Święta coraz bliżej czas zacząć powoli kuchenne przygotowania i przejrzeć co dobrego można by zjeść. W mojej rodzinie jest kilka potraw, które obowiązkowo muszą znaleźć się w menu. Jedną z nich są właśnie śledzie. Nie wiem na czym polega ich magia ale zawsze znajdzie się miejsce na jeszcze jeden kawałaczek nawet gdy mówisz sobie, że nie ma mowy nic już więcej nie jesz 🙂
Składniki
- 500 gr filetów śledziowych typu matjas Z takiej porcji powinny wyjść około 2 duże słoiki
- 2 średnie papryki czerwone
- 3 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 4 średnie ogórki kwaszone
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 szczypta soli i pieprzu
- 8 łyżek oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- Śledzie opłukuję i kroję na mniejsze kawałki. Kroję w drobną kostkę cebulę, ogórki i w trochę większe kawałki paprykę.
- Mieszam cebulę, ogórki i paprykę ze śledziami. Dodaję czosnek wyciśnięty przez praskę, ziele angielskie, liść laurowy oraz sól i pieprz. Odstawiam na około godzinę by śledzie się przegryzły.
- Przekładam do słoika i zalewam oliwą - około 4 łyżek na słoik.
- Smacznego!