Zupa z limonką i kurczakiem
Sposób przygotowania
  1. Kurczaka myję i gotuję w około 2 litrach wody. Usuwam burzyny i dodaję cebulę pokrojoną na ćwiartki, czosnek przeciśnięty przez praskę, liść laurowy oraz sól i pieprz.
  2. Gotuję wywar około 40 minut na małym ogniu, tak by nie doprowadzić do wrzenia.
  3. Wyjmuję kurczaka, studzę go i kroję na mniejsze kawałki. Pamiętajcie także żeby wyjąć liść laurowy.
  4. Cebulę siekam drobno i podsmażam na patelni. Pomidory sparzam i obieram ze skórki, następnie kroję w drobną kostkę i dodaję do cebuli. Dodaję oregano oraz drobno posiekaną papryczkę jalapeno i podsmażam jeszcze około 5 minut.
  5. Cebulę i pomidory dodaję do zupy. Wyciskam sok z dwóch limonek i dodaję go do zupy, pozostałe limonki kroję na cząstki, które wykorzystam do dekoracji przy podawaniu potrawy.
  6. Pokrojonego kurczaka dodaję do garnka z zupą i wszystko podgrzewam.
  7. Smacznego!