Suszona wołowina czyli beef jerky po polsku..
Czas przygotowania
1,5dnia
Czas przygotowania
1,5dnia
Sposób przygotowania
  1. Mięso myje, osuszam i wkładam na około 2 godziny do zamrażalnika. Dzięki lekkiemu zmrożeniu mięso będzie dużo łatwiej się kroiło.
  2. Po wyjęciu z zamrażalnika kroję mięso wzdłuż włókien na kawałki o grubości około 1 cm, a następnie na paseczki
  3. W misce przygotowuję marynatę – mieszam sos sojowy, sos Worcestershire, rozgniecione ząbki czosnku, paprykę i tymianek. Dodaję oliwę i następnie mieszam w marynacie mięso i odkładam do lodówki na 24 godziny.
  4. Po tym czasie mięso osuszam i nabijam na patyczki do szaszłyków, a następnie suszę w piekarniku w temperaturze 50 stopni przez około 5 godzin. Beef jerky są gotowe gdy mięso jest suche, ale łatwo ręką można rozerwać je na mniejsze kawałki .
  5. Smacznego!