestety w naszej szerokości geograficznej to dość trudne zadanie. Mrożone krewetki też będą ok, ale starajmy się wybierać te szare - to krewetki, które zostały zamrożone na surowo - są bardziej świeże. Krewetki różowe/czerwone to takie które wpierw ugotowano, a potem zamrożono.
  2. Krewetki myję i odsączam z wody.
  3. Na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam czosnek wyciśnięty przez praskę oraz papryczki jalapeno.
  4. Potem dodaję krewetki, trochę soli i pieprzu i zostawiam na około 5-6 minut.
  5. Po tym czasie wlewam kieliszek brandy i podpalam powstały z oliwy i brandy sos. Na chwilę pojawi się ogień ale bez obaw wzmocni on tylko smak brandy w krewetkach.
  6. Smacznego!

Grillowana ośmiornica

grillowana ośmiornica

Zawsze gdy jestem w nadmorskim kraju staram się jeść jak najwięcej ryb i owoców morza. Wszelkie morskie stwory mogą się skrywać na wieść o moim przybyciu gdyż jestem ich wielkim amatorem. Jeszcze kilka lat temu w Polsce niemal niemożliwe było dostać nawet mrożone krewetki, dzisiaj praktycznie w każdej większej sieci znajdziemy i krewetki i inne morskie przysmaki.

 

Grillowana ośmiornica
Wydruk przepisu
Najlepsza byłaby świeża, ale może być też mrożona. Zamrożoną ośmiornicę 12 godzin przed przygotowaniem wkładamy do lodówki.
Grillowana ośmiornica
Wydruk przepisu
Najlepsza byłaby świeża, ale może być też mrożona. Zamrożoną ośmiornicę 12 godzin przed przygotowaniem wkładamy do lodówki.
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Ośmiornicę wkładamy do garnka, zalewamy winem i dolewamy tyle wody by przykryła ją w całości. Wodę solimy Ośmiornicę gotujemy około 1 godzin - do uzyskania miękkości. Ośmiornicę obracamy do jakiś czas.
  2. Kroimy drobno cebulę, czosnek i papryczkę chilli. Rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy warzywa przez około 3 minuty. Następnie dodajemy sok z limonki
  3. Po ugotowaniu ośmiornicę kroimy na dość duże kawałki i mieszamy z cebulą, czosnkiem i chilli.
  4. Na patelni grillowej ośmiornicę grillujemy około 5 minut. Trzeba pamiętać by co jakiś czas obracać kawałki ośmiornicy by nie przypaliły się
  5. Bagietkę kroimy i grillujemy