Zupa cebulowa zapieczona ciastem francuskim

francuska zupa cebulowa, jemsession, cebula,czosnek,wino

Francuska zupa cebulowa to jedna z moich ulubionych zup. Prosta w przygotowaniu, sycąca i do tego ładnie się prezentuje gdy zapieczemy ją w kokilkach przykrytych ciastem francuskim.. Nic tylko otworzyć białe wino i zabrać się za obieranie cebuli 🙂

Zupa cebulowa zapieczona ciastem francuskim
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
60 minut
Czas przygotowania
60 minut
Zupa cebulowa zapieczona ciastem francuskim
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
60 minut
Czas przygotowania
60 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Cebulę obieram, przekrajam na pół i wrzucam do poszatowania w maszynie na plasterki około 2 mm. Kiedyś chciałam być dzielna i pokroić całą cebulę sama ale przy tej ilości morze łez murowane.
  2. Masło roztapiam z oliwą w garnku i dodaję cebulę oraz czosnek. Smażę około 15 minut na małym ogniu aż cebula się zezłoci. Dodaję wino i gotuję przez kolejne 5 minut. Następnie dodaję gorący bulion, sól i pieprz i gotuję jeszcze około 20 minut pod przykryciem.
  3. Zupę przelewam do kokilek/miseczek żaroodpornych, posypuję startym żółtym serem i przykrywam plastrem ciasta francuskiego (obklejem po bokach miseczki). Wkładam do piekarnika na około 15-20 minut i zapiekam w temperaturze 160 stopni.
  4. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *