Rabarbarowa szarlotka
Składniki
Sposób przygotowania
Ciasto kruche
  1. Zimne masło ścieram na tarce i mieszam z mąką. Dodaję jajka i cukier puder. Zagniatam, owijam folią i wkładam na 30 minut do lodówki.
  2. Ciasto dzielę według proporcji 1/3 i 2/3. Większą część rozwałkowuję i przekładam do blachy nasmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni
Owoce
  1. Jabłka i rabarbar obieram i kroję – jabłka w cząstki, a rabarbar w plasterki.
  2. Owoce wkładam na patelnię, dodaję odrobinę wody około 50 ml, dodaję cukier i cynamon. Podsmażam przez około 15 minut, aż owoce zmiękną i puszczą sok.
  3. Na przygotowane wcześniej ciasto nakładam owoce i piekę około 40 minut. Wyjmuję ciasto z piekarnika i na tarce o grubych oczkach ścieram pozostałą (mniejszą) część ciasta na kruszonkę.
  4. Wkładam do piekarnika na kolejne 20 minut.
  5. Smacznego!