Zimowe ciasto z pomarańczami i migdałami

Ciasto bez mąki czy to możliwe? Czy można bez mąki zrobić dobre, smaczne ciasto czy tylko wyrób ciastopodobny? Okazuje się, że mąka nie do wszystkich wypieków jest potrzebna. A ponieważ w zimie na straganach owocowych łatwiej o pomarańczę niż o inne owoce dzisiaj przepis na ciasto bez mąki, za to pełne pomarańczowego i migdałowego aromatu

Zimowe ciasto z pomarańczami i migdałami
Wydruk przepisu
Czas gotowania
4 godziny
Czas gotowania
4 godziny
Zimowe ciasto z pomarańczami i migdałami
Wydruk przepisu
Czas gotowania
4 godziny
Czas gotowania
4 godziny
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Pomarańcze szoruję i następnie wkładam do garnka z zimną wodą i gotuję przez około 20 minut. Po tym czasie wodę odlewam, nalewam zimnej wody i powtarzam proces. Dzięki temu skórka pomarańczowa straci swój gorzki smak.
  2. Po 20 minutach gotowania odlewam wodę, nalewam świeżej, zimnej wody i gotuję tym razem 70 minut aż pomarańcze zmiękną. Pomarańcze studzę i kroję na ćwiartki.
  3. Cukier dzielę na dwie części. Jedną cześć mieszam z białkami jajek i ubijam pianę. Drugą część mieszam z żółtkami aż do momentu uzyskania kremu, następnie dodaję proszek do pieczenia, migdały, pomarańcze. Do miski dodaję pianę i delikatnie mieszam całość.
  4. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, boki smaruje masłem i obsypuję zmielonymi migdałami. Wlewam masę do tortownicy i wkładam do piekarnika na najniższą półkę. Piekę w temperaturze 180 stopni przez około 70 minut. Sprawdzam czy ciasto jest gotowe jeśli patyczek wbity w środek ciasta jest suchy.
  5. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *