Pierogi z fetą i szpinakiem

pierogi szpinak fetaZainspirowana greckimi pierożkami z ciasta filo wypełnionymi po brzegi pyszną fetą i szpinakiem postanowiłam spróbować zrobić takie pierożki w domu ale z ciasta na tradycyjne pierogi. I kto wie może po tym daniu będę miała tyle siły co Popeye 🙂

 

Pierogi z fetą i szpinakiem
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
70 minut
Czas przygotowania
70 minut
Pierogi z fetą i szpinakiem
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
70 minut
Czas przygotowania
70 minut
Składniki
Składniki na ciasto
Składniki na farsz
Sposób przygotowania
  1. Mąkę przesiewam do miski, dodaję sól i razem z oliwą i gorącą wodą. Następnie wyrabiam ciasto tak by było jednolite i elastyczne. Ciasto przykrywam ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu na około 30 minut.
  2. Szpinak myję i odcinam listki od łodyg. Liście osuszam i drobno siekam razem z czosnkiem i papryczka chilli. Na patelni podsmażam szpinak - nie wkładam odrazu całości, ale staram się dzielić na mniejsze porcje. Dodaję soli i pieprzu do smaku. Szpinak odstawiamy i czekamy aż ostygnie. Może zdarzyć się, że szpinak puści soki wówczas odlewam ten nadmiar wody i mieszam szpinak z pokruszona fetą.
  3. Ciasto dzielę na 3 części. Rozwałkowuję je, a następnie wycinam przy pomocy szklanki okręgi na ktore nakładam farsz. Sklejam brzegi ciasta i pieróg jest gotowy.
  4. W dużym garnku gotuję wodę i wrzucam pierogi. Gdy pierogi wypłyną gotuję je jeszcze około 2 minut. Ja niestety jestem fanką smażonego więc po ugotowaniu podsmażam jeszcze pierogi na patelni.
  5. Najlepiej do robienia pierogów zaangazowac więcej osób wtedy i ich produkcja idzie szybciej, a pierogi można spokojnie zamrozić i zjeść wtedy gdy np. nie będzie czasu czy ochoty na przygotowanie jakiegoś innego dania.
  6. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *