Tort bezowy z masłem orzechowym
Składniki
Beza
Krem z masła orzechowego
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik nagrzewam do 120 stopni. Przygotowuję dwie blachy, które wykładam papierem do pieczenia. Na papierze rysuję koła o średni 26 cm (na każdej blaszce jedno koło).
  2. Oddzielam białka od żółtek. Trzeba to zrobić dokładnie bo jeśli żółto pomiesza się z białkiem beza nie wyjdzie. Zapytacie a co zrobić z tymi 6 żółtkami – ja robię albo kogel mogel albo jajecznicę żółtkową – mega dobra Białka przelewam do misy miksera i ubijam na sztywną pianę, dodając po łyżce cukru.
  3. Piana musi być sztywna, gęsta i lśniąca.
  4. Nakładam szybkim ruchem pianę na narysowane koła i wkładam obie blachy do piekarnika. Piekę 30 minut w temperaturze 120 stopni. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 100 stopni i piekę jeszcze 3 godziny. Beza w tym czasie ładnie doschnie.
  5. Po upieczeniu zostawiam bezę w piekarniku żeby ostygła. Potem kładę jeden blat bezowy na paterze.
  6. Serek mascarpone miksuję razem z masłem orzechowym przez około 2 minuty i potem dodaję zimną  śmietanką. Miksuję aż powstała masa będzie gęsta i kremowa. Nakładam na leżącą na paterze bezę. Wysypuję na wierzch orzeszki i przykrywam drugą bezą.
  7. Wstawiam do lodówki na kilka godzin.
  8. Smacznego!