Tarta rabarbarowo migdałowa

jemsession rabarbar ciasto migdaly orzechy

 

Gdy tylko na ryneczku koło nas pojawia się rabarbar od razu piekę tą tartę – jest bardzo prosta w przygotowaniu i cudownie słodko-kwaśna w smaku.

Tarta rabarbarowo migdałowa
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
60 minut
Czas przygotowania
60 minut
Tarta rabarbarowo migdałowa
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
60 minut
Czas przygotowania
60 minut
Składniki
Składniki na ciasto
Składniki na masę
Składniki na masę rabarbarową
Sposób przygotowania
  1. Z podanych składników zagniatam ciasto. Dużo łatwiej jest mi je zagnieść kiedy zimne masło zetrę na tarce o dużych oczkach.
  2. Następnie rozwałkowuję ciasto i wylepiam nim tortownicę i wstawiam na 10 minut do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika
  3. Rabarbar myję, obieram ze skórki i kroję na około 1 cm kawałki. Mieszam z cukrem i gotuję z niewielką ilością wody aż rabarbar puści sok.
  4. Masło ucieram z cukrem, jajkiem, migdałami i orzechami - jeśli macie tylko migdały lub tylko orzechy tarta też wyjdzie obłędna.
  5. Odcedzam rabarbar i wykładam go na podpieczony spód. Następnie wylewam masę maślano-migdałową i piekę przez pół godziny w temperaturze 180 stopni
  6. Smacznego!

One thought on “Tarta rabarbarowo migdałowa”

  1. Kasiu,
    ostatnio wspominałyśmy Twoją cudowną tartę, którą kiedyś przyniosłaś do pracy, zajrzałam tutaj i okazało się, że jest przepis 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *