Tarta ze śliwkami i mascarpone
Czas przygotowania
70minut
Czas przygotowania
70minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Mąkę przesiewam, dodaję cukier i starte na tarce masło. Ugniatam składniki aż się połączą, dodaję jajko i ugniatam dalej tak aby powstało jednolite ciasto. Z ciasta ugniatam kulę, którą rozkładam na papierze do pieczenia. Przykrywam drugim arkuszem i wtedy rozwałkowuję.
  2. Zdejmuję górny arkusz i rozwałkowane ciasto przenoszę do nasmarowanej masłem tartownicy. Rozłożone ciasto nakłuwam widelcem i wkładam formę na około 20 minut do lodówki.
  3. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Śliwki kroję na połówki i wyrzucam pestki. Miksuję mascarpone z mlekiem zagęszczonym i jajkami tak aby powstała gładka masa.
  4. Wyjmuję formę z lodówki, układam śliwki i wylewam na nie masę. Wstawiam do piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie wyjmuję, posypuję płatkami migdałów i piekę jeszcze przez 15 minut.
  5. Smacznego!