Tarta grejpfrutowa
Sposób przygotowania
  1. Składniki na ciasto zagniatam i zawijam w folię, wkładam do lodówki na minimum 30 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowuje je i wkładam do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Nakłuwam widelcem i wykładam papierem do pieczenia, a na papier sypię ryż lub groch. Wkładam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 15 minut.
  2. Mleko mieszam z żółtkami i sokiem z grejpfrutów i cytryn, dodaję mąkę ziemniaczaną. Wylewam masę na podpieczony spod i wkładam do piekarnika na 30 minut. Piekę tartę w temperaturze 180 stopni. Gdy wierzch się zetnie nakładam na niego kawałek folii aluminiowej żeby zbyt bardzo się nie przyrumienił.
  3. Po upieczeniu jak tarta ostygnie wkładam ją do lodówki na kilka godzin, a nawet na całą noc – wtedy jest najlepsza.
  4. Smacznego!