Rogaliki drożdżowe z dżemem

jemsession,rogaliki,dżem,rogale,pyszne

Weekend czas zacząć, a co to za weekend bez słodkiego dodatku. Dzisiaj na tapecie rogaliki – od dawna chciałam je zrobić, ale wydawało mi się, że to całe zawijanie to nie będzie bułka z masłem. Tymczasem okazało się, że zupełnie się myliłam, a przepis na rogaliki dołącza do listy moich ulubionych i jednych z prostszych ciast.

Rogaliki drożdżowe z dżemem
Wydruk przepisu
Rogaliki drożdżowe z dżemem
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Wpierw robię rozczyn z drożdży - w misce rozkruszam drożdże, dodaję łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i lekko podgrzane mleko i mieszam wszystkie składniki. Odkładam na 10 minut, żeby drożdże zaczęły działać
  2. Rozpuszczam na patelni masło i studzę.
  3. Do misy miksera wrzucam mąkę, jajka, cukier, sól oraz rozczyn i wyrabiam ciasto. Dodaję rozpuszczone masło i dalej wyrabiam ciasto aż będzie jednolite i łatwo będzie odchodzić od ręki.
  4. Przykrywam miskę czystą ściereczkę i zostawiam do wyrośnięcia na około godzinę.
  5. Ciasto dzielę na 4 części. Każdą rozwałkowuję cienko na kształt koła i wycinam trójkąty. Dżem nakładam u podstawy trójkąta i od tej strony zwijam go w rogalik.
  6. Układam rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odkładam do wyrośnięcia na około 15 minut. Smaruję rogaliki żółtkiem zmieszanym z odrobiną mleka i wkładam do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni. Piekę przez około 15-20 minut.
  7. Smacznego!

One thought on “Rogaliki drożdżowe z dżemem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *