Szakszuka czyli jajko w pomidorach

szakszuka,jemsession,jajko,pomidory,papryka

W końcu udało nam się urządzić balkon – posadzić lawendę, kupić duże poduchy do siedzenia i stolik – co nie było łatwe bo nasz balkon jest z tych raczej mikroskopijnych.. Aby uczcić zakończenie balkonowych prac zaplanowaliśmy na sobotę pierwsze tarasowe śniadanko. Niestety jak to bywa w Polsce pogoda nie zachęcała do siedzenia na balkonie o godzinie 9 rano, a jak już to otulając się grubym kocem. Pogoda pogodą ale ze śniadanka nie mieliśmy zamiaru rezygnować zwłaszcza ze pyszna szakszuka już prawie była gotowa.

Szakszuka to można powiedzieć rodzaj jajka sadzonego w pomidorach i papryce (ale może być też z bakłażanem czy cukinią). Zachęcam Was do spróbowania – niby to tylko jajko z pomidorami, ale tak pyszne, że wylizuje się talerz 🙂

 

Szakszuka czyli jajko w pomidorach
Wydruk przepisu
Szakszuka czyli jajko w pomidorach
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Cebulę i paprykę kroję w kostkę. Czosnek przeciskam przez praskę.
  2. Na rozgrzanej oliwie podsmażam około 10 minut cebulę czosnek i paprykę.
  3. Dodaję pomidory z puszki razem z sokiem i smażę, aż sok zmniejszy swoja objętość o około połowę -trwa to około 10 minut.
  4. Dodaję kumin, sól i pieprz. Wbijam jajka, tak aby się nie rozlały i przykrywam patelnię pokrywką. Smażę około 5-7 minut aż jajka się zetną (można krócej, ja lubię jak żółtko nie pływa)
  5. Można udekorować kolendra lub szczypiorkiem.
  6. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *