Tarta ze śliwkami i mascarpone

 

tarta mascarpone sliwki jemsession przepis
To już ostatni moment by zrobić ciasto ze śliwkami. U mnie dzisiaj śliwki w kolejnej odsłonie – tym razem tarta z mascarpone i migdałami. Ciekawym dodatkiem jest tutaj mleko zagęszczone.. ale bez obaw nie jest aż tak słodkie jakby mogło się wydawać

Tarta ze śliwkami i mascarpone
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
70 minut
Czas przygotowania
70 minut
Tarta ze śliwkami i mascarpone
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
70 minut
Czas przygotowania
70 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Mąkę przesiewam, dodaję cukier i starte na tarce masło. Ugniatam składniki aż się połączą, dodaję jajko i ugniatam dalej tak aby powstało jednolite ciasto. Z ciasta ugniatam kulę, którą rozkładam na papierze do pieczenia. Przykrywam drugim arkuszem i wtedy rozwałkowuję.
  2. Zdejmuję górny arkusz i rozwałkowane ciasto przenoszę do nasmarowanej masłem tartownicy. Rozłożone ciasto nakłuwam widelcem i wkładam formę na około 20 minut do lodówki.
  3. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Śliwki kroję na połówki i wyrzucam pestki. Miksuję mascarpone z mlekiem zagęszczonym i jajkami tak aby powstała gładka masa.
  4. Wyjmuję formę z lodówki, układam śliwki i wylewam na nie masę. Wstawiam do piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie wyjmuję, posypuję płatkami migdałów i piekę jeszcze przez 15 minut.
  5. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *