Wątróbka w tempurze
Sposób przygotowania
  1. Wątróbkę myję, oczyszczam z błon i kroję na mniejsze kawałki. Osuszam papierowym ręcznikiem – bardzo ważne, jeśli wątróbka będzie nieosuszona olej będzie bardzo pryskał. Oprószam wątróbkę mąką, solę, pieprzę i dodaję zmielonej kolendry.
  2. Tempurę możecie przygotować sami albo kupić w sklepach Kuchni świata, albo podczas tygodni azjatyckich w markecie. Mój sposób na tempurę to żółto mieszam z lodowatą wodą, i powoli dosypuję mąkę . Mieszam aż do otrzymania jednolitej masy przypominającej masę na naleśniki. Ciasto przygotowuję na chwilę przed smażeniem.
  3. W międzyczasie rozgrzewam olej na patelni – olej musi przykryć naszą wątróbkę więc jest go dość dużo.
  4. Wątróbkę maczam w cieście i wrzucam na rozgrzany olej. Smażę aż do uzyskania złotego koloru – około 5 minut – wszystko zależy od kuchenki i rodzaju patelni jakiej używacie.
  5. Wątróbkę podaję z sosem sojowym lub rybnym.
  6. Smacznego!