Gdybym miała wskazać moje ulubione ciasto na jednym z pierwszych miejsc znalazłby się sernik. Najlepszy sernik piekła moja babcia – z dwóch kostek masła, 12 jaj, jeden kawałek powodował, że cukier podnosił się na dobre kilka godzin i przyjemnie dodawał energii.. Dzisiaj moje nowe odkrycie sernikowe – wymaga trochę pracy ale efekt jest zniewalający.
Składniki
Spód
- 200 gr mąki
- 200 gr startej drobno marchewki
- 50 gr ananasa z puszki, odsączonego i posiekanego
- 50 gr posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 średnie jajka
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 100 gr rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masa serowa
- 500 gr białego tłustego sera, zmielonego trzykrotnie
- 500 gr mascarpone
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki cukru
- 6 średnich jajek
- 100 ml śmietanki 36%
Krem na wierzch
- 125 gr serka typu Philiadelphia
- 200 gr śmietany 12%
- 4 łyżkii cukru pudru
- 50 gr orzechów włoskich
Sposób przygotowania
Marchewkowy spód
- Przed rozpoczęciem pracy wyjmuję wszystkie produkty z lodówki by trochę się ogrzały. Przesiewam mąkę razem z cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i wszystko razem mieszam.
- Ubijam jajka (2 sztuki) razem z cukrem aż masa będzie gładka, jednolita. Do masy dodaję rozpuszczone maslo (po roztopieniu na patelni chwilę czekam aż masło się ochłodzi). Do masy jajecznej dodaję marchewkę, ananasa i orzechy i mieszam delikatnie łyżką.
- Dodaję zawartość miski z mąką i resztą sypkich składników i mieszam. Wkładam do formy - spód wykładam papierem natomiast boki mocno smaruję masłem - i wkładam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 30 minut (do tzw. suchego patyczka).
Masa serowa
- W misie miksera przez około 2-3 minuty miksuję na jednolitą masę ser, mascarpone, mąkę i cukier. Dodaję po jednym jajka i miksuję przez około 15-30 sekund przed dodaniem kolejnego jajka. Następnie dodaję śmietankę i wylewam masę na upieczony i ostudzony spód.
- Wkładam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piekę przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 120 stopni i piekę jeszcze 90 minut.
Krem
- Mieszam wszystkie składniki razem i smaruję kremem sernik, a następnie piekę przez kolejne 15 minut. Zostawiam sernik do wystygnięcia w piekarniku.
- Smacznego!