Pomarańczowo-cytrynowy kurczak

 

kurczak, chrupiacy, panierka,nuggetsy,szczypiorek, latwe,proste,sos sojowy, azja w kuchni, jemsessionDzisiaj trochę kuchni azjatyckiej. Prosty przepis na kurczaka gdy macie ochotę na coś szybkiego do schrupania.

 

Pomarańczowo-cytrynowy kurczak
Wydruk przepisu
Pomarańczowo-cytrynowy kurczak
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Podudzia myję, wyciągam kości i kroję na mniejsze kawałki - takie żeby były idealne na haps.
  2. Mięso mieszam w misce z mąką kukurydzianą i ziemniaczaną, dodaję sól. Smażę w dużej ilości oleju aż panierka ładnie się zarumieni.
  3. Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę posiekany czosnek. Dodaję sok z cytryny i pomarańczy, sos sojowy i cukier i gotuję około 5 minut dopóki cukier całkowicie się nie rozpuści i sos nie zrobi się bardziej gęsty. Jeśli zamiast zwykłego sosu sojowego dodacie bezglutenowego, danie to będzie również idealne dla osób stosujących dietę bezglutenową.
  4. Mieszam kąski z sosem, posypuję płatkami chilli i posiekanym szczypiorkiem.
  5. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *