Sigara boregi z fetą i kolendrą

jemsession,sigara boregi,feta, ciasto filo, super sniadanie

Kolejny przepis przywieziony z Turcji. Sigara boregi to tak naprawdę mocno wysmażone ciasto wypełnione serem z ziołami. Jedno z moich ulubionych tureckich dań. Sigara robi się z ciasta zwanego yufka – w Turcji możesz kupić yufkę praktycznie w każdym sklepie spożywczym, przyrządzenie więc sigar nie stanowi problemu, natomiast w Polsce z jego dostępnością jest już gorzej, chcąc nie chcąc zrezygnowałam z robienia sigar.. Ale tylko do czasu aż znalazłam przepis gdzie zamiast yufki użyto ciasto filo – i w tym wypadku było już z górki bo takie ciasto widziałam u nas w supermarketach.

 

Sigara boregi z fetą i kolendrą
Wydruk przepisu
Sigara boregi z fetą i kolendrą
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Ciasto filo smaruję cienko oliwą by łatwiej się sklejało i kroję na prostokąty
  2. Fetę mieszam z posiekaną kolendrą, oregano, tymiankiem. Dodaję sól i pieprz. Tak przygotowaną masę nakładam na prostokąt i zawijam.
  3. Gdy już wszystkie ruloniki są gotowe, na patelnię wlewam olej i rozgrzewam.
  4. Wrzucam ruloniki i smażę aż uzyskają złoty kolor. Często je przewracam bo ciasto filo jest dość delikatne i łatwo może się przypalić.
  5. Do sigar przygotowuję sos czosnkowy- przeciskam czosnek przez praskę i mieszam ze śmietaną. Dodaję sól, pieprz i zmielone ziarna kolendry.
  6. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *