Rabarbarowa szarlotka

 

szarlotka,jablecznik,jemsession,rabarbar,jablka,ciastoMój tata jest fanem szarlotek. Zazwyczaj raz w tygodniu, a czasem i częściej pyta mojej mamy – A może by tak szarlotkę zrobić? Zawsze zastanawiało mnie skąd u taty taka fascynacja ciastem z jabłkami i dlaczego te szarlotki, bardzo pyszne ale jednak zadane co tydzień, nie nudzą mu się, dlaczego nie pyta o inne ciasto. Odpowiedź jest prosta – szarlotka mojej mamy nigdy nie jest taka sama, stałości produktu brak i w zależności od dnia, dostępności produktu i poziomu kreatywności moja mama wyczarowuje odrobinę inne ciasto. Dzisiejszy przepis to też jej pomysł – szarlotka z rabarbarem jest obłędna. Spróbujcie sami

 

Rabarbarowa szarlotka
Wydruk przepisu
Rabarbarowa szarlotka
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
Ciasto kruche
  1. Zimne masło ścieram na tarce i mieszam z mąką. Dodaję jajka i cukier puder. Zagniatam, owijam folią i wkładam na 30 minut do lodówki.
  2. Ciasto dzielę według proporcji 1/3 i 2/3. Większą część rozwałkowuję i przekładam do blachy nasmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni
Owoce
  1. Jabłka i rabarbar obieram i kroję - jabłka w cząstki, a rabarbar w plasterki.
  2. Owoce wkładam na patelnię, dodaję odrobinę wody około 50 ml, dodaję cukier i cynamon. Podsmażam przez około 15 minut, aż owoce zmiękną i puszczą sok.
  3. Na przygotowane wcześniej ciasto nakładam owoce i piekę około 40 minut. Wyjmuję ciasto z piekarnika i na tarce o grubych oczkach ścieram pozostałą (mniejszą) część ciasta na kruszonkę.
  4. Wkładam do piekarnika na kolejne 20 minut.
  5. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *